NATACIÓ

Phelps enfila el seu adéu com el millor

El quart títol consecutiu en el 200 estils afegeix més brillantor a l'última aparició olímpica del campió nord-americà, trufada d'ors i rècords

lmendiola35074777 refile   correcting photographer byline 2016 rio olympics   160812190755

lmendiola35074777 refile correcting photographer byline 2016 rio olympics 160812190755 / STEFAN WERMUTH

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Somrient, relaxat i dominador de l'escena, Michael Phelps està disfrutant de cada segon del seu pas per Rio, els Jocs del seu comiat. Instants abans d'afrontar la final dels 200 estils feia broma amb el seu amic i rival Ryan Lochte mentre esperaven ser cridats. La pressió de la competició fa temps que ha sortit de la vida del nedador de Baltimore, de 31 anys.

“És increïble pensar que Ryan (Lochte) i jo hem estat junts en l'equip olímpic des del 2004. Hem estat recordant-ho i rient junts. És dels rivals més durs que he tingut. És de bojos pensar-hi, però també és realment guai, perquè he pogut fer tot el que he volgut des que vaig començar sent un nen”, va reconèixer Phelps.

Cap nedador  havia aconseguit guanyar quatre ors en la mateixa prova en Jocs Olímpics consecutius

Quan es va llançar a l'aigua uns instants després, va fer el que ha fet en els últims dies: apoderar-se de l'or, el quart en aquests Jocs. Es va proclamar campió (1.54.66 minuts) amb un avantatge molt còmode, per davant del japonès Kosuke Hakino (1.56.61), guanyador dels 400 estils, i del xinès Shun Wang (1.57.05). Lochte, que al seu dia va desafiar Phelps als Mundials del 2011 i va arribar a batre el rècord del món de la distància, es va haver de conformar amb la cinquena plaça.

MARCA ESTRATOSFÈRICA

Cap nedador fins ara havia aconseguit guanyar quatre ors en la mateixa prova en Jocs Olímpics consecutius. Els dos únics precedents eren de dos atletes nord-americans: el llançador de disc nord-americà A l'Oerter i Carl Lewis, en longitud. Phelps s'ha encarregat de canviar aquesta dada. El seu palmarès, únic, difícilment igualable i superable recollirà: campió olímpic dels 200 papallona a Atenes, Pequín, Londres i Río. És la  22a en el seu palmarès, la 13a individual, per a un total de 26, a falta de dues proves: els 100 papallona i el relleu 4x100 estils.

“Donar-ho tot en aquesta prova per última vegada era l'únic que intentava, si a més ha servit per guanyar l'or, està bé”, va explicar Phelps, ja amb visibles mostres de cansament a l'abandonar la piscina després d'una jornada maratoniana, que l'ha obligat a nedar la final que va guanyar i també les sèries i semifinals dels 100 papallona, en què va aconseguir una plaça en la final amb el cinquè millor temps.

PARTIT ATURAT A BALTIMORE

“Tinc tot el cos adolorit. Les cames m'estan matant. Estic bastant cansat, però he respost a alguns amics que m'han enviat missatges bastant motivadors i això ajuda. Ray (Lewis, un antic jugador dels Baltimore Ravens, l'equip de futbol americà de la seva ciutat) me'n va enviar un de realment bo ahir. M'ha ajudat bastant en la prova, perquè realment els últims 50 metres avui han sigut bastant durs. Així que he intentat forçar-me a mi mateix a estar sota l'aigua, i forçar els motors tan ràpid com he pogut”, ha explicat.

Michael Phelps

NEDADOR D'eUA

"Tinc tot el cos adolorit. Les cames m'estan matant, però he respost a alguns amics que m'han enviat missatges motivadors, i això ajuda"

Notícies relacionades

 “Ray és com un germà gran per a mi. I a sobre els Ravens van guanyar”, es va congratular després que li expliquessin que el partit que van disputar contra els Carolina Panthers es va aturar uns instants per seguir en directe la final.

Tot i així, malgrat el dolor, Phelps confessa que a Rio, on compta amb el suport de la seva mare, Deborah, de la seva companya, Nicole Johnson, i del seu fill Boomer a les grades del Centre Aquàtic, està disfrutant com mai. “Sabia que aquesta vegada no seria un procés fàcil quan vaig decidir fer el pas. Era conscient que hauria de passar per moments de dolor com aquests, encara que no era el que volia. Però si el repte era aconseguir aquest resultat final, no em quedava més remei. En aquest punt de la meva vida, em sentia preparat per fer el pas i carregar amb la preparació més dura que he fet mai. Però us dic una cosa: em sento de nou com un nen. Em sento com quan tenia 18 anys, en l'inici de la meva carrera”.