REPORTATGE DE MOVISTAR+

¿Van jugar drogats els futbolistes de Malta davant Espanya en el 12-1?

Diversos integrants del combinat maltès que va ser golejat el 1983 denuncien que van tenir marejos després d'ingerir llimones al descans

zentauroepp8489077 archivo seleccion espa ola del a o 1984180320102129

zentauroepp8489077 archivo seleccion espa ola del a o 1984180320102129

3
Es llegeix en minuts

Una de les grans gestes de la selecció espanyola en la seva història, el 12-1 contra Malta del 1983, ha sigut posada sota sospita pels internacionals maltesos que van disputar aquell partit. Alguns dels integrants del combinat maltès denuncien que els futbolistes espanyols van jugar aquell partit dopats. I no només això. Asseguren que ells mateixos van ser drogats al descans amb llimones.

El programa Fiebre Maldini de Movistar+ s'ha desplaçat a Malta per parlar amb els protagonistes d'aquell mític partit. I el que expliquen resulta sorprenent. Sempre va planar una certa sospita sobre aquell partit; ara els maltesos s'han encarregat d'amplificar-la. Segons la seva versió, un personatge vestit de blanc els hauria ofert una safata de llimones tallades per la meitat que els jugadors van ingerir. A partir d'aquell moment, asseguren, van tenir marejos que els van fer disminuir el rendiment. Al final del primer temps el marcador reflectia un 3-1. En el segon temps Espanya va endossar nou gols al porter John Bonello

Un personatge de blanc

El seleccionador de Malta, Victor Scerri, descriu l'escena: "Va entrar un home baixet vestit de blanc i ens va oferir una safata de llimones, tallades. Era l'únic que ens van oferir. Els jugadors les van xuclar i després es van trobar malament. Li vaig preguntar al metge: '¿Pot ser que els hagin drogat?'. Perquè els jugadors van perdre el cap. Espero que Espanya no hagués fet això".

Silvio Demanuele, davanter de la selecció maltesa, s'expressa de manera encara més contundent: "Després de xuclar les llimones vam començar a trobar-nos malament. Quan vaig xuclar aquelles llimones, em sentia borratxo, com si hagués estat tota la nit de festa".

El davanter amplia el grau de l'acusació d'irregularitats a l'acusar de dopatge els espanyols: "El meu germà és culturista i per això sé el que passa quan prens esteroides. L'energia que tenien els espanyols era una cosa fora del normal", diu al reportatge. "Vaig notar durant el partit que els sortia àcid líquid de la boca. Això és un dels efectes de prendre esteroides. Tenien aquell líquid a la boca i no paraven de beure aigua. Això és senyal que alguna cosa els provocava estar deshidratats. I no feia calor, feia fred".

Un company de selecció ratifica aquesta teoria. "Alguns jugadors tenien espuma blanca a la boca", diu. "Els vam veure. ¿Què podem dir? ¿Què era allò? Avui hi ha proves antidopatge, però abans no hi havia res. Tothom era lliure de fer el que volgués".

Indignació de Camacho

Notícies relacionades

Espanya va arribar a l'última jornada de la fase de classificació per a l'Eurocopa del 1984 de França en segona posició de grup. Per acabar primera i aconseguir el bitllet al torneig necessitava guanyar Malta per una diferència d'11 gols. I ho va aconseguir, cosa que va provocar l'èxtasi de tot Espanya, l'estupefacció del món del futbol i, pel que es constata ara, l'amargura dels maltesos. 

José Antonio Camacho, visceral capità d'Espanya en aquell partit, critica durament aquestes acusacions al mateix programa de Movistar+. "Hem passat tota mena de controls i mai hem tingut res. Això de l'espuma a la boca i tota la resta em sembla una exageració. Jo no sé ni el que són els esteroides. Hi ha certs moments que quan s'arriba a una edat es diuen coses que no s'han de dir. Es diu que es repapieja. Em sembla que és el que estan fent", continua.