Sis ocasions des del 1936

La final de Copa entre Barça i Madrid, poc repetida en la història

El partit d'aquest dimecres posarà fi a l'equilibri de tres victòries per a cada un dels equips

El trofeu menys valorat segueix sent un consol davant la més preada Lliga

La final de la Copa del Rei entre el Barça i el Madrid del 2011. / REUTERS / VÍDEO: YOUTUBE

La final de la Copa del Rei entre el Barça i el Madrid del 2011.
La final de Copa entre el Barça i el Madrid de 1990.
La final de Copa de 1983.
La final de Copa de 1974.
La final de Copa de 1968.

/

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / Barcelona

El Barça i el Reial Madrid només s'han enfrontat sis vegades al llarg de la història de les finals de la Copa del Rei. El torneig, que s'ha celebrat un total de 111 ocasions, arrossega tres victòries per a cada equip. La final d'aquest dimecres posa fi a un teòric equilibri estadístic. La primera vegada que es van enfrontar els dos equips en la final d'aquesta competició va ser el 1936. L'última, el 2011.

Com sempre, els enfrontaments entre el Barça i el Madrid es mostren incerts abans de l'inici i generalment sorprenents en el moment de l'entrega del trofeu. Malgrat això, el Barça és l'equip que més Copes del Rei ha guanyat (26) davant un Reial Madrid que pot presumir de ser el que ha saltat al camp en més finals (un total de 38, la mateixa xifra que el tradicional coper Atlètic de Bilbao). 

Toca blaugrana

Tot i que Barça i Madrid sumen un total de 44 títols de Copa només s'han enfrontat entre si en la final en sis ocasions. Mestalla s'ha convertit en el camp habitual testimoni dels enfrontaments entre tots dos, potser perquè està a mig camí entre els dos gegants del futbol espanyol. En tres ocasions han jugat al camp de València i si el repartiment estadístic-quantitatiu es compleix, aquesta vegada els toca guanyar als blaugranes, ja que dues victòries van correspondre als blancs dels tres partits disputats en aquest terreny de joc en el campionat.

1936

El 1936 va tenir lloc a València, en els dies previs a la guerra civil, el primer cara a cara coper entre Reial Madrid i Barcelona. Van guanyar els blancs per 2-1, en l'últim partit del porter Ricardo Zamora. La competició es va dir llavors Copa del president de la República.

1968

32 anys després, els dos equips es van tornar a enfrontar, en ple franquisme i l'època daurada del Reial Madrid a Europa. La Copa del Generalíssim entre Reial Madrid i Barcelona del 68 va ser per als blaugranes per un garrepa 0-1 d'autogol. Es va batejar com la 'final de les ampolles' pels altercats al final del partit després d'una agra polèmica arbitral i possibles penals no xiulats.

1974

El 1974 va guanyar el Reial Madrid al Vicente Calderón per 4-0.

1983

El 1983, amb Maradona a les files del Barcelona, el triomf blaugrana es va plasmar al camp del Saragossa per 2-1. La botifarra de Schuster passarà a la història. 

1990

Notícies relacionades

El 1990, en plena era del Buitre, el triomf va ser per al Barcelona de Cruyff a València (2-0).

2011

El 2011, en un ambient d'alta tensió, la victòria va ser per al Reial Madrid, també a València (0-1).