Volar sobre el mar
L'equip gallec Altman Marine és l'únic participant espanyol en l'elit de les competicions de llanxes
Álex Cherigny, un enginyer nàutic català, és el 'team manager' més precoç de tot el campionat
Cambados és un municipi pontevedrès de 15.000 habitants incrustat al cor de les Rías Baixas. El paisatge és idíl·lic, la vida tranquil·la i pausada i l'economia se sustenta gràcies al turisme i la indústria pesquera, en què el marisc és la joia de la corona. A simple vista res el diferencia de les moltes viles que adornen el serpentejant litoral de l'oest gallec.
Però hi ha un detall que el fa especial. De les set drassanes amb què compta el poble, n'hi ha una que amaga un secret que pocs coneixen lluny de Cambados: a Altman Marine, especialistes en el disseny d'embarcacions d'esbarjo, treballen a preu fet des de fa mesos per posar a punt un vaixell molt especial. Es tracta d'un bòlid de carreres d'última generació que participa en la XCat Racing, una de les competicions més reconegudes i perilloses del món de les llanxes motores.
El tret de sortida de la temporada té lloc aquesta setmana al circuit de Fujairah (Emirats Àrabs), la primera de les vuit seus d'un campionat que recorrerà bona part del món, amb proves a Portugal, la Xina i Austràlia.
Aquests catamarans fabricats de fibra de carboni (d'entre 7 i 10 metres d'eslora i dues tones de pes) compten amb dos motors de 6.000cc que pesen 250 quilos cadascun i poden arribar a velocitats de fins a 180 km/h. Cada llanxa costa entre 200.000 i 300.000 euros, depenent del pressupost amb què compti cada equip. Per dirigir-les es necessiten dos pilots: un que s'encarrega del volant i un altre que controla els motors.
«És com la fórmula 1 sobre aigua», sentencia Álex Cherigny (Barcelona, 1989), l'enginyer nàutic que ocupa el càrrec de team manager d'Altman Marine des que va arribar a l'equip fa uns mesos. Aquests vaixells són màquines de precisió i una petita badada pot tenir conseqüències fatals.
La màxima prioritat
«Un error de càlcul, una onada traïdora o un cop de vent li pot costar la vida al pilot», adverteix l'Álex. El perill es tan gran que les mesures de seguretat són tan estrictes que poden resultar una mica esperpèntiques. Per poder córrer s'han de complir al peu de la lletra. «La temporada passada gairebé ens van desqualificar d'una prova perquè la tipografia de les lletres del casc no era la reglamentària», rememora l'Álex, que va haver de moure cel i terra per solucionar el problema en temps rècord. «La seguretat és la prioritat número u», justifiquen fonts de la WPPA, l'entitat organitzadora. L'equip de salvament l'integren helicòpters, bussos professionals i reanimadors.
El treball del team manager durant la competició és extenuant. Abans de les carreres, l'Álex s'encarrega que tot estigui en ordre i soluciona qualsevol imprevist: dirigeix el grup de treball, organitza la logística, supervisa el manteniment de la llanxa, estudia els circuits i prepara l'estratègia que s'ha de seguir durant la prova. A més a més, manté reunions assídues amb els comissaris per repassar la reglamentació, que canvia molt sovint per adaptar-se als avenços tecnològics. «És un estrès increïble, sembla que mai arribes, que t'atrapa el toro, però al final sempre estem a punt». Una vegada a l'aigua, quan tot està disposat per a la batalla, entra en joc la perícia dels pilots. Per poder competir necessiten una superllicència emesa per la UIM (Unió Internacional Motonàutica).
Tom Barry-Cooter (Austràlia) i Pal Virik Nilsen (Noruega) són els conductors d'Altman Marine i formen un sòlid tàndem des de fa anys. Han corregut junts en diferents classes i categories. El primer porta el volant, i el segon, el copilot, s'encarrega dels motors. L'Álex, des de la cabina, està en contacte constant amb ells.
Paraula de pilot
«El factor més perillós d'aquest esport és l'aigua -explica Tom- perquè varia constantment, a cada onada, a cada volta». Els accidents en aquesta superfície tenen característiques totalment diferents de les d'altres esports, cosa que n'augmenta la perillositat. «Un impacte fort pot destrossar l'estructura del vaixell i despressuritzar la cabina. A més, corres el risc de quedar-te sota l'aigua i inconscient», adverteix el pilot australià, un boig de les carreres. «Per aquesta raó la potència és una arma de doble tall», comenta l'Álex. «És fonamental per poder guanyar, però si n'abuses, ho pots pagar».
«El més important és el feeling amb l'aigua, sentir que la llanxa forma part de tu», intervé Tom. «Els millors conductors són aquells capaços d'esprémer al límit el vaixell i aprofitar-lo amb les condicions del mar. Per a això és clau tenir bona sintonia amb el copilot».
Notícies relacionadesSi les condicions climatològiques o l'estat del mar poden posar en risc la salut dels pilots, la prova queda cancel·lada, tal com va passar ahir. El fort vent i la intensa maror van obligar a posposar un dia la prova.
Altman Marine és l'únic participant espanyol entre les catorze embarcacions de la classe XCat Racing, una competició que va començar el 2013 i té una elit formada pels equips patrocinats per les fortunes del golf pèrsic. Per tant no és estrany que quatre de les vuit proves se celebrin sobre aquestes aigües.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- FUTBOL El Reial Madrid supera els 200 milions en fitxatges de classe mitjana i encara li falta un galàctic al migcamp
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI