Uns Jocs Olímpics en família

Molts dels integrants de l'equip espanyol mantenen lligams de parentiu, units per l'esport

jcarmengol34832238 gra182 sant cugat del vall s barcelona 27 07 2016 la com160801204424 / QUIQUE GARCIA

jcarmengol34832238 gra182  sant cugat del vall s  barcelona  27 07 2016  la com160801204424
jcarmengol34832242 gra183  sant cugat del vall s  barcelona  27 07 2016  las co160801204440

/

4
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol
Joan Carles Armengol

Periodista

ver +

Per a ells, els de Rio seran uns Jocs en família. Fins i tot algunes parelles consolidades compartiran habitació en la criticada Villa Olímpica de Barra de Tijuca. L'esport (normalment el mateix) els ha unit i la cita olímpica afegirà a la seva trajectòria una fita que no oblidaran. Són molts els integrants de la delegació espanyola que tenen lligams de parentiu o, senzillament, són parella a la vida anomenada real.

L'únic matrimoni matrimoni, que se sàpiga, és el que formen els judokes Sugoi Uriarte i Laura López, tots dos de 32 anys i tots dos en la mateixa categoria, i per això competiran el mateix dia. Diumenge que ve, el lluitador de Vitòria i la de València (ciutat on viuen) sabran quantes medalles o diplomes olímpics entren a casa. Sugoi té experiència olímpica, ja que va lluitar pel bronze als Jocs de Londres 2012. Per a Laura, en canvi, seran els seus primers Jocs, ja que es va quedar a les portes dels anteriors. 

A casa i en els seus ambients habituals, el judo és omnipresent. Ells, en realitat, es coneixen des que van quedar campions d'Espanya, amb 14 anys, i van compartir concentracions amb l'equip nacional. I des d'aleshores segueixen junts.

AMOR A LA PISCINA

Una altra parella olímpica és la que formen els waterpolistes Marc Roca i Maica García, boies en la selecció i en els seus respectius equips, l'Atlètic Barceloneta i el Natació Sabadell. A la ciutat vallesana, d'on ella és natural, és on viuen des de fa un temps, i ara perseguiran un altre èxit olímpic per afegir a la família, ja que Maica es va penjar la primera medalla (plata) del waterpolo femení fa quatre anys.

L'esport uneix, no hi ha dubte, però hi ha pocs casos de parelles que cultivin diferents modalitats dins de l'equip olímpic espanyol. Per no dir-ne que cap. A Rio han viatjat diverses parelles de germans, fins i tot una de cosines, però compartint sempre la mateixa modalitat.

GERMANS AMB LA MATEIXA AFICIÓ

El que sí que es dóna és el cas de dos germans que competeixin en el mateix esport (rem), la mateixa modalitat (dos sense timoner)... però per diferents països. Xavi Vela, nascut a Tortosa fa 27 anys, va quedar tan decebut de quedar fora de la selecció espanyola per al Mundial del 2015 que va aprofitar la nacionalitat de la seva mare, brasilera, per provar sort amb el país organitzador dels Jocs. I es va guanyar el lloc, mentre que el seu germà gran, Pau (30 anys) estarà al davant, formant parella amb Àlex Sigurbjörnsson, el seu company al Club de Rem Tortosa.

La separació dels Vela va ser dolorosa. Xavi va deixar família, nòvia i vaixell a Catalunya per buscar-se la sort olímpica al Brasil. A més, l'octubre del 2014, Xavi va veure com el seu germà Pau queia a terra, atropellat per una furgoneta a Banyoles quan tornava a casa en bicicleta. Es va trencar els lligaments i els ossos del canell, lesió de la qual va trigar molt a recuperar-se, i per això la seva presencia a Rio, com la del seu germà, també és una victòria.

Més casual és fins i tot la presència en uns mateixos Jocs de Bàrbara i Pol Pla. Si no arriba a ser pel retorn del rugbi al programa olímpic (no hi era des del 1924), els dos germans de Sant Cugat del Vallès no podrien compartir aquesta experiència. Si no arriba a ser per això, i pels grans tornejos preolímpics protagonitzats pel rugbi a 7 espanyols. "¡Barbi, ens hem classificat!", va cridar el Pol, de 23 anys, a la seva germana al derrotar a la final de Samoa. Una setmana després va ser ella, 10 anys més gran, la que va emular el benjamí de la casa al batre la favorita Rússia. La germana mitjana, Júlia, també jugava però va deixar la selecció fa temps.

Les dues noies van rescatar el Pol de la seva afició al futbol ("Jo només volia jugar al Barça", explica) i el van captar per al rugbi. "Va, Pol, tu ets ràpid i el rugbi se't donaria bé. Prova-ho", li va insistir Bàrbara. "Sense elles no estaria aquí", agraeix ara el germà petit.

PARENTIU LLUNYÀ

Notícies relacionades

De parelles de germans també n'hi ha a waterpolo (Ani i Clara Espar, juntes també ara al Sabadell) i en hoquei sobre herba: Roc i Georgina Oliva, que van néixer el mateix dia (d'anys diferents, això sí) i que comparteixen experiència olímpica. Per al Roc seran els seus tercers Jocs consecutius, i Georgina va estar en els del 2008, ja que les noies no es van classificar per a Londres 2012.

Amb un parentiu una miqueta més llunyà (són cosines), les catalanes Bàrbara Cornudella i Sara López no sols comparteixen segon cognom (Ravetllat) i club nàutic (Balís) sinó també vaixell. Es van guanyar la classificació en la classe 470, en dura competència amb medallista del 2012 com Sofía Toro i Ángela Pumariega. Totes dues van néixer just després dels Jocs de Barcelona-92 (el 6 de setembre Bàrbara, el 29 de novembre Sara) i ara, a punt de complir 24 anys, intentaran ratificar la seva bona trajectòria com a júniors, en què van ser campiones d'Europa.