OLIMPISME

La metamorfosi de Michael Phelps

L'esportista més llorejat de la història olímpica torna als Jocs amb una altra actitud vital disposat a ser-ne el protagonista juntament amb la seva compatriota Katie Ledecky

jdomenech34911597 us swimmer michael phelps holds a press conference on august160804214100

jdomenech34911597 us swimmer michael phelps holds a press conference on august160804214100 / MARTIN BUREAU

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

 El retorn a la competició de Michael Phelps, l’esportista més llorejat de la història olímpica (22 medalles, 18 d’or) marcarà la competició a la piscina dels Jocs de Rio que s’inicia demà, en la qual la seva compatriota Katie Ledecky està cridada a convertir-se en la reina. 

 Als 31 anys, Phelps participarà en els seus cinquens Jocs per competir en tres proves individuals: els 100 i 200 papallona, els 200 estils i també en la prova de relleus. Però el campió que torna a la competició amb la seva estrenada condició de pare (el 5 de maig va néixer el seu fill Boomer Robert Phelps, de la relació amb la seva nòvia Nicole Johnson, una antiga miss Califòrnia) no té res a veure amb el que la va abandonar fa quatre anys als Jocs de Londres, anunciant la seva retirada definitiva. Per tornar al primer pla i fer més gran encara la seva llegenda olímpica a la recerca d’un quart títol olímpic en els 100 papallona i els 400 estils, Phelps s’ha hagut de reconstruir. 

 

 TEMPESTUÓS PROCÉS / Incapaç d’assaborir les seves conquistes i la seva fama, la carrera de Phelps sempre ha estat marcada per la infelicitat. El 2012 va viure un autèntic viacrucis per preparar els Jocs de Londres amb l’entrenador que l’ha acompanyat durant tota la seva carrera, Bob Bowman, tant per la falta de motivació com pels enfrontaments amb el tècnic. 

 «No m’agradava el que feia, no tenia cap desig de continuar competint, amb prou feines m’entrenava», recorda Phelps, cosa que no va impedir que afegís encara quatre títols més al seu palmarès (100 papallona, 200 estils, el relleu 4x200 lliure i el 4x100 estils) i dues medalles de plata (200 papallona i el relleu 4x100). 

 Quatre anys més tard, Phelps es passeja feliç per Rio de Janeiro, encara que per arribar a aquesta nova situació va haver de tocar fons abans. El setembre del 2014, mesos després de l’inesperat retorn a la piscina, va ser detingut per conduir en estat d’embriaguesa per segona vegada en la seva carrera. 

 La federació nord-americana el va suspendre i el va apartar de l’equip que va competir l’any passat al Mundial de Kazan. Deprimit, va ingressar en un centre de desintoxicació, on va aconseguir superar antics traumes, com la relació amb el seu pare. La relació amb Nicole Johnson i el naixement del seu fill l’han acabat de transformar. 

 «La paternitat és el millor que em podia passar. Abans em posava els cascos i no parlava amb ningú. Ara estic molt més relaxat i obert. Vaig coincidir amb Djokovic l’altre dia a la vila i m’hi vaig fer una foto», explica el nedador de Baltimore, que ha sigut escollit per ser el portador de la bandera dels Estats Units en la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics. 

 

Notícies relacionades

 LEDECKY, FAVORITA / Davant la figura de Phelps en l’apartat masculí, emergirà la de la imparable Katie Ledecky en la competició femenina. Amb tan sols 19 anys, la nord-americana es presenta a Rio amb 11 rècords del món des de l’estiu del 2013, l’últim del mes de gener passat en els 800 lliure (8.06.68), una de les proves individuals que nedarà als Jocs juntament amb el 200 i el 400 lliure. Tant Phelps com Ledecky lideraran un equip amb 41 atletes, entre els quals apareixen els emergents Simone Samuel o Caeleb Dressel, de 19 anys, i veterans com Nathan Adrian, de 27. 

 Encara que també s’espera el protagonisme d’altres estrelles com l’australiana Cate Campbell, el xinès Sun Yang, que defensarà els seus títols olímpics en 400 i 1.500 lliure, o l’hongaresa Katinka Hosszu, una de les principals rivals de l’espanyola Mireia Belmonte.