Així és Vanderlei Cordeiro, el maratonià que va encendre el peveter

L'elecció de l'atleta va sorprendre el món però no al Brasil, perquè la seva traumàtica carrera a Atenes 2004 el va convertir en un exemple al seu país

ecarrasco34944669 former brazilian athlete vanderlei cordeiro lights the olymp160806190219

ecarrasco34944669 former brazilian athlete vanderlei cordeiro lights the olymp160806190219 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

Ahir a la nit un desconegut va plorar d'emoció A Maracaná. El maratonià brasiler Vanderlei Cordeiro de Lima no és Pelé, però tampoc li va caldre per ser l'elegit que va il·luminar el peveter olímpic de Rio 2016. Malgrat que la seva elecció potser va defraudar una part dels 3.000 milions de persones que van viure la cerimònia a través els seus televisors, el final feliç en la història de Vanderlei va omplir d'orgull el pit de 208 milions de brasilers.

Vanderlei Cordeiro

"Avui he rebut la meva medalla d'or: poder viure aquesta emoció. És el millor reconeixement que podria obtenir del meu país"

"Avui he rebut la meva medalla d'or: poder viure aquesta emoció. És el millor reconeixement que podria obtenir del meu país", va explicar emocionat el medalla de bronze a Atenes 2004, que dijous que ve complirà 47 anys. Des d'aquell infaust dia a la capital grega, el quilòmetre 35 de la carrera cap a l'estadi Olímpic va quedar gravat a foc en la memòria del Brasil. Quan Vanderlei liderava la prova amb 25 segons d'avantatge sobre l'italià Stefano Baldini i el nord-americà Meb Keflezighi, l'espontani irlandès Cornelius Horan, un exsacerdot catòlic, va emergir entre el públic i va fer caure el brasiler.

Ajudat pels espectadors grecs, el maratonià va aconseguir desempallegar-se de l'agressió i tornar a la carrera. El dement Horan, que ja s'havia colat al Gran Premi de Fórmula 1 de Silverstone, va ser detingut i sentenciat a un any de presó que finalment es va quedar en 3.000 euros de multa. Per la seva part, un adolorit Vanderlei va treure forces de flaquesa per continuar la carrera. Els músculs que des de feia dues hores s'havien acostumat a un ritme constant no van poder aguantar l'esforç extra i el brasiler només va poder retenir el bronze olímpic.

SENSE MALEIR, SENSE FÚRIA

Notícies relacionades

Però el maratonià no va maleir ni es va mostrar furiós. Al rebre la medalla va agrair als grecs l'ovació a la seva entrada a l'estadi i va perdonar públicament el seu agressor. El seu magnànim gest li va valer el reconeixement del COI amb la medalla Pierre de Coubertin el 2004 i l'elecció de Millor Atleta del Brasil 2004.

La història de Vanderlei és la història del Brasil: un país que va aprendre a aixecar-se i continuar endavant malgrat les caigudes. Per això, i no per ser famós com Pelé o simpàtic com Gustavo Kuerten, Vanderlei va merèixer el seu lloc d'honor a Rio 2016. L'afecte i el reconeixement dels seus li va valer la seva medalla d'or en la vida.