Espanya lluitarà per l'or mundialista a Budapest

Les 'guerreres' superen el Canadà (12-10) i jugaran divendres la final contra els EUA

jcarmengol39437007 mti184  budapest  hungr a   24 07 2017   goalie laura ester 170726205847

jcarmengol39437007 mti184 budapest hungr a 24 07 2017 goalie laura ester 170726205847 / Szilard Koszticsak

2
Joan Carles Armengol

La selecció espanyola femenina de waterpolo lluitarà per la medalla d'or en els Mundials de Budapest després de derrotar amb autoritat el Canadà (12-10, parcials de 4-2, 3-2, 2-2 i 3-4). Els Estats Units, que van esclafar Rússia (14-9), seran divendres (22.00 hores) l'últim escull, duríssim, perquè les 'guerreres' arribin a dalt de tot del podi i recuperin el fulgor d'altres anys. En fa tres que Espanya no puja a cap podi i ara les noies de Miki Oca ja tenen assegurada, com a mínim, la plata.

La semifinal contra el Canadà (que havia apartat en els quarts les amfitriones hongareses) ha sigut més plàcida del que s'esperava fins a l'últim quart, quan la victòria s'ha complicat a falta de quatre minuts (10-9). Però aleshores dos gols de Bea Ortiz, dues noves aturades de Laura Ester (espectacular a la primera part, amb cinc parades decisives), que ha aturat, a més, un penal en l'últim minut, i la calma que han mantingut les jugadores han fet possible materialitzar la victòria.

El combinat espanyol ha sigut molt superior en tres quartes parts de l'enfrontament. Anna Gual, amb cinc gols, ha mantingut l'equip sempre molt per sobre, amb avantatges de fins a quatre gols en l'inici del tercer quart (8-4 i 9-5). Però més de vuit minuts sense marcar han permès que el Canadà s'acostés perillosament. Espanya, en general, ha jugat molt bé les superioritats (ha marcat en 3 de 4, per 3 de 7 el Canadà). Bea Ortiz (3 gols), Clara Espar, Ani Espar, Paula Leitón i Marta Bach han contribuït amb els seus gols a la magnífica victòria.

Les 'guerreres' han demostrat que tornen a estar al nivell habitual des que van donar la campanada en els Jocs Olímpics de Londres del 2012, amb la medalla de plata. Des d'aleshores, les jugadores de Miki Oca han estat unes habituals dels podis, fins i tot en la posició més alta. Van guanyar el Mundial de Barcelona 2013 a les màgiques Piscines Picornell i, un any després, van aconseguir una altra primícia amb el títol de campiones d'Europa, obtingut precisament a Budapest, en una incontestable final contra Holanda (10-5).

La posterior baixada de resultats ha finalitzat aquest 2017, perquè abans la selecció no va poder mantenir el nivell en els Mundials de Kazan 2015 (setena, després de perdre en els quarts de final amb els EUA), als Europeus de Belgrad del 2016 (quarta, al perdre pel tercer lloc contra Itàlia) i en els Jocs de Rio 2016 (eliminada en els quarts per Rússia).

La notable renovació en l'equip està donant resultats. Respecte als dos últims anys, han sigut baixa la retirada Jennifer Pareja, la 'boia' Maica García (s'ha pres un any sabàtic després de deu sense descans a l'estiu), Roser Tarragó (després d'un any difícil als EUA), les porteres Patricia Herrera i María Elena Sánchez, i Laura López (retirada). I hi han entrat la portera suplent Sandra Domene i una injecció de joventut amb Anna Gual (l'única que juga fora, a Roma), Helena Lloret (autora del penal que va classificar per a semifinals davant Grècia), Paula Crespí, Paula Leitón, la golejadora Bea Ortiz i Judith Forca, amb un canó amb l'esquerra. Aquestes tres últimes, puntals ja veteranes, malgrat la seva insultant joventut, després d'un parell d'anys en el combinat.

La fitxa

<strong>10 - Canadà:</strong> Jessica Gaudreault; Emma Wright (1), Monika Eggens (2), Joelle Bekhazi (-), Hayley McKelvey (-), Christine Robinson (-), Shae Fournier (3) -equip inicial- Krystina Alogbo (-), Axelle Crevier (-), Kyra Christmas (3), Elyse Lemay-Lavoie (-), Kelly McKee (1).