La situació blaugrana

Mathieu, el central

El defensa francès, de 30 anys, a un pas de fitxar pel club blaugrana, que pagarà els 20 milions de la clàusula

El jugador renuncia a part de la seva fitxa per facilitar que el Barça accedeixi a les exigències valencianistes

Mathieu xuta a portadurant una sessió d’entrenament del València.

Mathieu xuta a portadurant una sessió d’entrenament del València. / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ
BARCELONA

Cinc anys després de fitxar l'últim central (es van pagar 25 milions al Xakhtar per Txigrinski) i de tres temporades acusant la carència de reforços al centre de la defensa, el Barça té pràcticament lligat Jérémy Mathieu, curiosament, un central que tampoc ho és. I no ho és perquè el jugador del València, que finalment cobrarà els 20 milions de la clàusula de rescissió, és un lateral esquerre (va arribar a jugar d'extrem) reconvertit i adaptat a una posició en què es va consolidar definitivament fa dues temporades. Va ser Ernesto Valverde qui, al seu dia, el  va col·locar en aquesta posició de la defensa.

Mathieu, que a l'octubre farà 31 anys, és una petició expressa de Luis Enrique, que confia en la polivalència, velocitat i altura d'aquest espigat defensa (fa 1,92 metres) per reforçar els fonaments del nou Barça. El jugador, que va arribar a Mestalla el 2009 procedent del Tolosa i que ha estat dues vegades internacional absolut amb França (no va ser convocat per al Mundial del Brasil), veurà complert d'aquesta forma un somni a una edat ja avançada encara que per a això ha hagut de fer un esforç econòmic.

LLARGUES NEGOCIACIONS / Mathieu renuncia a part de la seva fitxa al Barça (tres milions) perquè el seu nou club pogués augmentar l'oferta fins als 20 milions. El Barça, inicialment, no estava disposat a oferir-ne més de 15 i fins i tot va arribar a incloure Afellay en l'operació, però el València s'hi va negar en rodó.

Ara, els serrells per tancar definitivament el traspàs radiquen en la forma de pagament. El València admet la fórmula proposada pel Barça: 15 milions en efectiu i els cinc restants a pagar en diversos terminis, encara que l'obstacle fonamental és que el club valencià vol que el Barça aboni també els interessos d'aquesta última quantitat. Curiosament, el jugador va tancar l'estiu passat la seva renovació fins al 2017, quan l'interès del Barça ja preocupava el València, i li va elevar la clàusula dels vuit als 20 milions.

MÁRQUEZ NO HO VEU CLAR / Luis Enrique ja té a l'abast el central que volia, encara que no tots veuen tan clar que sigui el que necessita el club blaugrana. «No crec que tingui el perfil per jugar al Barça i encara menys per la quantitat que pagaran per ell», va afirmar sense embuts l'exblaugrana Rafa Márquez a RAC1. El central mexicà, que disputarà el Gamper amb el seu equip, el León de Guanajuato, va afegir: «Tant de bo s'ho pensin bé. Si fan un desemborsament així, que sigui per algú que valgui la pena».

No tothom ho veu tan negre. «És ràpid i té envergadura. Defensivament és potent, encara que haurà de treballar fort i posar seny, però està preparat per adaptar-se a un equip com el Barça», va assegurar Mauricio Pellegrino a la COPE.

Notícies relacionades

Mathieu, però, va entrar ahir a la nit a la llista de convocats per a la gira que el València farà pel Perú i Xile, i que, de tornada, finalitzarà a Anglaterra. En un gest per forçar les negociacions, el club va inscriure el defensa amb l'objectiu que aquest matí surti amb la resta de l'expedició rumb cap a Sud-amèrica.

MARQUINHOS I CUADRADO / Mentrestant, el Barça segueix treballant en el fitxatge de Marquinhos, central del Paris SG, per qui ha ofert 35 milions. El jugador brasiler, de 20 anys, desitja jugar al Camp Nou ja que a París tant Thiago Silva com David Luiz li barren el pas. També interessa l'interior dret colombià Cuadrado, del Fiorentina. L'oferta inicial és de 35 milions.