DESAFIAMENT A LA VISTA

Kilian Jornet culmina el repte del Cho Oyu i marxa cap a l'Everest

L'esportista català és "molt feliç" després de completar un desafiament difícil pel "fred i la poca visibilitat"

zentauroepp37619577 kilian170509123814

zentauroepp37619577 kilian170509123814 / JEFF PACHOUD

2
Es llegeix en minuts

Kilian Jornet ha acabat l'expedició al Cho Oyu, la sisena muntanya més alta del planeta, i es dirigeix cap a l'Everest, el cim que no va poder coronar el setembre del 2016 per les males condicions climatològiques.

"Estem de tornada després de 10 dies al Cho Oyu. Emelie Forsberg torna a casa per estar a punt per a la temporada de carreres i jo vaig a l'Everest", ha informat Kilian Jornet a través de les seves xarxes socials.

DIFÍCIL ASCENS

L'any passat, els muntanyencs Adrian Ballinger i Emily Harrington van viatjar i van pujar el Cho Oyu en només dues setmanes. Seguint aquest exemple, Kilian ha intentat veure "com l'aclimatació afecta el cos en aquest temps". "Vam escollir un cim de 8.000 metres i vam veure que l'aproximació era accessible, i hi que podríem arribar més ràpid que des d'altres muntanyes", ha comentat el muntanyenc català.

Després de nou dies, el 7 de maig van fer l'intent d'ascensió, començant des del campament 1, a 6.400 metres, a la una de la matinada. "Va ser una nit molt freda. Vam pujar fins a arribar a 7.500 metres i em vaig esperar en una esquerda perquè el sol brillés, així podríem escalfar-nos una mica. Vam continuar amb una banda groga (7.700 metres) i Emelie va decidir fer la volta. Jo vaig decidir seguir endavant. Al voltant dels 8.000 metres va començar a nevar fort i vaig continuar des de l'última secció fins al cim", ha relatat Jornet.

FRED I SENSE VISIBILITAT

"Vaig seguir pujant sense visibilitat cap al que vaig pensar que era el cim. En algun moment vaig arribar a un lloc que devia ser el cim. Sincerament, no estic segur que fos el cim perquè només podia veure els meus peus, però estava en algun moment. Vaig ser molt feliç", ha declarat Kilian, que va arribar a aquell cim a les tres de la tarda.

Tres hores després, Kilian va arribar en descens al campament 1. S'estava congelant i va beure aigua calenta que un altre alpinista li va deixar. Després, va baixar al camp de base avançat, on Emelie l'estava esperant.

Notícies relacionades

Després d'aquesta experiència, el català ha volgut donar les "gràcies" al cuiner del camp base, als vuit escaladors que van estar al Cho Oyu i a Emelie Forsberg, "la millor companya en la vida i també a les muntanyes". "És difícil trobar algú tan dur per fer aquest viatge i ser sempre tan fort", deia Jornet.

MIRANT A L'EVEREST

L'ascens al Cho Oyu ha sigut la primera part d'una expedició que té com a principal objectiu pujar l'Everest seguint una filosofia purista i minimalista de l'alpinisme per posar fi al projecte 'Summits of my life' (Cims de la meva vida), amb el qual Kilian ha viatjat per tot el món des de fa sis anys, intentant establir rècords d'ascens a les muntanyes més importants, com el Mont Blanc, Cervino, Denali o Aconcagua.