MODALITAT ESPECTACULAR

Vallnord, territori 'freeride'

L'estació andorrana s'ha bolcat en l'esquí forapista i ha fet d'aquesta disciplina part del seu atractiu gràcies a unes condicions de neu i orografia excepcionals

free

free / MARC GASCH

3
Es llegeix en minuts
SERGI MEJÍAS / BARCELONA

Vallnord-Ordino Arcalís és la meca del 'freeride' al Pirineu. Les seves muntanyes i les seves condicions de neu han convertit l’esquí forapista en un dels seus grans reclams. L’estació andorrana ha apostat fort per aquesta disciplina i compta amb 130 itineraris i 21 zones per practicar-la, a més d’una completa oferta que inclou una escola especialitzada, l’Escola Freeride Arcalís. Aquesta temporada, a més, han inaugurat unes portes per indicar els punts d’accés a les zones de 'freeride' més conegudes.        

¿Què té el forapista que tira tant? A més de la imatge magnètica que destil·la i l’aposta de les marques de material des de fa anys per desenvolupar productes específics, són les mateixes sensacions d’aquesta modalitat que es practica lluny de les pistes. La sensació de flotar amb els esquís o amb el surf de neu sobre un mantell de neu pols ('powder' en l’argot) és única i addictiva. No obstant, per practicar el 'freeride' s’ha de comptar amb un nivell tècnic previ. I, a la vegada, conèixer la muntanya i l’estat de la neu de la zona on s’anirà. Així que per iniciar-se o esquiar de forma segura el millor és fer-ho a través d’una escola especialitzada, com la de Vallnord-Ordino Arcalís, i encara que un sigui un consumat especialista sempre és millor anar amb un guia de muntanya si no es coneix el terreny.

ACOSTAR LA DISCIPLINA A L'AFICIONAT 

Des d’Ordino Arcalís porten a terme totes les iniciatives que se’ls acudeixen, i són factibles, per acostar el 'freeride' a l’esquiador o surfista de neu. “El que estem fent és fer més tangible el 'freeride' per a l’esquiador. Que el toqui amb les seves mans i el vegi amb els seus ulls: hem instal·lat unes portes d’accés als millors 'spots' [zones de 'freeride'] amb uns cartells que senyalitzen els itineraris a esquiar. A més, hem desenvolupat una 'app' amb informació i itineraris i tenim un mapa de 'freeride' amb totes les zones a la nostra web”, explica David Ledesma, director de màrqueting i desenvolupament de negoci de Vallnord-Ordino Arcalís.

A més, l’andorrà segueix explicant detalls dels serveis de l’estació en aquest sentit: “Hem instal·lat un 'check point' FR per comprovar si l’ARVA funciona i recollim amb una furgoneta  els esquiadors que esquien a les línies del túnel que van més enllà del domini; en suma, tota una sèrie d’accions perquè a Arcalís es respiri un ambient de 'freeride”.

CREIXEMENT PROGRESSIU

El 1994, Ordino Arcalís va ser pionera al crear la primera zona exclusiva de 'freeride' a l’àrea de Feixans i, posteriorment, a la mítica zona de Creussans. Després li va arribar el torn a una escola especialitzada. I el temps els ha donat la raó amb un èxit rotund que els ha portat a augmentar tant el seu nombre de professors com de productes específics, com els camps de formació i l’heliesquí. “El 'freeride' és un element estratègic per a Ordino Arcalís. La qualitat de la neu i les condicions per a l’esquí forapista que tenim són reconegudes en els nostres mercats de proximitat, però gràcies al Freeride World Tour cada vegada tenim més esquiadors de països escandinaus i sobretot francesos, per als quals hem creat diversos productes a mida”, explica Ledesma.

Notícies relacionades

Però Vallnord-Ordino Arcalís és molt més que 'freeride', ja que els 30 quilòmetres esquiables que sumen les seves pistes donen per a molt. Compten, a més, amb circuits marcats d’esquí de muntanya i una completa oferta d’activitats 'après-ski', com un sopar en un restaurant de muntanya a 2.000 metres o passar la nit en una caravana Airstream de luxe situada en un racó de l’estació.

Arriba el Freeride World Tour

Les proves s’aniran desenvolupant segons les condicions meteorològiques, ja que el mateix Ordino Arcalís serà l’escenari durant aquests dies del Dorado Freeride Junior, una competició pertanyent al FWT destinada a la formació en 'free­ride' de nois i noies d’entre 14 i 17 anys. 

Consulta l'estat de les pistes al Canal Esquí d'EL PERIÓDICO.