BICAMPIÓ VIRTUAL

Sainz, a una passejada de guanyar el segon Dakar

El campió de Peugeot, de 55 anys, afronta l'última etapa amb tots els números de repetir el triomf del 2010

L'austríac Matthias Walkner (KTM), de 31 anys, s'adjudicarà demà la primera gran conquista del Dakar

rozas41658155 driver carlos sainz  of spain  and co driver lucas cruz  of 180119221534

rozas41658155 driver carlos sainz of spain and co driver lucas cruz of 180119221534 / Ricardo Mazalan

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Al Dakar 2009, primera visita del temible ral·li a terres sud-americanes, Carlos Sainz liderava amb claredat i autoritat la prova (havia guanyat sis de les primeres deu etapes), avantatjant en més de 27 minuts el nord-americà Mark Miller. I, en aquell instant, Sainz va patir un terrible accident, a tres dies del final, al caure en un enorme esvoranc, un petit barranc, que no estava marcat al llibre de ruta que, per poc, li costa la vida a ell, al seu copilot i a dos cotxes més.

Sainz va abandonar per lesió del seu copilot Michel Périn. I aquell mateix dia, va tornar a aparèixer la cantarella de la mala sort del Matador. I aquell dia, ja al campament, Sainz va reconèixer a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA haver patit «una de les decepcions més amargues de la seva dilatada carrera esportiva». Però va dir més: «Em considero un esportista amb sort. ¡Tant de bo tothom tingués la mateixa mala sort que jo!»

PALMARÈS IMPRESSIONANT

I avui, a Córdoba, on se celebrarà l’última etapa del Dakar 2018, Sainz, 32 anys en l’elit (va debutar al Mundial del 1987 amb Ford), es proclamarà, per segona vegada, guanyador del ral·li més dur del món. Perquè el Matador va tornar, sí, al Dakar a l’any següent (2010) i es va convertir en el primer espanyol que el guanyava en cotxes, amb un Volkswagen.

I avui, després de cinc abandonaments consecutius, tornarà a proclamar-se campió convertint, als 55 anys, el seu palmarès en un dels més espectaculars del món: dos títols mundials de ral·lis (1990 i 1992 amb Toyota), quatre subcampionats, cinc tercers llocs, 26 victòries al Mundial i dues victòries al Dakar (2010 i 2018).

Sainz, que forma part de l’escuderia més espectacular mai construïda amb Stéphane Peterhansel, Sebastien Loeb i Cyril Després, ha permès a Peugeot acomiadar-se del Dakar amb una altra victòria. I ha sigut el madrileny qui ho aconseguirà precedint els dos Toyota oficials, ja que Peterhansel va caure del podi ahir al patir un accident.

L’ACCIDENT DEL CAMPIÓ

Va ser, precisament, Monsieur Dakar, vencedor de 13 trofeus, qui, amb els seus problemes mecànics, va començar a posar ahir en mans de Sainz la seva segona gran conquista. El veterà pilot francès, que es trobava a gairebé 45 minut del Matador, va xocar contra un arbre que es trobava després d’un canvi de rasant i va trencar la roda davantera esquerra, la direcció assistida i la columna de direcció, a més de patir en el cop un esquinç del polze dret.

L’accident es va produir a l’altura del quilòmetre 78 de l’especial del dia, de 369 quilòmetres cronometrats i el francès va haver d’esperar que l’atrapés el seu compatriota i company d’equip Cyril Despres (Peugeot) perquè li brindés assistència mecànica, reparar el seu cotxe i poder continuar l’etapa.

Notícies relacionades

Monsieur Dakar va perdre el podi a mans d’un afamat príncep del desert, el qatarià Nasser Al-Attiyah (Toyota), guanyador de l’etapa d’ahir, que va superar a tothom, inclòs Sainz, que va acabar sisè, a gairebé 20 minuts del vencedor. El veterà pilot madrileny de Peugeot afrontarà l’última cronometrada, se suposa que pacífica, tranquil·la, gairebé de celebració, amb 46 minuts d’avantatge sobre Al-Attiyah i més d’una hora i 20 minuts sobre el sud-africà Giniel de Villiers, també de Toyota, que s’emportarà avui la medalla de bronze d’aquest duríssim Dakar.

DOBLE VICTÒRIA AUSTRÍACA

El velocíssim austríac Matthias Walkner (KTM), per la seva part, es convertirà avui en l’altre gran protagonista del Dakar 2018 al conquistar, per primera vegada, la primera posició en motos. Walkner, que com Sainz ha corregut amb enorme intel·ligència, va acabar ahir en la quarta posició la 13a i penúltima etapa del ral·li, entre les localitats de San Juan i Córdoba, amb només deu minuts perduts respecte a l’australià Toby Price (KTM), vencedor del dia.