DOPATGE D'ESTAT

Putin estudia un boicot rus als Jocs d'hivern

Diversos diputats oficialistes pressionen el dirigent amb una contundent resposta al COI per la seva sanció

puttin

puttin / Alexei Druzhinin (AP)

4
Es llegeix en minuts

Rússia està en mans de Vladímir Putin. Tot el país espera que el cap del Kremlin prengui una decisió sobre el possible boicot als Jocs Olímpics de Pyeongchang després que el COI n'exclogués Rússia per dopatge d'Estat. "No ens hem de deixar portar per les emocions", ha dit aquest dimecres Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin.

Putin, que ha negat fins a la sacietat l'existència d'un programa estatal d'encobriment de positius als Jocs de Sotxi (2014), sempre s'ha oposat al boicot i a trencar amarres amb el COI. No obstant, la prohibició de la bandera i l'himne russos a Pyeongchang li ha semblat molt malament a Rússia, que ho considera una "humiliació" i una sanció "sense precedents" en la història dels Jocs Olímpics.

Diputats, pel boicot

Els diputats russos es van afanyar ahir a la nit a demanar el boicot, ja que consideren "inadmissible" que una "gran potència esportiva" competeixi amb bandera neutral, i la Cancelleria va denunciar una "ofensiva a gran escala" per "expulsar" Rússia de l'esport mundial. Entre els que recolzen el boicot destaca la llegendària gimnasta Svetlana Jórkina, doble campiona olímpica i actual diputada oficialista, que fins i tot va proposar organitzar una competició paral·lela als Jocs.

El popular jugador d'hoquei Aleksandr Ovetxkin, que figura a les lligues dels EUA, va expressar els seus dubtes sobre anar a Corea del Sud sense la bandera russa, però el seu company, Ilià Kovaltxuk, ho té clar. "S'ha d'anar obligatòriament als Jocs. Renunciar-hi és rendir-se. Tots els esportistes nets hi han d'anar. El patriotisme és al cor. No fa falta cridar o portar la bandera al cor. Si competim bé, amb seguretat podrem cantar l'himne", va assenyalar.

Argument populista

Per a Putin seria fàcil optar pel boicot amb l'argument populista que Occident intenta castigar Rússia per la seva independència, més encara quan ben aviat arrencarà la campanya de les eleccions presidencials. Però les conseqüències per a l'esport rus serien desastroses, començant per una sanció de vuit anys que deixaria Rússia fora dels pròxims dos cicles olímpics i la convertiria en un pària. Tampoc s'ha d'oblidar que Rússia organitza el pròxim Mundial de futbol.

"Si ara comencem a boicotejar podem acabar matant l'esport al nostre país. Per això, ni un funcionari esportiu ha fet cap crida al boicot", va dir Yolanda Chen, campiona mundial de pentatló. En el mateix sentit, el famós comentarista Dmitri Guberniev va advertir que "si ara no anem als Jocs, llavors ens podem quedar sense els de Tòquio" (2020).

La premsa local

La premsa local també carrega aquest dimecres contra el COI, però considera que "el destí dels esportistes i mantenir un lloc a la família olímpica és més important" que qualsevol altra cosa. El diari Sport-Express recorda que Rússia ja no està obligada a admetre les conclusions de l'informe McLaren ni a introduir esmenes en la seva legislació ni a destituir funcionaris com el vilipendiat Vitali Mutkó, actual viceprimer ministre.

A més, destaca que "si el COI compleix amb la seva paraula, d'aquí tres mesos el malson del dopatge es pot acabar". Que la sanció podria haver sigut molt més severa ho va denunciar el periodista alemany Hajo Sepelt, un dels que va destapar fa dos anys l'escàndol del dopatge a Rússia. "¿El COI ha tancat un tracte brut amb Moscou per evitar el boicot per part de Rússia? Fins i tot a la cerimònia de clausura s'hi podrà veure la bandera russa. Com si no hagués passat res", va dir.

Els esportistes

Per això, la triple campiona olímpica en patinatge artístic, Irina Rodninà, va considerar que el més lògic és participar en els Jocs, ja que "cada medalla serà com una victòria per a tot el país". Llegendes dels Jocs Olímpics d'estiu com la perxista Elena Issinbàieva i la saltadora de triple i longitud Tatiana Lébedeva també s'oposen rotundament al boicot.

Issinbàieva va aconsellar als esportistes "no fer tonteries del tipus boicot o similar", ja que, "no val la pena". Va afegir que si a ella li haguessin proposat anar a Rio sota bandera neutral i amb el nom Esportistes Olímpics de Rússia, ho hauria acceptat. "Si hi renunciem, repetirem l'error de (Los Angeles) 84. Si el nostre Estat decideix boicotejar, cometríem un greu error", va assenyalar Lébedeva.

Més reaccions

Notícies relacionades

El tennista Ievgueni Kafelnikov, antic número u del món, encara va anar més enllà al desafiar la hipotètica decisió del Kremlin a favor del boicot. "Si jo fos esportista en actiu, aniria als Jocs. Fins i tot si el president Vladímir Putin digués que tots els esportistes olímpics hi han de renunciar, de totes maneres hi aniria. Jo no escoltaria el president. Uns Jocs valen més que un president", va afirmar.

Per si serveix d'alguna cosa, la campiona olímpica de patinatge per parelles, Tatiana Navka, dona del portaveu del Kremlin, va fer una crida a "no jutjar els esportistes que decideixin competir sota bandera neutral". "Agafem per exemple Zhenia Medvédeva (doble campiona del món de patinatge), que amb la seva feina va demostrar que és la millor del món. Privar aquesta nena d'allò perquè ella viu seria una punyalada a l'esquena", va apuntar.