El 'freeride' guanya cada vegada més espai a les estacions d'esquí

Dominis com Vallnord i Grandvalira han ampliat les opcions per als aficionats al forapista, amb àrees exclusives, competicions i escoles especialitzades

Heliesquí a Vallnord.

Heliesquí a Vallnord.

2
Es llegeix en minuts
EDUARD PALOMARES / Barcelona

L'objectiu del ‘freeride’ o forapista passa precisament per allunyar-se de les pistes d'esquí per buscar terrenys amb neu verge i experiències més extremes. Una cosa que, durant molt temps, va fer que els aficionats a aquesta modalitat estiguessin allunyats de les estacions per buscar-se la vida per ells mateixos. Però això és una cosa que ha anat canviant en els últims temps, especialment a Andorra, on tant Vallnord com Grandvalira han apostat per intensificar la seva relació amb els 'riders' oferint-los espais exclusius, amb més seguretat i escoles o activitats especialitzades.

La zona que millor expressa aquesta filosofia és Arcalís (Vallnord), que s'ha consolidat com un dels destins de referència per al forapista al Pirineu, gràcies a la seva orientació nord i la protecció natural contra el vent. De fet, aquesta temporada es compleixen 20 anys des que es va obrir la primera zona exclusiva per practicar aquesta modalitat. Des d'aleshores, s'han anat ampliat progressivament les àrees especialitzades, fins a tal punt que el domini andorrà ha publicat aquest any una guia que recopila les 21 zones i 130 itineraris disponibles.

Pujada en helicòpter

També s'han anat creant activitats especialment pensades per a aquells esquiadors i 'snowboarder' amb un nivell tècnic alt que busquen noves sensacions, més enllà del terreny estable que ofereixen les pistes. La proposta estrella en aquest àmbit és l'heliesquí, que consisteix a pujar en helicòpter a pics que d'una altra forma serien inaccessibles per després baixar esquiant o surfejant per zones no trepitjades. Segons expliquen des de Vallnord, cada vegada més aficionats sol·liciten aquest servei, que costa 210 euros i inclou dos ascensos a pics com el de l’Hortell o Creussans, sempre acompanyats d'un guia especialitzat.

Cada any, a més, se celebra una de les competències de referència del 'freeride' al Pirineu: El Dorado, que el pròxim 21 de febrer arriba a la seva 17a edició i que compta amb una qualificació de quatre estrelles dins del Freeride World Tour (FWT).

A Grandvalira també s'han posat aquest any les piles respecte al forapista amb l'organització de la competició Grandride, que se celebra aquest cap de setmana i que ha aconseguit tres estrelles dins del circuit internacional. La competició tindrà lloc a la cara nord del Pic Alt de Cau, al sector d'Encamp, amb el punt de sortida situat a 2.833 metres d'altitud.

Vinculat a aquesta prova i amb l'assessorament FWT, aquest any s'ha posat en marxa el Freeride Center, una secció de l'escola d'esquí de Grandvalira que s'ha especialitzat en descensos forapista. Organitzen classes individuals i col·lectives, així com caps de setmana intensius o els Ski Safari, sortides guiades per a grups pels millors recorreguts forapista de l'estació. I, naturalment, sempre posant l'accent en la seguretat. 

Notícies relacionades

Consulta l'estat de les pistes al Canal Esquí d'EL PERIÓDICO