OLIMPISME

Mireia Belmonte obre la collita de medalles

La nedadora badalonina remunta en uns agònics 50 últims metres i es penja el bronze després d'una electritzant final de 400 estils que va guanyar l'hongaresa Hosszu amb rècord del món

lmendiola34969382 2016 rio olympics swimming victory ceremony women s 40160807054339 / STEFAN WERMUTH

lmendiola34969382 2016 rio olympics   swimming   victory ceremony   women s 40160807054339
lmendiola34969936 a picture taken witn an underwater camera shows mireia belmo160807054312
lmendiola34969950 spain s mireia belmonte garcia  c  and usa s elizabeth beise160807054256

/

5
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Mireia Belmonte ho ha tornat a fer. Per caràcter, per ambició, per talent. La nedadora badalonina és de les que mai fallen. En la seva primera prova als Jocs de Rio, de les sis que en principi té programades, es va posar amb solvència a la final dels 400 estils al matí i va pujar al podi a la nit, després d'un espectacular pols amb la britànica Hannah Miley per la tercera plaça que es va resoldre en uns electritzants últims metres, en què la campiona badalonina va aconseguir superar-la.

Va ser un bronze amb un gust molt dolç per la tenacitat i la determinació que hi va posar la campiona espanyola. Igual que va passar a Londres, Belmonte es va encarregar de disparar la il·lusió i estrenar el medaller per a l'equip espanyol. "Tant de bo que això hagi obert la porta a les altres medalles", va comentar. 

Buida després d'entregar fins a l'última gota d'energia en els últims 100 metres de l'estil lliure, Belmonte va reconèixer que ho va passar malament a l'aigua. "Ha sigut un final agònic, he intentat donar-ho tot a la part final", va admetre Belmonte només de sortir de l'aigua. "Ho he vist molt complicat al primer cinquanta del crol, però mai he deixat de lluitar. En aquest moment he decidit no respirar, donar-ho tot i, al final, he fet una manotada a l'arribar per superar l'anglesa", va reconèixer la nedadora catalana, que va completar els últims 50 metres en 29.82 segons i la final en 4.32.39 minuts, a un segon del rècord d'Espanya i lluny de l'hongaresa Katinka Hosszu, la 'dama de ferro' de la natació, que va batre el rècord del món i el va deixar en 4.26.36. La segona va ser la nova perla nord-americana Maya Dirado (4.31.15). 

Per a Belmonte és la tercera medalla olímpica del seu palmarès després de les dues plates de Londres 2012 als 200 papallona i als 800 lliure.

MALES SENSACIONS   

La doble subcampiona olímpica a Londres va admetre que no va tenir "bones sensacions" des del moment en què es va llançar a l'aigua i això li va costar veure's allunyada des dels primers instants del capdavant de la prova, que Hosszu va fer seva amb una autoritat incontestable, nedant en alguns moments fins a cinc segons per sota del rècord del món de la xinesa Ye Shiwen (4.28.43 des de Londres-2012), encara que el final l'esgarrapada va ser inferior: dos segons menys.

Amb Hosszu, que nedava al seu costat, al carrer cinc, fora ja del radar, a la Mireia també li va costar trobar referències i va necessitar fer un enorme esforç per recuperar el desavantatge acumulat a la primera part de la prova, prop de dos segons sobre la vencedora.

La nedadora badalonina va passar en tercer lloc després del 100 de papallona, va caure als 100 esquena fins a la quarta plaça, va intentar agafar-se amb totes les seves forces en el tram de la braça i ho va donar tot a les dues últimes voltes. "He lluitat fins que no podia més. No notava més forces al meu cos", va indicar Belmonte, abans d'anar a l'entrega de medalles i abandonar ràpidament l'Estadi Aquàtic de Rio ja que aquest diumenge seguirà la seva particular marató amb els 400 lliure, una prova en què tindrà molt més complicat ficar-se a la final.

Belmonte, que a la prèvia dels Jocs va considerar que tindria les millors opcions en el 200 papallona i el 800 lliures, va subratllar que mai descarta res. "Vaig parlar de les altres dues perquè en aquestes vaig aconseguir medalla a Londres, però mai s'han de tenir preferències en les proves. S'ha de lluitar per totes igual".

RÈCORD DEL MÓN D'AUSTRÀLIA

L'equip australià femení de relleus es va sumar a la festa de la primera jornada i va establir un nou rècord del món en el 4x100 lliure amb un temps de 3.30.65, davant dels EUA i el Canadà. El quartet australià, integrat per Emma Mckeon, Brittany Elmslie, Bronte Campbell i Cate Campbell, va rebaixar en 33 centèsimes l'anterior marca, que tenia també Austràlia des del 2014, i va avantatjar en 1,24 segons l'equip nord-americà, que es va penjar la plata malgrat comptar amb una de les presumible estrelles d'aquests Jocs, Katie Ledecky, com a última rellevista.

Kosuke Hagino es va emportar el títol olímpic a la final dels 400 estils que va obrir el medaller de la natació, en l'altra final que va acollir un nedador espanyol: Joan Lluis Pons, de 19 anys, que va fer història a les sèries classificant-se per a la final de la seva prova en la seva primera aparició a uns Jocs, a més d'establir un nou rècord d'Espanya (4.13.55, rebaixant la seva marca, 4.15.49, en gairebé dos segons). L'escenari va acabar passant-li factura al nedador mallorquí, que va estar molt lluny d'aquest temps a la final (4.16.58), despenjat ràpidament des dels primers metres i incapaç d'enganxar-se a una carrera que es va convertir en un apassionant duel entre Hagino i el nord-americà Chase Kalisz, resolt en els últims metres del crol.

DURÁN, DESQUALIFICACIÓ D'ANADA I TORNADA

Notícies relacionades

La jornada va comptar amb la presència de l'extremeny Miguel Durán, que va viure una de les anècdotes de la jornada. A la sortida de la quarta sèrie als 400 lliures va perdre l'equilibri i va caure a l'aigua. Plorant, per un debut amarg als Jocs, recollia la seva roba i se n'anava als vestidors entre una eixordadora ovació del públic brasiler. Però els jutges van entendre que el soroll del públic potser el va afectar i li van permetre tornar a competir al carrer set, encara que no es va poder classificar. A la final, l'australià Mark Horton es va emportar un fabulós pols amb el defensor del títol, el xinès Sun Yang, amb qui manté una rivalitat més enllà de l'àmbit esportiu i a qui va relegar a la segona plaça.

La jornada va comptar amb altres espanyols, com la barcelonina Judit Ignacio, que va contactar amb la competició en els 100 papallona (59.61), on va agafar sensacions per a la seva prova que és el 200, en què ha de lluitar per un lloc a la final. Una altra deixebla de VergnouxMaria Vilas, va acabar lluny de la seva millor marca en el seu debut olímpic als 400 estils (4.42.52) i ja pensa en el 800 lliure de dijous.