LES REFLEXIONS DE DOS MITES RUSSOS

La mirada de Karpin i Mostovoi

Els dos exjugadors russos defensen l'estil d'Espanya, a la qual continuen considerant favorita per guanyar el títol

karpin mostovoi

karpin mostovoi

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Si se surt al carrer a Espanya i es pregunta a algun futboler per jugadors russos del’època moderna sempre apareixeran dos homes en les respostes. Dos astres carismàtics de la mateixa generació que van viure els millors moments amb la pilota a la nostra Lliga.

Alexander Mostovoi (Sant Petersburg, 1968) i Valery Karpin (Narva, Estònia, 1969) estan seguint amb interès el Mundial de Rússia, orgullosos de la bona organització i de l’absència de conflictes. No hi ha res millor que la seva mirada per analitzar el duel d’aquest diumenge entre Espanya i Rússia a Moscou.

Mostovoi i Karpin, amb les samarretes del Celta, en una imatge recent a la televisió russa / EL PERIÓDICO

Nascut al’antiga Leningrad, Mostovoi va viure la caiguda de l’URSS a l’Spartak de Moscou abans d’emigrar al Benfica. Va arribar al Celta el 1996, després de passar per França, i es va convertir en un ídol a Vigo. Va tancar la seva carrera al’Alabès, conjunt amb el qual només va jugar un partit. Ara viu entre Marbella, Vigo i Moscou.

A la ciutat andalusa juga el seu fill Sacha, a Galícia continua sent una eminència i a la capital russa és la figura mediàtica del canal Match TV. Allà comenta cada nit la jornada del campionat. 

El caràcter del tsar

"S’estan dient moltes coses però jo veigEspanya  com sempre. Molt bé. El problema és que altres equips juguen amb 11 homes al darrere. Em molesta que es digui que els que defensen juguen bé i els que ataquen però no marquen gols ho fan malament", reflexiona Mostovoi, sempre contundent en els comentaris. La diplomàcia no va ser mai la millor virtut del tsar, que no va arribar més lluny pel seucaràctercomplicat.

A punt de complir els 50, manté la seva clàssica cabellera. A la selecció va jugar 50 partits (10 gols), inclòs el Mundial d’EUA-94. El del 2002 se'l va perdre per lesió. L’antic mitjapunta considera Espanya favorita una vegada superat el cisma per l’adeu de Lopetegui.

La caiguda de l’URSS

"Ja ningú parla d’això. Hierro és un líder. Va jugar 25 anys a futbol a Espanya i al Madrid. ¡I com ho feia!", recorda Mostovoi, que només veu un defecte en 'la Roja': el gol.  "Amb Torres i Villa era una altra cosa. Iago Aspas és boníssim, m’encantaria que jugués més", diu sobre el cèltic, pel qual sent especial admiració.

L’exjugador destaca la tremenda motivació de l’amfitrió. "Serà impressionant veure el Lujniki amb 70.000 espectadors recolzant Rússia. Veig al 50% el partit", apunta el tsar, un fan de l’hoquei sobre gel  que va formar part d’aquell màgic equip campió de l’Europeu sub-21 contra la Iugoslàvia de ProsineckiBobanSuker i Mijatovic. "La caiguda de l’URSS ho va enfonsar tot. Amb l’ Spartak vam guanyar el Nàpols de Maradona. L’únic que era millor que jo", diu fent broma.

"Gairebé un miracle"

També formava part d’aquell fornada Karpin, amb menys talent que Mostovoi però més constant i eficient. Sempre es van respectar, van coincidir a l’Spartak i cinc anys a Balaídos, però no van ser mai grans amics. L’antic centrecampista, que també va jugar alValència  i la Reial Societat, dirigeix ara el Rostov de la Lliga russa, que està fent la pretemporada a Àustria.

Karpin i Mostovoi, en un partit del Celta de finals dels 90 / ARXIU

Notícies relacionades

"Espanya continua sent una gran selecció. Qualsevol no li fa tres gols a Portugal. Saben a què juguen, però poden patir a pilota aturada. La pressió és per als espanyols, per als russos seria gairebé un miracle passar", apunta Karpin, satisfet per l’èxit del torneig a la seva terra.

"M’encanta veure els estadis plens. Els favorits estan patint molt i el VAR està funcionant bé", afegeix l’exjugador. El Brasil és la seva primera candidata al títol, junt ambd’Espanya  Bèlgica. L’estonià va començar la seva carrera a les banquetes a l’ Spartak (2009), on va substituirMichael Laudrup. També va tenir un pas breu pel Mallorca, en el qual va dirigirMarco Asensio.