LA RONDA FRANCESA

França vibra amb el mallot groc de Gallopin

Les figures del Tour permeten la victòria en solitari de Tony Martin i la fuga del nou líder a les portes de La Planche de les Filles

El ciclista francès del Lotto Tony Gallopin du el mallot groc al podi de Mulhouse.

El ciclista francès del Lotto Tony Gallopin du el mallot groc al podi de Mulhouse. / AFP / JEFF PACHOUD

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Mulhouse (Enviat especial)

El 13 de juliol és una data molt especial en el Tour. Un 13 de juliol, Miguel Induráin va realitzar una de les seves millors contrarellotges, el 1992, a Luxemburg cosa que li va valer el sobrenom d''El Extraterrestre'. Un 13 de juliol també és la vigília de la Festa Nacional Francesa, una nit especial en què els focs artificials il·luminaran els cels de pobles i ciutats al marge de qui guanyi en un llunyà Brasil. I un 13 de juliol, a la ronda francesa, permet a un francès, Tony Gallopin, fill i marit de ciclista, vestir-se de groc, tot un honor passejar pel seu país amb el millor color ciclista el dia de la Llibertat, la Igualtat i la Fraternitat. Perquè aquest dilluns Gallopin, enrolat en el conjunt belga del Lotto, rebrà l'aplaudiment dels seus compatriotes.

Novena etapa del Tour, una jornada per recuperar un terme ciclista cada vegada en més desús: l'escapada bidó, aquella que autoritzen els que es juguen la general, els que miren quins corredors van fugats, que no molestin gaire, que no tinguin excessives opcions en la lluita final. Fugues que a vegades fallen, perquè al final fins i tot s'arriba a guanyar a París (dos exemples així ho testimonien: Roger Walkowiak, el 1956, i Óscar Pereiro, el 2006).

Però quan en una escapada s'hi fica un corredor capaç de rodar en solitari més de 50 quilòmetres sempre molt per sobre dels 40 quilòmetres per hora, llavors hi ha guanyador segur en l'etapa. I tal honor li ha correspost a Tony Martin, tres vegades campió del món de contrarellotge, el millor en aquesta especialitat, gairebé únic en la seva espècie amb permís de Fabian Cancellara. I si, el diumenge previ a la festa nacional francesa, Martin es consciencia que en lloc d'una etapa en línia pels ports dels Vosges hi ha una contrarellotge, és llavors quan alça els braços a la meta, com a vencedor.

Martin ja va estar a punt d'aconseguir un triomf similar l'any passat a la Vuelta, a Cáceres, ell contra tots, menys contra Cancellara que el va neutralitzar sobre les pintades publicitàries de la línia d'arribada.

Dia clau per a Contador

Notícies relacionades

Gallopin, fill de Joël i nebot d'Allain, exciclistes, és parella de la corredora Marionne Rousse, també del Lotto, i que aquest diumenge l'ha acompanyat al podi del Tour per rebre tants aplaudiments com el primer classificat de la prova. Ovació que Gallopin repetirà aquest dilluns en la primera cita important de muntanya, a La Planche de les Filles. Una jornada que Alberto Contador té marcada en vermell; un dels dies clau de la carrera per aclarir les primeres places de la general i comprovar realment qui seran els lluitadors pel mallot groc.

Ahir, també, en la fuga va estar Joaquim 'Purito' Rodríguez, el primer dia que se l'ha vist per posicions d'honors i, a més, esprintant als ports, on ha agafat punts per a la classificació de la muntanya que, sense objectiu en la general, pot ser el seu repte en aquest Tour.