Satisfacció palestina i decepció israeliana per la suspensió del partit Argentina-Israel

El president de l'Associació de Futbol de Palestina afirma que Messi i la resta de l'albiceleste «ha respectat els seus principis i ha seguit la seva consciència»

La premsa israeliana acusa moviments propalestins d'haver amenaçat presumptament futbolistes perquè es neguessin a jugar a Jerusalem i ataca el Govern per haver triat aquesta ciutat com a seu

zentauroepp43621999 a picture taken on june 5  2018  shows a poster erected on a180606184159

zentauroepp43621999 a picture taken on june 5 2018 shows a poster erected on a180606184159 / HAZEM BADER

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba

L’amor per Leo Messi passa per moments baixos a Israel, però s’ha desbordat a Palestina. Des que la selecció argentina va anunciar ahir a la nit que cancel·lava l’amistós que havia de disputar contra Israel a Jerusalem dissabte vinent, Messi, que ja era Déu a la terra del futbol, és Déu en una part de Terra Santa.

“Des de Palestina, gràcies Messi”, ha declarat avui el president del’Associació de Futbol de Palestina (AFP), Jibril Rajoub, en una roda de premsa a Al Bireh (Cisjordània). “Crec

que Messi i la resta de jugadors (argentins) han respectat els seus principis (...) Han seguit la seva consciència”, ha afirmat Rajoub, que dies abans havia demanat a Messi que no fos “la màscara per tapar la cara del racisme”, en referència al’ocupació israeliana de Palestina.

"UTILITZACIÓ DELS JUGADORS"

Rajoub ha acusat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i la titular de Cultura i Esports, Miri Regev, “d’haver intentat utilitzar Messi i altres estrelles de la selecció argentina com a eines polítiques”, estratègia de la qual els israelians l’acusen a ell. També al·leguen que va incitar a l’odi per advertir que es cremarien samarretes de Messi si es jugava el partit.

Per als palestins, la decisió dels argentins “ha sigut justa i correcta, espero que guanyin el mundial”, indica a aquest diari Maher, propietari d’un local de sucs de Ramallah (Cisjordània).

El fet que l’Argentina anés a jugar a Jerusalem, a la zona que està ocupada per Israel, va augmentar les trucades de grups propalestins i prodrets humans perquè l’albiceleste suspengués el viatge.

El moviment de Boicot, Desinversió i Sancions (BDS), que promou el boicot contra Israel fins que no acabi amb l’ocupació dels territoris palestins, va instar els argentins a no jugar a Jerusalem ni a Israel.

PARTIT PREVIST A HAIFA

La trobada s’havia de a disputar a Haifa, al nord del país, però Regev i Netanyahu van decidir traslladar-lo a Jerusalem per commemorar els 70 anys de la creació de l’estat d’Israel. 

El ‘no’ de les estrelles del futbol argentí ha sigut un cop dur per a Israel i una victòria del BDS, segons la premsa israeliana, que acusa Rajoub i els moviments propalestins d’haver amenaçat els jugadors, però carrega contra Regev i Netanyahu per haver triat Jerusalem com a seu del partit. Les amenaces a jugadors com Messi es van denunciar des de l’ambaixada d’Israel a Buenos Aires, però el jugador no les ha confirmat.

TRUCADES A MACRI

El president d’Israel, Reuven Rivlin, ha expressat la seva “gran preocupació” per “la politització en la decisió argentina”, encara que l’albiceleste va deixar clar que aquest no era el motiu de la suspensió i va apuntar a la seguretat dels futbolistes.

Notícies relacionades

Netanyahu ha reaccionat en públic amb un “seguim endavant”, però la premsa israeliana explica que ahir va trucar dues vegades al president argentí, Maurici Macri, perquè intercedís davant de la selecció.

El Govern israelià té l’esperança que els argentins, que van proposar de disputar el partit a Barcelona, hagin de jugar a Israel aquest any perquè els organitzadors de l’esdeveniment ja haurien pagat dos milions de dòlars a l’Associació de Futbol Argentí (AFA).