EL TOP 16 DE L'EUROLLIGA

L'última porta a quarts de final

El Barça es classifica si guanya a Kaunas i queda fora si perd en només una de les 16 combinacions

lmendiola32761174 zalgiris kaunas  lithuanian forward edgaras ulanov160406211210

lmendiola32761174 zalgiris kaunas lithuanian forward edgaras ulanov160406211210 / JOSEP LAGO

4
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / BARCELONA

El Barça es presentarà amb tot de cara a l'última jornada del Top 16 de l'Eurolliga, en la qual es definiran els encreuaments de quarts de final, últim examen abans de la final four de Berlín (del 13 al 15 de maig). L'equip blaugrana tancarà avui la seva participació a la pista del Zalguiris Kaunas (18.45 hores, Esport3, Canal+Deporte) conscient que un triomf li assegurarà el bitllet com a tercer del grup F, en el qual ja estan classificats CSKA Moscou i Laboral Kutxa. I que només una de les 16 combinacions possibles de resultats el deixaria fora. Molt més crítica és la situació per al Madrid, que no dependrà només del seu triomf al Barclaycard Center contra el Khimki, que també se la juga.

L'OBJECTIU

Ser tercer guanyant contra el Zalguiris

Ser tercer guanyant contra el ZalguirisEl Barça s'ha guanyat a pols el dret de dependre de si mateix a l'última jornada de l'exigent grup F. I ho ha fet després de trobar-se en una posició més que complicada arran de la derrota que va patir a la pista del Bamberg, que el situava amb dos triomfs i quatre derrotes després de la sisena jornada i amb un calendari terrible al davant (visites al Palau Blaugrana de l'Olympiacos, CSKA i Madrid). En aquesta situació de màxima exigència, l'equip va treure el caràcter i va sumar tres victòries contra aquests rivals directes que, unides a la del Bamberg de fa una setmana, han evitat el drama.

Pràcticament totes les combinacions beneficien ara l'equip de Pascual. Només en un cas dels 16 possibles, els blaugranes quedaran apartats dels encreuaments: la seva derrota, combinada amb la del Madrid i el triomf de l'Olympiacos i Bamberg. Fins i tot en el cas d'una derrota contra el Zalguiris, el Barça passaria com a tercer si el Madrid guanya el Khimki, i en tres casos ho farà com a quart de grup (vegeu el gràfic).

Però els blaugranes no volen ni sentir parlar de probabilitats. Només es plantegen el triomf contra l'equip de l'exblaugrana Sarunas Jasikevicius, l'únic rival del grup que ja està descartat de la baralla per una plaça als quarts de final.

El que ni el tècnic ni els jugadors del Barça expressen, encara que és a la ment de tots abans d'aquest partit, és que la tercera plaça, malgrat que no suposi l'avantatge de camp al play-off al millor de cinc partits, comptarà amb un premi addicional: evitar el Fenerbahçe de Zeljko Obradovic, un dels aspirants al títol a Berlín, que ha dominat amb puny de ferro el torneig i que, a més a més, comptarà amb l'avantatge de pista a l'eliminatòria.

L'AMBICIÓ DE PASCUAL

«Hem de pensar només a guanyar»

«Hem de pensar només a guanyar»«Només ens queda fer un pas més. Hem de pensar només a guanyar», va assegurar Pascual, poc abans d'agafar l'avió amb l'equip cap a Lituània. «Fins que no aconseguim l'objectiu d'entrar a quarts no estarem estables», va afegir el tècnic de Gavà, que exposava d'aquesta manera un sentiment que està estès a tot el vestuari.

«Es tracta d'un partit important per a nosaltres. Hem de guanyar i dominar la situació», va explicar per la seva banda l'ala pivot nord-americà Justin Doellman, que té una mitjana de 9,8 punts i quatre rebots a la competició europea, el segon millor anotador de l'equip després del pivot Ante Tomic (10,7).

El tècnic del Barça va avisar, a més a més, d'un excés de confiança contra el Zalguiris per la situació que viu l'equip lituà. «Fa unes quantes jornades que, pràcticament sense tenir opcions, estan competint molt bé», va destacar Pascual. «És un equip que té molt bona presència física, que s'aplica amb molta intensitat en el joc i que, segurament, voldrà acomiadar amb un triomf la seva participació a l'Eurolliga».

CONTRA LES CORDES

El Madrid no depèn només de si mateix

El Madrid no depèn només de si mateixEl campió de l'última edició de l'Eurolliga gasta l'últim cartutx per mantenir-se viu al torneig, tot i que ja no depèn de si mateix. Qualsevol plantejament del conjunt de Pablo Laso, en qualsevol cas, passa per un triomf contra el Khimki Moscou (20.45 hores), ara amb el preparador serbi Dusko Ivanovic a la banqueta, i confiar que no es produeixi un triple empat amb Barcelona i Olympiacos que el deixaria fora.

Els russos, que arriben al partit després de destrossar l'Olympiacos per 98-66, saben que si gunayen el Barclaycard Center, com va passar a la sisena jornada de la primera fase (82-85), també estaran classificats. «El partit és una final per a nosaltres», va dir Pablo Laso. «En un grup tan competit com aquest cada partit ho ha sigut i arribem a l'últim dia en què tenim una altra final. El Khimki surt amb un petit avantatge perquè guanyant està classificat i nosaltres depenem d'altres resultats».

Notícies relacionades

ELS ENCREUAMENTS

El grup E decidit; el grup F, en l'aire

El grup E decidit; el grup F, en l'aireEl grup F de l'Eurolliga es va batejar com el de la mort i no sense raó. El CSKA i el Laboral Kutxa estan classificats però encara es poden intercanviar la primera i la segona plaça. I cinc dels sis equips restants han arribat a l'últim dies amb opcions de classificar-se. Al grup E, en canvi, tot està resolt. Fenerbahçe serà primer i Estrella Roja, quart. I Lokomotiv i Panathinaikos lluitaran per la segona plaça, que dóna avantatge de camp, que serà per a l'equip rus si venç Turquia. Els encreuaments aparellaran els quatre primers de cada grup en aspa: primer contra quart i segon contra tercer.