JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

El tribunal rebutja que s'hagin vulnerat els drets fonamentals de Messi

La defensa intenta sense èxit anul·lar el procés i la mare del jugador s'acull a la possibilitat de no declarar contra el seu fill

L'Agència Tributària va fer fins a 21 actes d'inspecció al davanter abans que la fiscalia presentés la querella

 

  / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una hora ha durat aquest dimarts la primera sessió del judici contra Leo Messi i el seu pare, Jorge Horacio Messi, pel presumpte frau a Hisenda de 4,1 milions d'euros entre el 2007 i el 2009. I amb el banc dels acusats buit. El jugador i el seu progenitor no s'han presentat a la vista i s'han acollit al seu dret a no fer-ho, ja que la pena que se li demana és inferior als dos anys de presó. Ho faran dijous que ve per declarar. El tribunal ha rebutjat que durant el procés s'hagi vulnerat el dret dels investigats de no declarar o aportar proves en contra seu, tal com sol·licitava la defensa per reclamar l'anul·lació de la causa.

Els advocats defensors de Messi i del seu pare, Enrique Bacigalupo i Javier Sánchez-Vera, han plantejat com a qüestió prèvia que s'havia vulnerat el dret fonamental dels seus representats perquè, en la seva opinió, l'acusació contra ells pivota en documents que els assessors fiscals dels Messi havien entregat a l'Agència Tributària durant la inspecció fiscal i, sobretot, del contracte de cessió d'imatge firmat amb una societat domiciliada al paradís fiscal de Belize. Aquests documents els incriminen. Els lletrats han explicat que l'internacional argentí va rebre 21 visites d'inspecció de l'Agència Tributària abans de la presentació de la querella contra ell per part de la Fiscalia de Barcelona La defensa també ha entregat un informe pericial al tribunal que demostra que la firma estampada en un contracte no és la de Messi, malgrat que el seu nom figura en el document.

La fiscal Raquel Amado s'ha oposat als arguments de la defensa i ha assegurat que l'acusació (ella només demana pena per al pare i exculpa Messi) no només es recolza en el contracte amb la societat de Belize aportat pels assessors del jugador i del seu pare durant la inspecció de l'Agència Tributària, que "només va ser el punt de partida", sinó en altres documents que demostren “l'estratègia defraudatòria” creada per no pagar impostos a Espanya. “Va ser una simulació de la cessió de drets d'imatge” del jugador, ha dit. I és que les empreses que estaven interessades a explotar aquests drets els contractaven amb societats ubicades fora d'Espanya. L'advocat de l'Estat també s'ha oposat a les pretensions de la defensa.

PRIMERS ABANDONAMENTS

Després d'aquestes intervencions, el president del tribunal ha anunciat que es rebutjaven de ple les al·legacions de la defensa sobre la vulneració de drets fonamentals ja que, al seu entendre, les presumptes irregularitats es van cometre en el procés administratiu obert per l'Agència Tributària, però no té conseqüències en la investigació judicial. Els magistrats exposaran els seus arguments en la sentència.

El judici hauria d'haver continuat amb la declaració de quatre testimonis. Però ha sigut un fiasco. La mare de Messi, Celia Cuccitini, no ha comparegut i s'ha acollit al seu dret a no declarar contra el seu fill i el seu marit. Dos testimonis tampoc s'han presentat i seran citats de nou. Mentre que un quart, segons sembla, ha mort i s'ha requerit que s'investigui si això és cert. Demà, dimecres, continua la vista.

AL CONTRAATAC

A les portes de l'Audiència de Barcelona i abans d'iniciar-se la vista, l'advocat de Messi, Enrique Bacigalupo, ha explicat als periodistes que la seva estratègia serà “al contraatac”, utilitzant un símil futbolístic, i ha reiterat que el jugador blaugrana no sabia el que firmava, en al·lusió als documents que, en opinió de l'Advocacia de l'Estat, acrediten el presumpte frau. Al sortir del Palau de Justícia ha afegit: "Encara queda molt partit".

Notícies relacionades

“El meu pare és qui porta les meves coses”, va declarar el setembre del 2013 Messi a la jutge de Gavà que li va prendre declaració. “Jo em dedico només a jugar a futbol”, va dir el jugador, segons la declaració publicada en exclusiva per 'EL PERIÓDICO'.exclusiva per 'EL PERIÓDICO'. El futbolista ha hagut d'abandonar la concentració de la selecció argentina, amb qui disputarà la Copa Amèrica, per viatjar a Barcelona i declarar davant el tribunal. El seu advocat ha presentat un certificat mèdic que destaca que el davanter pateix dolor agut producte d'una lesió i que, per això, no pot assistir a totes les sessions del judici.

El futbolista només està acusat per l'advocat de l'Estat, que sol·licita per a ell i el seu pare una pena de 22 mesos i mig de presó. La fiscal Raquel Amado exculpa Messi i únicament demana 18 mesos de presó per al pare.