FUTBOL. CONFLICTE PEL REPARTIMENT TELEVISIU

L'Audiència Nacional decideix avui si suspèn la vaga

La Lliga de Futbol Professional insisteix que és una aturada induïda per la federació

Tebas (primer per l’esquerra) i Rubiales (primer per la dreta), ahir a la vista a l’Audiència Nacional.

Tebas (primer per l’esquerra) i Rubiales (primer per la dreta), ahir a la vista a l’Audiència Nacional. / EFE / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
M. BATALLAS / C. F. MARCOTE
MADRID

Després d'escoltar els representants de l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) i de la Lliga de Futbol Professional (LFP) a la vista celebrada ahir, la Sala Social de l'Audiència Nacional comunicarà avui la seva decisió sobre les mesures cautelars sol·licitades per la patronal futbolística contra la convocatòria de vaga del sindicat per a la jornada d'aquest cap de setmana i la de Segona, dimarts, dimecres i dijous de la setmana que ve. Depèn de la decisió que prenguin els magistrats que la vaga es pugui portar a terme, però això no garanteix que hi hagi d'haver futbol perquè, a més a més de la convocatòria d'aturada per part de l'AFE, la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) té suspeses des del dia 6 totes les competicions en totes les categories.

Aquest va ser un dels arguments esgrimits pel lletrat de la LFP que acompanyava el seu president, Javier Tebas. «El que subjau és una vaga induïda per la federació i el seu president, Ángel María Villar. El promotor és la RFEF», va dir l'advocat de la patronal, que va reiterar que es tracta d'una aturada il·legal perquè busca modificar el reial decret que regula el repartiment dels drets audiovisuals amb unes reivindicacions que han de ser negociades en el marc del conveni col·lectiu.

CONTROL JUDICIAL / «Nosaltres plantegem la vaga amb unes motivacions específiques. Si la RFEF hi està d'acord, això no esborra la solidaritat de la nostra vaga. L'AFE comunica a la junta directiva de la federació que es convocarà i aquesta adopta la suspensió del calendari de competició», li va respondre l'advocat del sindicat, amb Luis Rubiales, el seu president, al costat. Va rebutjar «el control judicial preventiu de la vaga» i va confirmar els motius de la convocatòria: l'exigència d'un percentatge fix i directe dels ingressos per a l'AFE, garanties salarials en cas d'impagaments, canvis dels percentatges per a Primera i Segona, veu i vot en la negociació i limitació del poder sancionador de la LFP.

Notícies relacionades

La decisió de la Sala Social de l'Audiència Nacional no serà ferma i pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem. No obstant, fonts jurídiques han assenyalat a EL PERIÓDICO que el més probable és que l'alt tribunal no entri a resoldre un possible recurs perquè, al ser demà festa a Madrid, no hi ha temps per analitzar-ho.

Sobre la possibilitat de recuperar les jornades afectades per la vaga, Tebas va reafirmar que no hauria de passar així, cosa que faria automàticament campió el Barça. «En teoria, si hi ha vaga no s'haurien de jugar les jornades amb posterioritat, però aquest és un tema de la federació i dels convocants. Ells en són els responsables i són qui decidiran quan es juga, si és que es juga, o si se suspèn definitivament la jornada», va declarar el president de la Lliga després de la vista.