Conciliació nul·la

El Barça seria campió en cas d'aturada perquè, segons Tebas, les jornades de vaga no es recuperaran

L'Audiència Nacional decideix avui sobre la suspensió cautelar reclamada per la LFP en la seva denúncia

3
Es llegeix en minuts
CARLOS F. MARCOTE / MADRID

Cap de les parts esperava cap altra cosa. La conciliació va quedar només en el nom de l'acte formal celebrat reglamentàriament al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) i la vaga convocada per l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), així com la suspensió de totes les competicions en totes les categories a partir de dissabte que ve per part de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) segueixen en marxa.

Tot queda ara a expenses de la decisió que prengui avui la Sala Social de l'Audiència Nacional, que ha convocat a les 10.30 hores els representants del sindicat i la patronal per dictaminar sobre la denúncia presentada per la Lliga de Futbol Professional (LFP) en què demana la suspensió amb mesures cautelars de l'aturada convocada per l'AFE per al cap de setmana vinent i dimarts, dimecres i dijous de la setmana que ve, en què està prevista la disputa de la 39a jornada de Segona.

VAGA IL·LEGAL / En el cas que l'Audiència Nacional doni la raó a la Lliga, que insisteix que es tracta d'una vaga il·legal de caràcter polític perquè va en contra d'un decret governamental, serà necessari a més que el Consell Superior d'Esports (CSD) determini la nul·litat dels acords de la federació del 6 de maig passat, en els quals va decidir la suspensió de totes les competicions en totes les categories amb caràcter indefinit. Una cosa sense l'altra no garanteix que acabi havent-hi futbol aquest cap de setmana.

AL CONGRÉS / L'altra via perquè les parts implicades poguessin encaminar-se cap a una possibilitat d'entesa va quedar ahir tancada a l'avançar el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que el reial decret llei regulador de la venda centralitzada dels drets audiovisuals no serà tramitat com a projecte de llei. Si el Parlament, que convalida avui la nova normativa, optés per aquesta solució el decret podria ser objecte de modificacions via esmenes per recollir les principals aspiracions de l'AFE: un percentatge directe com a mínim de l'1% dels diners dels drets audiovisuals, garanties salarials en el cas d'impagaments i que el percentatge de 90% a 10% per a Primera i Segona passi a ser de 80% a 20%.

«Potser haurem d'anar de genolls de Madrid a Las Rozas per demanar les coses», va dir ahir el president de la Lliga, Javier Tebas, després de l'acte de conciliació, a què, com també estava previst, no va assistir el president de la RFEF, Ángel María Villar, que es va limitar a enviar-hi un advocat. «Hauria d'haver vingut algú amb més nivell i capacitat de decisió. És molt trist. Demostra que viu al seu castell i en una època feudal, i el que no li convé no ho fa», va afegir el president de la patronal, que confia que l'Audiència Nacional li doni la raó però no descarta que les jornades afectades per la vaga no es puguin recuperar i el campionat a Primera quedi com està per dalt i per baix: «El dret de vaga amortitza la jornada en què es para i, per tant, no es recuperaria. Per un costat, la federació fa un tancament patronal i per un altre es demana una vaga. Així, els que vulguin jugar no ho podran fer. És un frau».

Notícies relacionades

DIÀLEG I GARANTIES / El president de l'AFE, per la seva banda, va insistir que el sindicat segueix obert al diàleg. «Aquestes qüestions s'han d'arreglar parlant. Ja ho va dir la vicepresidenta, que es posin d'acord els del futbol i l'Administració ens haurà d'ajudar després», va afirmar Rubiales, que va confirmar que la vaga no afecta de moment l'última jornada de Lliga a Primera ni la final de la Copa del Rei.

«L'AFE ha plantejat acords i que siguin implantats pel Govern central, però la Lliga no vol negociar. Estan en una altra direcció», va afegir. Tebas va explicar que havien ofert tres noves mesures, però a negociar només en l'àmbit del conveni col·lectiu: garanties als futbolistes sobre els seus sous mensuals, un fons mutual com a ajuda a la pensió dels jugadors de Primera, Segona i Segona B i més diners per a la Segona B i el futbol femení.