El futbol sota sospita

Blatter, reelegit tot i l'escàndol de corrupció

El dirigent suís, de 79 anys, abordarà el cinquè mandat al capdavant de la FIFA

Blatter celebra la seva victòria ahir a la seu de la FIFA a Zuric.

Blatter celebra la seva victòria ahir a la seu de la FIFA a Zuric. / AFP / FABRICE COFFRINI

2
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL
BARCELONA

Ni l'explosió de l'escàndol de corrupció dos dies abans de les votacions ni una amenaça de bomba a la seu de la FIFA a Zuric van evitar que Joseph Blatter fos reelegit ahir president del màxim organisme del futbol mundial. Serà el cinquè mandat per al dirigent suís, de 79 anys, que en suma 17 al càrrec. Blatter va treure en la primera votació 133 vots, per 73 del príncep jordà Ali Bin al-Hussein, però al no arribar a la majoria qualificada de dos terços havia d'esperar la segona volta. Finalment, el seu rival va decidir retirar la seva candidatura i no es va haver de tornar a votar.

«Agraeixo que m'hàgiu acceptat per als quatre anys vinents. Estaré al timó d'aquest vaixell de la FIFA i el tornarem a portar a la platja», va assegurar després del seu triomf. Tot i la seva victòria, Blatter era conscient que la seva figura estava més en entredit que mai. L'ambient viscut a Zuric no s'assemblava gens al passeig militar, fa quatre anys, quan va obtenir 186 dels 203 vots.

VUIT PRESIDENTS EN 111 ANYS  / Una victòria, la del 2011, facilitada per la inhabilitació del qatarià Mohamed Bin Hammam per compra de vots. L'ombra d'haver arreglat la concessió dels Mundials a Qatar i Rússia i la detenció de dos vicepresidents i 12 directius de la FIFA planaven sobre la 65a assemblea. Blatter va decidir abordar-les directament a l'obrir el congrés. «Em fan responsable d'aquesta tempesta. D'acord. Assumeixo aquesta responsabilitat i estic disposat a seguir endavant. No necessitem una revolució», va dir en la seva primera referència a l'escàndol, després de dos dies de silenci. «No vull parlar de coincidència que tot això sortís a tres dies de les eleccions, encara que potser ho hauríem de pensar». El mandatari confiava que la FIFA seguís la tradició i tornés a apostar per la continuïtat. Aquest organisme només ha tingut vuit presidents en 111 anys d'història. Havelange, predecessor de Blatter, va estar 24 anys en el càrrec. Si compleix el seu mandat, l'actual president arribaria als 21.

Notícies relacionades

«Estem en un punt crític per al futbol i hem de resoldre els problemes, no amagar-los», havia defensat Bin al-Hussein, l'aspirant.

Una amenaça de bomba va provocar que la sessió de la tarda comencés amb 15 minuts de retard i afegís encara més tensió a l'ambient. El resultat no va servir per fer callar les veus crítiques. «Avui ha sigut un altre dia negre a Zuric. Ha perdut la FIFA, però sobretot ha perdut el futbol i tots aquells que verdaderament es preocupen per ell», va comentar en un comunicat Luís Figo, que s'havia postulat per reemplaçar Blatter, la reacció del qual va titllar de cínica».