ANY HISTÒRIC DEL PLANTER BLANC-I-BLAU

L'Espanyol arrasa en el futbol base femení

El club blanc-i-blau s'imposa al Barça amb títols en totes les categories, des de juvenils fins a alevins

El coordinador Lauren Florido destaca la formació integral i els valors per sobre dels resultats

rpaniagua43080200 barcelona  2 12 2017   el equipo femenino infantil a del esp180427003024

rpaniagua43080200 barcelona 2 12 2017 el equipo femenino infantil a del esp180427003024 / JULIO CARBO

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

El curs 2017-2018 no ha estat precisament el millor de la història per al'Espanyol. Almenys per al primer equip masculí, que ha indignat tots els periquitos i ha provocat la destitució de Quique Sánchez Flores a la banqueta. No tot ha estat negatiu aquesta temporada. Lluny dels focus mediàtics s’ha fet una feina excel·lent en altres parcel·les. Un bon exemple es troba en el futbol base femení, que està completant la millor temporada de la seva història.

Les blanc-i-blaves han aconseguit ja matemàticament tres títols de Lliga, dos en categoria infantil i un en alevina. Els dos equips juvenils també hi arribaran en unes setmanes. Tenen els títols encarrilats. "Si aconseguim el pentacampionat serà una cosa històrica. El que mai s’ha vist. L'any perfecte. Serien cinc títols de sis de possibles. I el sisè no l’aconseguim perquè vam decidir que les més petites competissin amb els nois", explica el coordinador Lauren Florido en una xerrada amb EL PERIÓDICO.

Canvi necessari

Òscar Perarnau, el màxim responsable de l'àrea esportiva, va ser l'encarregat d'agitar l'estiu passat el futbol femení blanc-i-blau. S'havia perdut competitivitat i alegria. Calia un canvi i va confiar en Florido, que havia treballat en el futbol base del Lloret i del Tordera abans de dirigir les noies del Santa Susanna amb grans resultats. 

Lauren Florido, coordinador del futbol base femení, a l'estadi blanc-i-blau / RCDE

"Quan em van contractar em van dir que volien tornar a ser la referència del futbol base femení, que s'havia perdut aquesta identitat i aquestorgull. El primer que vam fer va ser posarordre al'estructura. L'entorn dels pares i les famílies era una mica estrany. Ara les noies se senten ben cuidades, amb un tracte més humà i alhora professional", reflexiona el coordinador, que parla amb passió de la seva tasca. La seva filla també es diverteix amb la pilota. "Una vegada entres en aquest món és difícil sortir-ne. El futbol femenít'enganxa", remarca.

Les blanc-i-blaves no han perdut ni un sol partit contra les blaugrana a Primera Divisió juvenil, infantil i aleví

L'any passat el planter blanc-i-blau va guanyar tres lligues femenines, una les juvenils i dues les alevines. En aquest curs les xifres són sensacionals, amb el Barça sempre per darrere. Les blanc-i-blaves no han perdut ni un sol partit contra les blaugrana a Primera Divisió juvenil, infantil i aleví Els sis derbis s'han saldat amb cinc triomfs blanc-i-blaus i un empat.

Començant per baix, l'aleví Ad’Àlex Gassó  es va proclamar campió sense perdre ni un partit i amb dos triomfs contra el Barça (2-1 i 2-3), que va acabar a quatre punts. L'infantil A de Jaime Gerbolés va fer un ple de 22 victòries, amb doblet també contra les blaugrana (0-2 i 4-3), mentre que l'infantil B de José María García Alcázar va aconseguir el títol amb 21 triomfs i un empat. Els juvenil A i B acaricien els seus campionats a la recerca d'un repòquer històric.

Felicitat i bon ambient

L'excel·lent temporada de les blanc-i-blaves està sent molt comentada en el futbol català. També es valora en les famílies i l'entorn de les jugadores. "He rebut molts inputs d'aquest canvi, sobretot per aquest tracte més proper i humà. Les noies saben que qualsevol dubte, qualsevol circumstància, ens la poden comentar, no només esportiva, sinó també humana, social...", comenta Florido, que situa la tasca formativa per sobre dels títols.

Les noies de l'infantil A de l'Espanyol celebren un històric triomf contra el Barça a Sant Joan Despí / JULIO CARBÓ

"Si a l'entorn de treball hi hafelicitat ibon ambient es nota en els resultats. Guanyar el Barça, per exemple, és una meravella. Les noies ho gaudeixen molt, però, més enllà de guanyar lligues, l'important és la formació integral i transmetre uns valors".

El respecte al rival

En aquest reflexió, Florido s'atura en un aspecte que s'ha comentat molt durant aquesta temporada: les golejades escandaloses en el futbol base. Des de la seva experiència, el coordinador blanc-i-blau considera molt perjudicials aquests resultats. "Nosaltres quan veiem que hi ha diferències brutals fem consignes durant el partit. La idea és que no sembli una humiliació, ni golejant ni deixant-te descaradament, com pot ser atacar fins a la porteria i tornar cap enrere. Això no s'ha de permetre. Mai no s’ha de perdre el respecte al rival, i menys en aquestes categories”.

"Proposaria que es barregessin equips després del descans si el resultat de la primera part ja és escandalós. Jo també vaig estar a l'altra banda i vaig encaixar golejades. Reanimar les noies després d'això costa. Cal pensar-hi".

També proposa alguna possible solució per minimitzar l'impacte anímic d'aquestes patacades. "Abans es treia el marcador a partir del cinquè gol. Jo proposaria que es barregessin els equips després del descans si la primera part el resultat ja és escandalós. Jo també vaig estar a l'altra banda i vaig encaixar golejades contra el Barça il'Espanyol. Reanimar les noies després d'això costa. Cal pensar-hi".

Derbi a Sant Adrià

El futbol femení blanc-i-blau compta amb un total de 140 noies distribuïdes entre els sis equips del futbol base i els dos sèniors. "Al Barça no es paga una quota anual en la base, nosaltres sí que la cobrem, però als pares de vegades els compensa quan veuen la nostra il·lusió dedicació. Lluitem amb altres armes", puntualitza Florido. 

El planter, per tant, acull un centenar de jugadores menors d'edat que aspiren a arribar algun dia al primer equip. Aquest dissabte, precisament, se celebra a Sant Adrià el derbi català de la Lliga Iberdrola (20.30 hores). El Barça, que lluita la Lliga ambl'Atlètic, és el clar favorit contra l'equip de Joan Bacardit, ubicat a la zona baixa.

Inversió i planter

Notícies relacionades

"A la base el tema econòmic és menys important. Al primer equip la inversió és clau. El Barça, per exemple, va fitxarMertens, la millor jugadora del món. Nosaltres no deixem de mirar cap a baix. Aquest any ha pujat Elena Julve, un exemple del que ha de ser el planter de l'Espanyol", conclou el coordinador.

El femení no conquereix la Lliga espanyola des del 2006, mentre que l'últim subcampionat el va assolir el 2011. Aral'hegemonia  s'ha traslladat a la base. Allà hi manen les blanc-i-blaves

Temes:

Espanyol