EL VIDEOARBITRATGE

La urgència del VAR

El greu error d'Iglesias Villanueva a Mestalla escalfa al màxim la polèmica per la tardança a implantar la tecnologia en el futbol espanyol

4
Es llegeix en minuts
Carlos F. Marcote

Messi es queixa al jutge de línia que no va veure com entrava la pilota a la porteria en el minut 30 / MIGUEL LORENZO

Dues setmanes després que tant el president de la Lliga de Futbol Professional (LNFP), Javier Tebas, com el president del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), confirmessin que el sistema de videoarbitratge (Video Assistant Referee, VAR) serà implantat en el futbol espanyol la temporada que ve, al Barça li va ser escamotejat a Mestalla un gol que bé pot decidir la Lliga si a l’última jornada del campionat s’arriba en condicions d’igualtat màxima entre dos o més aspirants al títol.

El gol al qual Iglesias Villanueva no va donar validesa ha fet elevar a la temperatura màxima el debat sobre els motius pels quals cap dels sistemes tecnològics disponibles d’ajuda als col·legiats està en marxa a Espanya, mentre que en canvi funciona a ple rendiment en les altres grans lligues europees i en altres del segon esglaó com la portuguesa. La FIFA instaurarà definitivament el VAR al Mundial de Rússia 2018. El seu president, Gianni Infantino, va qualificar ahir les experiències realitzades des de la Copa Confederacions d’«extremadament positives». La UEFA, tot i que encara no l’ha aprovat,  ja va utilitzar l’ull de falcó en les finals de les competicions europees i en aquesta l’ha introduït en tots els partits de Champions. De fet, al Madrid-Appoel de la primera jornada va ser aplicat per no concedir el gol que Ronaldo reclamava amb vehemència a l’àrbitre després que la pilota botés sobre la línia després de tocar el travesser. La UEFA només permet fins ara l’ajuda tecnològica per aclarir el que passa sobre la línia de gol.

COST EXCESSIU

A Espanya tot apunta que la temporada que ve s’aplicarà el VAR sense l’ull de falcó, per la senzilla raó que LaLiga considera excessius els cinc milions d’euros que la FIFA li exigeix per implantar-lo, als quals s’ha d’afegir els quatre que l’organització mundial exigeix per homologar el que està utilitzant la patronal espanyola, el Mediacoach.

En qualsevol cas, ha hagut de quedar Ángel María Villar fora dels llocs de direcció de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) perquè els clubs i la federació hagin confluït cap a un acord les urgències del qual han quedat al descobert després del que va passar diumenge a Mestalla.

El març del 2016 la International Football Association Board (IFAB), l’organisme encarregat de determinar i modificar les regles del joc, va invitar les diferents federacions a començar les proves als seus diferents àmbits. L’espanyola s’ha quedat a la cua i no les començarà segurament fins a la ronda següent de la Copa del Rei, els vuitens de final, descartada la possibilitat d’iniciar-les aquest dimecres en el partit Atlètic-Elx, com s’havia especulat. La RFEF, això sí, ja ha firmat el protocol perquè la temporada que ve s’instauri el VAR a la Lliga, pas obligat tenint en compte que al març està previst que la IFAB acordi en la seva assemblea anual que el VAR passi a formar part de les regles del joc.

«En quinze dies no hi ha prou temps per posar en marxa tot el sistema. No s’han fet els cursos a les persones implicades, àrbitres, assistents i operadors de càmera, i ni tan sols queda clar qui ho pagarà», deia una font del CTA poc després que el seu president, Sánchez Arminio, aunciés als col·legiats mitjançant un comunicat la posada en marxa del VAR per al curs que ve. Segons el president interí de la RFEF, Juan Luis Larrea, els partits de prova d’aquí a final de temporada seran uns 70. Els assajos tindran caràcter secret i no tindran incidència en les decisions de l’àrbitre principal, de manera que errors com el d’Iglesias Vilanueva es poden seguir produint.

Notícies relacionades

A propòsit del despropòsit del col·legiat gallec, Sánchez Arminio va assenyalar ahir que no és motiu suficient per sancionar-lo. «Home, no crec que per això se l’hagi de ficar a la nevera… És un error, com cometen errors els jugadors i tothom. ¿O és que només s’ha de castigar els àrbitres que fallen? ¿I els jugadors quan fallen un penal o un gol? No la va encertar per mala sort, ¿oi?», va declarar el president del CTA a Deportes Cuatro.

BETFAIR PAGA EL GOL DE MESSI

Molt més greu ho va estimar la casa d’apostes Betfair, que ha decidit donar validesa al gol de Messi i pagar als que van apostar pel resultat final 1-2 a Mestalla, i també als que van pronosticar un empat a un. També abonarà els premis corresponents a tots els que van apostar que Messi seria el primer golejador, igual que els que van optar per Rodrigo.

ecarrasco41095026 soccer football   la liga santander   valencia vs fc barcelo171126215036

ecarrasco41095026 soccer football la liga santander valencia vs fc barcelo171126215036 / HEINO KALIS