L'ESCÀNDOL NIPÓ

El Japó multa l'astre del sumo que va pegar a un company en un bar

El cas va provocar un gran impacte a tot el país asiàtic i ara Harumafuji haurà de pagar 3.700 euros per l'agressió

sumo

sumo / BEHROUZ MEHRI (AFP)

1
Es llegeix en minuts

L'estrella del sumo Harumafuji, retirat recentment després d'agredir un altre lluitador de menys rang, ha rebut una multa de 500.000 iens (3.700 euros) després d'eludir ser jutjat per aquest incident, que ha suposat un gran escàndol al Japó. L'exlluitador mongol va ser remès a la fiscalia l'11 de desembre i va rebre a finals d'any una "acusació sumària", un procediment de la justícia nipona que eludeix la inspecció judicial i s'aplica a delictes menys greus que se salden amb multes.

Un tribunal de Tottori (est), ciutat on va tenir lloc l'agressió, va decidir imposar aquesta multa a l'excombatent de 33 anys per haver atacat el seu compatriota Takanoiwa, de 27, a qui va donar cops de puny i va agredir amb el control remot d'un karaoke a finals de l'octubre passat, va recollir l'agència Kyodo.

Les ferides

Les ferides de Takanoiwa li van causar una contusió i una fractura cranial, i com a conseqüència va estar quatre dies hospitalitzat i es va haver de retirar del Gran Torneig de sumo de Kyushu.

L'incident, que va sortir a la llum setmanes després, es va convertir en un escàndol mediàtic al Japó, tant perquè els lluitadors de sumo són considerats referents i s'espera que tinguin una conducta exemplar, com perquè la reputació d'aquest esport s'ha vist esquitxada abans per casos de corrupció, violència i drogues.

La retirada

Notícies relacionades

El 29 de novembre, Harumafuji va anunciar la seva retirada deprés de 17 anys al dohyo (ring). El mongol va debutar el 2001 i ha guanyat nou tornejos. El 2012 va ser nomenat yokozuna (gran campió), i es va convertir en el cinquè lluitador no japonès a aconseguir aquest rang, a què només arriben els millors combatents.

En el sumo es barregen competició amb ritus tradicionals i religiosos sintoistes, dels quals els lluitadors són vistos com a guardians, de manera que se'ls exigeix una fèrria disciplina i un codi de conducta exemplar tant dins com fora del dohyo.