L'ALTRA CARA

Assetgen tres periodistes mentre informaven sobre el Mundial en directe

Tres aficionats intenten besar a la galta tres reporteres que estaven cobrint l'última hora de Rússia 2018

periodista-acosada

periodista-acosada

3
Es llegeix en minuts
Irati Vidal / Barcelona

El Mundial està traient el millor i el pitjor dels aficionats desplaçats fins a Rússia. I les dones, sobretot les periodistes, són les que s’estan emportant la pitjor versió. Per a moltes d’elles informar de la competició s’està convertint en tota una odissea, en què no només han d’exercir la seva feina, sinó que també han de combatre l’assetjament sofert per part dels aficionats. Julia GuimarãesJulieth González Malin Wahlberg són la cara visible d’aquest assatjament.

Guimarães, reportera brasilera que treballa per al programa Globo Esporte, ha sigut l’última a viure una escena que, desgraciadament, s’està convertint en habitual. Mentre estava informant sobre la prèvia del partit entre el Senegal i el Japó, un aficionat es va abalançar sobre ella. La brasilera, ferma, el va apartar i li va reclamar: "No facis això. No ho tornis a fer". Però ja estava fet, i ha quedat gravat a tall de denúncia en un vídeo sobre el qual la brasilera diu que no té paraules. Perquè aquest ja és el segon assetjament que pateix la reportera de Globo Esporte des que va arrencar el Mundial.

Per això el seu mitjà i ella mateixa han decidit difondre les imatges en les quals Guimarães aparta l’aficionat que intenta besar-la. "No t’he donat permís. No és educat i no està bé. Mai no li facis això a una dona", diu la reportera mentre l’home es disculpa. "Respecta".

Tres casos en dues setmanes

El Mundial va començar el dia 14 de juny. La prèvia una mica abans. Dues setmanes després, Guimarães ja ha patit dos assetjaments mentre intentava informar. I no és l’única. Abans d’ella, Julieth González, enviada especial a Moscou del canal de notícies en espanyol de Deutsche Welle, va ser la primera a la qual van intentar besar en una cobertura de la Copa del Món. Va ser el dia de la inauguració.

Mentre estava realitzant una retransmissió en directe, un home la va besar a la galta sense el seu consentiment i li va tocar un pit. Ella va continuar informant de l’ambient amb professionalitat. Ell va marxar feliç, somrient. I malgrat que González, sorpresa, no va parlar sobre els fets per continuar comentant i parlant de la inauguració, la seva companya des del plató no va dubtar a denunciar l’escena viscuda. "Ja veig que els aficionats es prenen la llibertat de repartir petons sense demanar permís", va dir.

Hores després, González no va dubtar a afegir-se a la denúncia a través de les seves xarxes socials. "¡Respecte! No mereixem aquest tracte. Som igual de valuoses i professionals. Comparteixo l’alegria del futbol, però hem d’identificar els límits de l’afecte i l’assetjament", va sentenciar al seu perfild’Instagram. Els missatges de suport i les denúncies, des d’aleshores, no han parat d’arribar. Però de poc han servit perquè després d’ella, dues dones més han patit una situació similar.

"Això no és sobre mi"

La reportera sueca Malin Wahlberg és l’altre cas. Ella treballa per al diari esportiu Sportbladet i també va ser assetjada mentre feia una retransmissió en directe. Estava parlant de la prèvia del partit Corea del Sud - Suècia i comentant l’al·luvió d’aficionats suecs que s’estava desplaçant fins a l’estadi, quan un d’ells li va fer un petó a la galta sense consentiment i un altre la va envoltar amb el seu braç per sobre de l’espatlla, li va tocar el cap i la va despentinar. Wahlberg no va dubtar a denunciar-ho públicament.

Notícies relacionades

En declaracions al diari noruec Verdens Gang, la periodista sueca va expressar el seu malestar per les situacions que estan vivint les periodistes a Rússia. "Em vaig sentir incòmoda quan va passar. Però això no és sobre mi. Crec que a Aftonbladet ho posem en un context més ampli. Això és de la gent que es pren la llibertat de fer coses que no té dret a fer. No crec que siguin conscients del que estan fent realment i probablement creuen que és divertit, però no ho és", va declarar.

Els seus casos no són més que la cara visible dels assetjaments realitzats al Mundial de Rússia. Però elles no són les úniques. Desenes de periodistes pateixen situacions similars dia rere dia. Intenten treballar com els seus homòlegs, però són petonejades i abraçades en directe sense consentiment.