Lopetegui retocarà l'estil de 'La Roja'

El nou seleccionador s'estrena davant Bèlgica amb el repte de tornar a fer competitiu l'equip espanyol al màxim nivell

undefined35338892 gra564 bruselas 31 08 2016 el seleccionador nacional de 160831205329 / Sergio Barrenechea

undefined35338892 gra564  bruselas  31 08 2016   el seleccionador nacional de 160831205329
undefined35338854 gra565  bruselas  31 08 2016   el entrenador de la selecci n160831205154
undefined35338360 gra508  bruselas  31 08 2016   el entrenador de la selecci n160831205131

/

3
Es llegeix en minuts
CARLOS F. MARCOTE / MADRID

Gairebé tantes vegades com ha hagut de dir aquests dies que no hi ha hagut cap pacte amb Iker Casillas, que la decisió de deixar-lo fora de la seva primera convocatòria com a seleccionador ha sigut exclusivament seva, ha repetit Julen Lopetegui que els jugadors amb qui compta marcaran l’estil, que l’equip ha de créixer amb la pilota però que «no hi ha coses absolutes ni estils innegociables».

El futbol està en evolució i s’ha d’evolucionar amb ell, entén el tècnic basc, i per això s’ha d’estar preparat per explotar altres alternatives, treballar per millorar en totes les facetes i tenir capacitat de reacció davant situacions diverses, «que és el que fan tots els entrenadors, sense que això signifiqui canviar o rebutjar el nostre estil».

Capacitat de reacció, dinamisme i eficàcia anotadora és el que li va faltar a la selecció espanyola tant al Mundial del Brasil 2014 com en la recent Eurocopa de França i fragilitat el que li va sobrar en les dues cites. Ara, amb 11 novetats respecte als que van estar a França, Lopetegui emprèn un camí gens senzill per buscar la classificació per al Mundial de Rússia 2018 en un grup en què coincideix amb Itàlia, botxí de l’equip espanyol a l’Eurocopa, i amb Liechtenstein, Albània, Mecedònia i Israel, però amb només una plaça directa en joc.

PEDRA DE TOC

La competició oficial comença dilluns a Lleó contra Liechtenstein, però la nova etapa s’obre avui amb un amistós a Brussel·les davant Bèlgica (20.15 hores, Tele 5) –el partit que no es va poder jugar el 17 de novembre passat per amenaces terroristes–, un rival que tampoc va fer honor al seu cartell de líder de la classificació mundial de la FIFA al caure a quarts davant Gal·les a França, però que en principi es tracta d’una bona pedra de toc per intuir per on poden anar els trets.

«Volem ser capaços de controlar els partits com més ens convingui. Tenim grans jugadors… Hem de ser capaços de gestionar els partits a mesura que vinguin. Estem còmodes amb la pilota, però això no vol dir que no pressionem, que no siguem ordenats, que no estiguem atents a les segones jugades…», va tornar a insistir Lopetegui a la roda de premsa prèvia a l’entrenament a l’estadi Rei Balduí. Minuts abans, Sergio Busquets havia apuntat que la seva funció a l’equip serà similar a la que desenvolupava amb Vicente del Bosque perquè són «gairebé els mateixos companys i la filosofia de Julen i Vicente és pràcticament la mateixa».

La mateixa estructura

I és que, efectivament, hi ha moltes novetats, però la columna vertebral, encara que falta el lesionat Iniesta, és la mateixa. Però al marge de l’estil i la filosofia hi ha altres factors, sobretot emocionals, que s’han de potenciar, i en això ha insistit el migcentre del Barça.

Notícies relacionades

«Al final és tenir les ganes i l’emoció de voler ser protagonistes, saber què fer en cada moment del partit… Volem ser protagonistes amb la pilota, però hi ha molts aspectes en què hem d’estar atents. Tinc la sort de tenir grans companys i amb una filosofia que és la mateixa, canviant una mica de cada entrenador que és diferent, esperem que tot vagi millor i surtin les coses bé. Tenim ganes de recuperar el nostre lloc», va assenyalar el blaugrana, ofès per haver-se’n hagut d’anar a casa «abans del que hauria volgut en els últims tornejos».

També s’obre una nova etapa per a la selecció belga, i ho fa amb el tècnic espanyol Robert Martínez al capdavant, assistit des de fa sis dies per Thierry Henry com a segon entrenador.