Eliminatòries Sud-americanes

Messi va ser Déu i l'Argentina va derrotar Colòmbia

L'astre del Barça va tenir una nit memorable, va fer un gol i va assistir Pratto i Di María

Messi celebra el gol que ha anotat contra Colombia.

Messi celebra el gol que ha anotat contra Colombia. / EFE / NICOLAS AGUILERA

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

I una nit Leonel Messi es va enfadar. Va ser la nit a San Juan, contra una Colòmbia que ell tot sol va trepitjar. El deu, en estat de gràcia, va descarregar la ràbia acumulada. Va cridar gol i se'l va sentir fins i tot a Buenos Aires, a 1100 quilòmetres, després de fer un d'aquells llançaments lliures impossibles de retenir  llançaments lliures impossibles de reteniri que tant trobava a faltar. Li va servir, a més, al cap va servir, a més, al capde Lucas Pratto el segon. Faltava potser el millor, gairebé sobre el final: una cessió a Ángel di María com si li digués a cau d'orella "és tot teu, canta el tercer", després d'una jugada monumental que va incloure un taló i una correguda supersònica.

És a dir: un Messi químicament pur el que va posar l'Argentina dins la zona de repesca. El 24 de març vinent, quan rebi Xile (que va derrotar 2-1 l'Uruguai) i, cinc dies més tard, a Bolívia, l'equip que dirigeix Edgardo Bauza tindrà la possibilitat de tornar a estar entre els que classifiquen directament, o seguir patint fins a l'últim partit, amb l'Equador, a finals del 2017. Per ara, la butlleta directa és per al Brasil, l'Equador, l'Uruguai i els xilens. Després de la golejada d'ahir a la nit, Colòmbia va quedar en el sisè lloc.

ELOGIS UNÀNIMES

"Messi va sortir al rescat, una nit fantàstica", va dir 'La Nación'. "El gran protagonista", va dir 'Página 12'. "Perfecte", el va qualificar 'Clarín'. "Messi és qui més va sentir la derrota contra el Brasil i ho va deixar clar a San Juan, on la va fer grossa perquè l'Argentina surti del pou.

¿Turbulències a l'avió? ¿Terratrèmols al planter? Cosa del passat. El capità se'n va fer càrrec: va demanar totes les pilotes des del minut zero, va rebre faltes d'arrencada, va lluitar, va córrer per recuperar, va assistir... No se li pot demanar més. Es nota d'aquí a Moscou que quan Leo se sent còmode i amb set de venjança, no se'l pot parar".

"Leo Totpoderós", va dir 'Olé' i no va exagerar. Messi va anotar el seu gol 57 amb la casaca celeste i blanca: 17 d'aquestes dianes van ser convertides en les eliminatòries. Contra Colòmbia va fer el seu sisè gol de llançament lliure.

SALTA EL 'CATENACCIO' EN DEU MINUTS

Messi va sortir al terreny de joc amb els ulls injectats de sang. A les tribunes van corejar el seu nom. Al cap de 10 minuts es va acabar el 'catenaccio' que havia intentat imposar l'entrenador José PekermanBarrios va fer caure el deu a prop de l'àrea. Tir lliure. Contra el Brasil n'havia disparat dos i la pilota va rebotar a la barrera.

Però aquesta vegada el botí va recuperar la seva precisió quirúrgica. La pilota es va clavar a l'angle davant un impotent Ospina, que en la passada Copa America li havia aturat tot. Dotze minuts més tard, i amb la mateixa claredat, va deixar sol al limitat Pratto, el relleu d'Higuaín, perquè justifiqui la seva presència entre els titulars.

El van tustar i es va aixecar. Va fer que l'àrbitre Roddy Zambrano amonestés tres rivals (Arias, Álvarez Balanta i Cuadrado). En el segon temps va semblar que frenava la màquina. Però als 83 minuts, i després d'una jugada de luxe, li va robar la pilota a Jeison Murillo i va enfilar cap a la porteria. Va voler donar-l'hi a Higuaín, que a l'entrar al camp havia sigut cruelment escridassat. El del Juventus va passar de llarg. Va arribar Di María per tancar el marcador.

GUANYAR COM SIGUI

Notícies relacionades

"S'ha de guanyar com sigui", havia dit Messi abans del partit. Més enllà de la golejada, l'Argentina segueix sent un equip molt desigual, sense grans idees, i que depèn exclusivament que el geni fregui la llàntia que té als peus.

L'Argentina va agafar aire, però la federació de futbol no ha deixat de ser un caos ni ho deixarà de ser durant molts mesos. La victòria, és clar, dóna una mica d'oxigen, atenua les crítiques. No es buscarà els tres peus al gat, almenys fins al març. Bauza comptarà amb quatre mesos per intentar armar un equip a imatge i semblança: més compacte i amb menys vel·leïtats ofensives. Sabent que té el millor. "Sempre és determinant", va dir, i es va desfer en elogis.