JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Els testimonis afirmen que era el pare de Messi qui portava els negocis del jugador

Un advocat admet que es va crear una estructura a l'estranger per gestionar els drets d'imatge del davanter, però que era legal

"A Leo li vaig dir que el seu pare havia donat l'OK al contracte i ell va firmar", ha assegurat un assessor legal de la família

 

  / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els testimonis han confirmat aquest dimecres que Jorge Horacio Messi, el pare del davanter de Barça, era qui s'encarregava dels tràmits burocràtics i econòmics sobre la cessió dels drets d'imatge del jugador i que aquest es limitava a firmar els contractes com a directiu de les empreses, algunes radicades a l'estranger, que s'utilitzaven per a aquestes qüestions. En la segona sessió del judici que s'ha celebrat a l'Audiència de Barcelona tampoc han comparegut l'internacional argentí i el seu progenitor, acusats d'un presumpte frau a Hisenda de 4,1 milions d'euros. Està previst que tots dos declarin aquest dijous.

L'advocat i assessor de MessiIñigo de Loyola Juárez, ha declarat que el representant de futbolistes Josep Maria Minguella, va ser qui li va presentar el 2004 a Jorge Horacio Messi i que el primer que va fer va ser estudiar la possibilitat que el davanter aconseguís la nacionalitat italiana. Posteriorment, el despatx es va encarregar de portar-li a l'internacional argentí diversos assumptes legals, com la revisió de contractes de drets d'imatge. El contacte era el pare del jugador. “Messi com a molt ha estat cinc vegades al meu despatx, i quatre d'elles per un plet d'Adidas”, ha declarat.

Aquest testimoni ha declarat que arran de la ruptura de la família Messi amb Rodolfo Schinocca, antic soci del pare, a qui es va acusar d'apropiar-se diners dels drets d'imatge del futbolista, el bufet va començar a revisar els contractes que firmaven les societats del jugador, algunes radicades al Regne Unit i Uruguai, amb altres companyies per explotar la imatge de l'internacional argentí. En aquella època, el 2007, es van traspassar els drets d'imatge del davanter des d'una societat radicada a Belize (Sport Consultants) a Uruguai (Jenbril).

L'advocat ha assegurat que tots els correus electrònics que es travessaven pel tema Messi era amb el pare del jugador i no amb el davanter. Fins i tot ha explicat que en una ocasió el futbolista va firmar un contracte davant d'ell. “Li vaig dir, el teu pare ha donat l'OK, i ell va firmar”, ha detallat.

EMPRESES A L'ESTRANGER

El també advocat Ángel Juarez, germà de l'anterior testimoni, ha atribuït a l'antic soci de Jorge Horacio Messi, Rodolfo Schinocca, la creació d'una primera estructura societària a l'estranger per canalitzar els ingressos procedents dels drets d'imatge. Van tenir una reunió amb aquesta persona perquè li expliqués com funcionava i ha reconegut que va veure “coses que no ens agradaven”.

Igual que el seu germà, ha dit que el contacte el tenia sempre amb Jorge Horacio Messi (“del jugador no tinc ni el seu 'e-mail' ni crec tenir el seu telèfon”, ha dit) i ha admès que se li va encarregar crear un “mecanisme” per al cobrament de determinades quantitats sense “la interferència de Schinocca”. Va ser llavors quan es va constituir la segona estructura societària fora d'Espanya per percebre els ingressos per drets d'imatge del jugador. Ha precisat que aquesta organització era legal.

Notícies relacionades

Les noves empreses estaven radicades a Uruguai, Regne Unit i Suïssa. L'acusació sosté que aquesta trama s'usa també per no pagar impostos a Espanya. ¿Per què Uruguai? El lletrat ha contestat perquè en aquest país no es tributen les rendes obtingudes fora del seu territori i va desmentir que es constituïssin aquestes societats per no pagar impostos a Espanya. L'advocat ha agregat que se li va dir a Jorge Horacio que “es replicava” la primera estructura, però que “mai més” es va explicar res d'això a l'ariet del Barça. El pare del davanter, això sí, sabia que no tributava a Espanya. Altres treballadors del despatx Juarez han insistit que la informació tributària era proporcionada pel progenitor del futbolista.

L'agent de futbolistes, Josep Maria Minguella, també ha declarat al judici i ha explicat que va ser ell qui va posar en contacte la família Messi (era el representant del jugador i qui el va portar a Espanya) amb el despatx Juarez perquè els portés els assumptes fiscals. Al ser preguntat si la família Messi tenia alguna formació o coneixements tributaris, el testimoni ha afirmat: "Tenia poca formació".