Txusovitina, l''àvia' de la gimnàstica

Als seus 41 anys, l'ara kazakh va a saltar en els seus setens Jocs seguits i amb el seu quart país

jcarmengol27854435 barcelona     14 11 2014     entrenamientos de los gimnastas160804140227

jcarmengol27854435 barcelona 14 11 2014 entrenamientos de los gimnastas160804140227

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol
Joan Carles Armengol

Periodista

ver +

Hi ha casos de longevitat en l'esport realment sorprenents. Ho és, per exemple, el de 'Chuso' García Bragado, que a Rio competirà en els seus setens Jocs seguits en marxa atlètica. Però ho és encara més el cas d'una gimnasta, una modalitat en què els grans campions a penes duren dos o, com a màxim, tres edicions.

Oksana Txusovitina és el Bragado de la gimnàstica. Va començar, com ell, als Jocs de Barcelona-92 i encara està donant guerra, i de la bona, en la modalitat de salt. Mare d'una filla de 16 anys i amb uns abdominals sorprenents, competirà, també en els seus setens Jocs, en salt, on es trobarà una belga de 15 anys, Senna Deriks, i on la següent gimnasta més veterana té 32 anys, la grega Vasiliki Millousi.

CAMPIONA EN EL 92

Txusovitina va ser campiona olímpica per equips el 1992. Ho va fer amb aquell Equip Unificat que agrupava les exrepúbliques soviètiques. Després va competir tres Jocs més amb el Kazakhstan, va guanyar una plata en salt a Pequín-2008 com a alemanya, nacionalitat amb què també va estar a Londres 2012, i ara ha tornat al combinat kazakh per convertir-se en la gimnasta olímpica més veterana de la història.

La seva motivació, mig de debò mig de broma, la troba la mare del tapís, en un pòster del seu ídol cinematogràfic que hi ha penjat a la paret de casa seva. És de Tom Cruise. El mira cada dia i s'inspira en ell. "Vull estar en bona forma i no semblar gaire vella el dia que ens coneguem", assegura la divertida Txusovitina, que ja compleix 25 anys de dedicació plena al seu esport i que també acumula nou medalles en la infinitat de Mundials que ha disputat.

ELOGIS DE COMANECI

Notícies relacionades

La gimnasta exsoviètica, exalemanya i ara definitivament kazakh es va exhibir fa dos anys a Barcelona, en el Memorial Blume, on va deixar mostres de la seva categoria en la modalitat en què s'ha centrat, el salt. Algunes no entenen que allargui tant la seva carrera. "És insà", assegura la campiona olímpica del concurs complet del 2012, la nord-americana Gabby Douglas.

Però, en general, la seva actitud no ha merescut més que elogis, de personalitats tan importants en aquest món com la romanesa Nadia Comaneci o la campiona olímpica d'Atlanta-96, Kerri Strug. "És impressionant el que està fent Oksana, el màxim respecte i admiració per a ella", assegura Strug. Pel que fa a la 'noia 10' de Mont-real-76, les seves paraules es tradueixen també en elogis. "És difícil de creure que algú de l'edat d'Oksana segueixi competint als Jocs. ¿Com pot algú de la seva edat aconseguir fer això amb el seu cos? S'ha d'estar una mica boja per fer coses tan impressionants. Em trec el barret, és impressionant", assegura Comaneci.