LLIGA FEMENINA DE FUTBOL

Polèmica a Bilbao: no hi haurà gavarra per a l'Athletic femení

Diversos col·lectius i partits polítics es manifesten a favor de treure l'embarcació perquè l'equip celebri la Lliga

ccarrillo6279072 bi04  bilbao  06 05 07   el equipo femenino del at160607124304

ccarrillo6279072 bi04 bilbao 06 05 07 el equipo femenino del at160607124304 / MIGUEL TONA

2
Es llegeix en minuts

La celebració del títol de la Lliga femenina de futbol per part de l'Athletic Club s'ha vist immersa en la polèmica. La decisió de l'entitat biscaïna de no treure la tradicional gavarra ha desfermat nombroses reaccions en contra per part d'alguns col·lectius i partits polítics que veuen en aquest fet un acte de discriminació amb el millor equip femení de futbol de l'Estat.

El programa d'actes previst per a aquest dimarts és el mateix que el de la celebració de la Supercopa d'Espanya que l'equip masculí va conquistar el mes d'agost passat. En aquella ocasió, també es va descartar que els lleons travessessin la ria del Nervión a bord d'aquesta embarcació en una tradició originària del 1983, quan un milió de persones van acompanyar els seus ídols quan es van proclamar campions de Lliga. Repetirien un any després, aquesta vegada amb un doblet, en l'última ocasió que es va poder veure navegar la gavarra pel centre de Bilbao.

Precisament és l'equip femení l'únic que ha celebrat algun títol des d'aleshores, amb quatre lligues a les quals va sumar nou anys després una cinquena el cap de setmana passat al vèncer l'Oviedo Moderno i perdre el Barça el seu duel amb l'Atlètic Fèmines en la penúltima jornada del campionat. Un triomf que no ha motivat wl club blanc-i-vermell a recuperar la tradició limitant els actes a l'ofrena a la Basílica de Begoña i les recepcions a l'Ajuntament i al palau de Diputación.

30.000 FIRMES EN CONTRA

"Ho farem com sempre s'ha fet a l'Athletic, amb la nostra gent, amb els nostres aficionats i amb les nostres institucions", assenyalava el president Josu Urrutia que rebrà una sol·licitud per part de la plataforma Change.org que ha recollit més de 30.000 firmes en favor de la gavarra. "Si realment volen defensar els drets de les dones a la igualtat plena, també en l'esport, exigim que des del club es tregui la gavarra", explica l'autor de la petició Txema Olleta.

Notícies relacionades

"No conec els detalls però em sembla un tema transcendent. Ho estudiaré amb deteniment, però com a premissa general manifesto que la celebració i els mèrits han de ser els mateixos per a l'esport masculí i el femení", ha declarat el president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal. "Sóc partidària de treure la gavarra. Es mereixen un premi i es mereixen la gavarra", ha apuntat la secretària general del PSE-EE i candidata a 'lehendakari', Idoia Mendia, en una entrevista concedida a Radio Popular.

Partits com EH Bildu, Guanyem o Udalberri s'han unit a aquestes veus, igual que la directora de l'Institut Basc de la Dona, Izaskun Landaida, que ha considerat "curiós" que se suscitin "dubtes" sobre la sortida de l'embarcació pel fet de ser un equip femení. Es dóna la circumstància que la polèmica té lloc pocs dies després que cap mitjà de comunicació assistís a la roda de premsa de l'entrenador, Joseba Agirre, prèvia al transcendental duel davant l'Atlètic de Madrid.