Laia Sanz, l'autèntica 'lady Dakar'

La catalana provoca l'admiració de tothom a l'acabar novena

Laia Sanz, feliç després d’acabar novena al Dakar i convertir-se en la primera dona que es ficae en el ’top 10’

Laia Sanz, feliç després d’acabar novena al Dakar i convertir-se en la primera dona que es ficae en el ’top 10’ / EFE / FELIPE TRUEBA

1
Es llegeix en minuts
E. P. R. / BARCELONA

«Nena, et faré les millors llenties del món. ¡Te'n lleparàs els dits!» Àngels, la mare, no va poder reprimir la seva alegria quan ahir, a través d'una connexió de Catalunya Ràdio, felicitava en directe la seva filla, Laia Sanz Pla-Giribert (Honda), que acabava de convertir-se en lady Dakar, a l'acabar novena el duríssim ral·li maratonià, posant-se miraculosament en el top 10 i millorant el mític desè lloc de la francesa Christine Martin (Honda, 1981). «Primer dormir, descansar, recuperar i, després, menjar bé, menjar a casa», va ser el que li venia més de gust ahir a la 13 vegades campiona del món de trial i enduro, que sumava així una nova gesta al seu palmarès.

Sanz, que l'any passat va acabar 16a, va respondre meravellosament i valerosament («qui té la voluntat, té la força», acostuma a dir ella) a l'oportunitat que li va oferir l'equip oficial Honda i sempre va estar entre els 20 primers de cada etapa, i va aconseguir, fins i tot, acabar en cinquena posició la cronometrada més dura d'aquesta edició, al salar d'Uyuni, a Bolívia, on Joan Barreda (Honda) va perdre totes les possibilitats de victòria.

Una futura guanyadora

Notícies relacionades

«Ha sigut un ral·li molt bèstia», va reconèixer la campiona catalana. «Tan bèstia que fins i tot avui (per ahir) he vist perillar el top ten, ja que s'ha posat a diluviar en meitat de la cronometrada, ha començat a acumular-se fang i més fang a la ruta i, mira, he patit la meva primera caiguda del ral·li. Ha sigut tan bèstia tot que encara no em crec que hagi pogut aconseguir un objectiu que, la veritat, em semblava un somni impossible abans de començar la carrera».

Tant els seus companys de caravana com l'equip Honda i, evidentment, els organitzadors de la carrera francesa no van parar ahir de reconèixer que Laia Sanz ja s'havia convertit en un dels mites d'aquesta dura carrera. «Jo no sé si serà capaç algun dia de guanyar el Dakar, però si alguna dona té possibilitats, aquesta és la Laia. Ha sigut bestial», va sentenciar amb enorme afecte el nou pentacampió Marc Coma, que, igual que la resta d'adversaris, no han deixat d'elogiar la carrera efectuada per la catalana, extraordinària cada dia.