La UEFA descarta partits a porta tancada a l'Eurocopa

"No hi ha risc zero davant individus decidits a morir", diu Manuel Valls, primer ministre francès

tecnicomadrid31869373 fma006  londres  reino unido   17 11 2015   jugado

tecnicomadrid31869373 fma006 londres reino unido 17 11 2015 jugado

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MERINO / MADRID

A falta de 79 dies per a l’inici de l’Eurocopa, que se celebrarà del 10 de juny al 10 de juliol, prop de 2,5 milions d’aficionats tenen les seves entrades preparades per viure el segon gran esdeveniment futbolístic a nivell internacional després d’un Mundial. No obstant, la cita de l’estiu que ve a França es torna a veure amenaçada després dels atemptats de Brussel·les de dimarts passat. Tot i això, la UEFA manté que no es disputaran partits a porta tancada, malgrat la insinuació d’un vicepresident d’aquest organisme. «No hi ha plans de jugar partits a porta tancada», ha afirmat la UEFA en un comunicat.

DISCREPÀNCIES INTERNES / La nova urpada del terrorisme islamista torna a posar setge al món del futbol i fins i tot ha arribat a dividir els membres de la UEFA. Un d’ells, Giancarlo Abete, no descarta que es juguin partits a porta tancada per mantenir la seguretat dins de l’estadi. «No podem excloure la possibilitat de jugar a porta tancada, com no podem excloure el terrorisme. Els partits amistosos i altres de competició es poden ajornar, però aquest no és el cas dels partits de l’Eurocopa», apunta el vicepresident tercer de la UEFA.

Una solució que ni el mateix Del Bosque es creu. «No crec que es porti a terme. Em semblaria estranyíssim que no hi hagués gent», afirma el seleccionador espanyol. Tampoc la comparteix la direcció de la UEFA, que no està disposada a jugar sense públic. Malgrat això, l’òrgan futbolístic ha inclòs totes les mesures de seguretat possibles. «Estem treballant en plans de contingència o de múltiples escenaris al voltant de situacions de crisi, ja que ens prenem molt seriosament la seguretat de tots els participants, dels jugadors, oficials, premsa i aficionats», afirma en el seu escrit la UEFA.

EL RECORD DE SAINT DENIS / Ni tan sols el record del partit entre França i Alemanya, jugat el 13 de novembre passat al camp de Saint Denis, i a les proximitats del qual tres terroristes suïcides, dels quals un d’ells tenia entrada, van detonar els seus explosius, fet que va provocar que el president François Hollande hagués de ser evacuat de manera urgent, han portat la UEFA a plantejar-se jugar sense espectadors. «La seguretat serà el principal desafiament de l’Eurocopa. Ho era en la nostra candidatura i molt més després dels atemptats del gener i els d’ara. El nivell de seguretat dels equips serà màxim», ha manifestat Jacques Lambert, president del comitè organitzador de l’Eurocopa.

Notícies relacionades

Ni tan sols aquesta afirmació ha pogut rebaixar el nivell de preocupació dels jugadors de la Roja, que han deixat veure la seva gran inquietud per la presència dels seus familiars, que solen acompanyar els futbolistes en les grans cites, i que en principi seran presents en l’esdeveniment esportiu de l’estiu que ve.

«GUERRA ALS EXTREMISTES» / Precisament, el primer ministre francès aposta per la celebració de l’Eurocopa «davant la guerra declarada pels extremistes». «Anul·lar aquesta competició seria una derrota. Hem de ser prudents i estar mobilitzats, però la vida continua. França és un país lliure i hi ha manifestacions multitudinàries, esportives i culturals que són la més bella resposta a aquesta ideologia de mort. L’amenaça és d’una amplitud inigualable i els mitjans que hem d’aportar han d’estar a l’altura», va afirmar Manuel Valls. El polític recorda que les mesures especials per a la seguretat han costat 17 milions d’euros i que seran 10.000 els efectius policials que vigilaran la seguretat del torneig i 900 els policies que seran presents en cada partit. Preocupen de manera especial les anomenades fan zones, el lloc en què es donen cita un gran nombre de seguidors dels equips i que s’inspeccionaran de manera exhaustiva.