NATACIÓ

Phelps deixa un llegat únic en el seu comiat

Les sis medalles del campió nord-americà i el protagonisme de Ledecky i Hosszu tanquen el balanç de la piscina

ecarrasco35110978 usa s michael phelps listens to us national anthem after win160814200646

ecarrasco35110978 usa s michael phelps listens to us national anthem after win160814200646 / ODD ANDERSEN

3
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / RIO DE JANEIRO (enviat especial)

El que va començar com el somni d'un nen ha acabat convertint-se en la una de les històries més grans en la història de l'esport. Michael Phelps volia canviar la natació i fer el que no havia fet ningú abans i, al final, el seu sol nom ha acabat transcendint la natació mateixa.

El llegat que deixa el campió nord-americà, de 31 anys, que a Rio ha corregut el teló a la seva carrera professional no es mesurarà solament en les 28 medalles olímpiques (23 d'or, 3 de plata i 2 de bronze) després d'estar present en cinc jocs, un bagatge que serà impossible, o almenys molt complicat d'igualar.

El  llegat es mesurarà en la passió que ha despertat en legions de nens per practicar la natació, gent com la seva compatriota Katie Ledecky, de 19 anys, la quàdruple campiona a Rio, el descarat Joseph Schooling, de 21 anys, de Singapur, el fan incondicional que li va negar l'últim or individual en els 100 papallona, quan fa vuit anys es fotografiava al seu costat, sent un marrec. Per a tots ells, Phelps ha sigut una font d'inspiració.

TRAJECTÒRIA EXCEPCIONAL

La de Phelps ha sigut una trajectòria excepcional que mereixia també una sortida excepcional i això és el que ha aconseguit el nedador de Batimore que es va acomiadar amb una medalla d'or en el relleu 4x100 estils, com a integrant de l'equip dels Estats Units, el seu cinquè or a  Rio, als quals suma una plata.

“Aquesta forma de deixar-ho és molt millor que la que vaig viure fa quatre anys. Així és com volia acabar la meva carrera. És la guinda del pastís i estic desitjant iniciar un nou capítol”, va explicar Phelps que deixarà la piscina i seguirà, d'una forma o altra, present en el món de l'esport, com a comentarista o empresari, desenvolupant la seva pròpia línia de banyadors.

Bob Bowman

SELECCIONADOR DE NATACIÓ D'EUA

No crec que pugueu veure un altre Michael Phelps. És massa excepcional. Poden passar 10 generacions abans que n'aparegui un altre"

“No crec que pugueu veure un altre Michael Phelps. És massa excepcional. Poden passar 10 generacions abans que n'aparegui un altre. Però podreu veure altres persones meravelloses. Gent com Katie Ledecky o Ryan Murphy. Espero que seguim tenint gent així”, va valorar el seu mentor i actual seleccionador de l'equip nord-americà, Bob Bowman.

Buscant preservar aquest llegat, Ledecky i l'hongaresa Katinka Hosszu, són les nedadores que més han brillat a la piscina de Rio, dominada amb mà de ferro pel potent equip nord-americà, que marxarà del Brasil amb 33 medalles, 16 ors, 8 plates i 9 bronzes, una hegemonia que no es vivia des de Sydney, el 2000. Austràlia ocuparà la segona plaça, però amb només 10 medalles (3 or, 4 plates, 3 bronzes), lluny de les expectatives que existien sobre el repunt dels ‘aussies’.

LA REINA DE RIO

El pas al davant de Ledecky ha sigut espectacular. Als Jocs de Londres ja va sorprendre el món amb el seu títol olímpic en els 800 lliure. A Rio l'ha revalidat, sense oposició, afegint-hi un estratosfèric rècord del món (8.04.79 minuts) i ha sumat els ors del 200 i el 400 i el del relleu 4x200. Solament li ha faltat el del 4x100 lliure, que l'hi va prendre Austràlia amb un nou rècord mundial. Des que Debbie Meyer ho va fer a Mèxic 68, ningú havia sigut capaç d'encadenar el triomf en el 200, 400 i 800 lliure. Ledecky, un animal competitiu difícil d'igualar, persegueix noves fronteres.

Notícies relacionades

En la competició femenina s'ha produït, al final, l'eclosió de Katinka Hosszu, de 27 anys, en els seus quarts Jocs (va debutar a Atenes) i a qui, realment, s'esperava en cita de Londres, on els nervis i la pressió, la van anul·lar. Amb una nova actitud, amb el seu marit, l'extravagant exnedador i entrenador californià Shane Tusup, dirigint la seva carrera, Hosszu s'ha convertit en la nova ‘dama de ferro’ de la natació. Només el seu afany d'acaparar esdeveniments li ha impedit regnar per davant de Ledecky, de qui s'ha quedat a una medalla, Hosszu s'emporta l'or en els 100 esquena, 200 i 400 estils i la plata en el 200 esquena.

Juntament amb aquestes estrelles han brillat altres noms a la piscina de Rio com el nord-americà Ryan Murphy, de 21 anys, que va afegir l'or del relleu 4x100 estils amb EUA al seu doblet en els 100 i 200 esquena, la canadenca Oleksiak (or en 100 lliure, plata en 100 papallona i 4x200 estils i bronze en el 200 lliure), el japonès Kosuke Hagino, vencedor dels 400 estils, plata en el 200 estils després de Phelps o bronze en el relleu 4x200 o la sueca Sarah Sjostrom, or en el 100 papallona, plata i bronze en el 200 i 100 lliure, que s'emporta de Rio un dels vuit rècords mundials que ha caigut a la piscina.