GESTA A LA MUNTANYA

Òscar Cadiach aconsegueix els 14 vuitmils sense oxigen

L'alpinista català puja al cim del Broad Peek, de 8.047 metres, als 64 anys

zentauroepp37960809 deportes  el escalador oscar cadiach en la expedicion al bro170727101214

zentauroepp37960809 deportes el escalador oscar cadiach en la expedicion al bro170727101214

3
Es llegeix en minuts

Aquell nen de 9 anys que va decidir dedicar la seva vida a la muntanya després de devorar el llibre Everest. El techo del mundo es va convertir ahir en el primer català que conquista els 14 vuitmils sense ajuda d’oxigen artificial després de coronar el Broad Peak (8.047 m), al Karakorum (Pakistan). Òscar Cadiach, de 64 anys, engrandeix així la seva llegenda com a himalaista, un dels més grans de tots els temps, ni més ni menys que 33 anys després de conquistar el seu primer gran colós, el Nanga Parbat (8.126 m).

«Hem fet cim, sóc al cim del Broad Peak. Fa molt de vent i ha sigut molt dur», anunciava el mateix Cadiach a les 8.41 hores d’ahir en comunicació amb el programa El Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, que ha seguit l’expedició.

Quinze hores d'ascensió

El muntanyenc català, que té per lema «Sempre amunt», va arribar al cim en companyia de Mohammed Ali Sadpara, el millor alpinista del Pakistan, el turc Tunç Findik i Yosuf, portador balti d’altura. Tots quatre van sortir dimecres del camp 3 (7.200 metres), pels volts de les cinc de la tarda, i van arribar al cim després de 15 hores d’ascensió ininterrompuda.

Cadiach, que d’aquesta manera es converteix en el 20è alpinista de la història a coronar els 14 vuitmils sense oxigen (el primer va ser el llegendari Reinhold Messner, el 1986), tanca un compte pendent amb el Broad Peak, que se li havia resistit en tres ocasions (2014, 2015 i 2016). Va ser especialment dura la renúncia del 2014, quan el mal estat de salut de dos alpinistes va fer retrocedir la cordada quan estaven a tan sols 22 metres de desnivell del cim.

La noble pugna amb Latorre

«Felicitats, Òscar, avui des de Montserrat», va tuitejar Ferran Latorre, qui mantenia una noble pugna amb Cadiach per fer els 14 vuitmils. Latorre va tancar el seu repte personal el 27 de maig passat a l’Everest, amb què es va convertir en el primer català a aconseguir-ho, però el fet d’utilitzar oxigen artificial al tram final deixava en mans de Cadiach l’opció d’aconseguir-ho sense ajuda suplementària. I així ha sigut.

Cadiach, amb 16 vuitmils en el seu palmarès (ha pujat a l’Everest i el  Cho Oyu en dues ocasions), era el tercer intent al cim que feia aquest juliol, però el fort vent i l’acumulació de neu van engegar en orris els atacs al cim, al qual s’accedeix per una perillosa aresta des del coll, a 7.900 metres. De fet, Cadiach ja comptava amb dos dels tres cims del Broad Peak. El 1990, va pujar en solitari la punta nord (7.600 m), el 1992 va fer el pic central (8.011 m) pel vessant xinès, una cosa inèdita fins llavors, i ara tanca el cercle amb el cim principal.

Les banderes d’oracions 

Cadiach, que compta amb el suport de Tarragona, la Vall d’Aran i la Vall de Boí, ja es va convertir en llegenda quan el 28 d’agost de 1985, amb Toni Sors i Carles Vallès, aconseguia fer el cim de l’Everest (8.848 m), fet que el va convertir en el primer occidental que superava el mític segon esglaó del sostre del món, a 8.610 metres, per la cara nord, sense oxigen artificial i sense cordes.

Notícies relacionades

«Felicitats. De l’Everest al Broad Peak per obrir i seguir un camí que ens ha fet somiar muntanyes a diverses generacions», escrivia Kilian Jornet a Twitter.

Cadiach, que avui podria arribar al camp base, abans de marxar cap al Broad Peak havia penjat unes banderes d’oracions tibetanes a dalt del monument a Sant Magí, a Tarragona, davant del mar, entre les platges de l’Arrabassada i del Miracle perquè els déus de les muntanyes l’acompanyessin durant l’ascensió. Ahir, des de dalt del Broad Peak, Cadiach segur que els va donar les gràcies. 

Temes:

Muntanyisme