L'home que va batre Phelps

Schooling, nedador de Singapur, va idolatrar de nen el campió nord-americà i corre una foto amb ell de fa anys

lmendiola35092723 topshot   singapore s joseph schooling smiles next to usa s 160813205254

lmendiola35092723 topshot singapore s joseph schooling smiles next to usa s 160813205254 / CHRISTOPHE SIMON

2
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / RIO DE JANEIRO

No era un total desconegut, però Joseph Schooling destacarà entre la multitud d’esportistes que atrauen els focus als Jocs Olímpics per ser el nedador que va vèncer Michael Phelps i va tallar la seva ratxa de victòries a Rio. Va ser a la final dels 100 papallona, l’última prova individual del campió nord-americà, de 31 anys. Phelps es va haver de conformar amb la medalla de plata (i compartida), que suma als quatre ors que ja tenia.

Schooling gairebé no es podia creure el seu triomf en una final que també va comptar amb una dada única: el triple empat per la segona plata entre el mateix Phelps, el sud-africà Chad le Clos i l’hongarès Laszlo Cseh, una cosa mai vista. El seu registre (50.39 segons) va superar la millor marca mundial amb banyador tèxtil, que estava en poder del nord-americà Ian Crocke des de l’any 2005.

Tan bon punt  va assumir que era campió, al veure els temps al marcador, va començar a donar cops a l’aigua d’alegria. Phelps va nedar ràpidament fins al seu carrer per felicitar-lo. «¿Quatre anys més?», el va reptar Schooling. «De cap manera», li va respondre Phelps, decidit com està que aquests cinquens Jocs Olímpics siguin els del seu adéu.

A les xarxes s’ha fet viral una imatge de Schooling, que té 21 anys, al costat del campió nord-americà, quan era un nen, fa vuit anys. Phelps era l’ídol de la seva infantesa. I encara que el nedador de Singapur no és un desconegut al planeta de la natació (va ser bronze als Mundials de l’any passat, a Kazan), va deixar en estat de xoc tots els aficionats de l’Estadi Aquàtic de Rio, que esperaven el 23è or olímpic del nedador de Baltimore, vencedor dels 200 papallona, els 200 estils i els relleus 4x100 i 4x200 lliure.

Notícies relacionades

Schooling competeix per Singapur –el seu equip de natació està entrenat pel català Sergi López, bronze a Seül 88–, encara que està establert als Estats Units, on es va traslladar als 14 anys, a Austin (Texas), i competeix per la seva universitat. El seu entrenador habitual, Eddie Reese, s’ha integrat en el cos tècnic de l’equip asiàtic a Rio per seguir-lo de prop, amb el beneplàcit de Sergi López, que deixarà la selecció de Singapur quan acabin els Jocs per integrar-se com a tècnic assistent a la Universitat nord-americana d’Auburn.

«No cal dir que Schooling ha fet un gran any, tant aquest com el passat, així que 'chapeau' per ell», el va felicitar Phelps amb molta esportivitat.