Schumacher millora lleugerament però segueix en estat "crític"

L'excampió alemany ha estat sotmès a una segona operació, que ha fet desaparèixer alguns hematomes

La zona de roques a l’estació de Méribel on Schumacher es va donar un cop al cap.

La zona de roques a l’estació de Méribel on Schumacher es va donar un cop al cap.

4
Es llegeix en minuts

L'equip mèdic que atén l'expilot alemany de F-1 Michael Schumacher ha fet aquest dimarts una segona conferència de premsa a l'Hospital Universitari de Grenoble, en què va ingressar diumenge, després de patir un gravíssim accident a l'estació d'esquí de Méribel, als Alps francesos, al xocar contra una roca quan esquiava en companyia del seu fill Mick, de 14 anys. Els metges, liderats pel doctor Jean-François Payen, acompanyat dels neurocirurgians Stephan Chabardes i Emmanuel Gay, assistits tots ells pel doctor Gérard Saillant, íntim amic de 'Schumi', han explicat que l'excampió alemany ha estat sotmès aquesta nit a una segona intervenció al comprovar, a través d'un nou TAC, que el pacient podia suportar, amb l'autorització de tota la seva família, una nova intervenció que, segons els doctors, "ha permès que desapareguessin alguns dels hematomes que complicaven el seu estat, fet que ha provocat una lleugeríssima millora, però encara es troba en estat crític, encara està en perill, encara hi ha moltes hemorràgies i seguim sense ser capaços, ni ho volem, de fer cap pronòstic".

Els quatre doctors, tot i que Saillant només hi és com a enllaç entre l'hospital i la família del campioníssim alemany, han coincidit que no es poden llançar campanes al vol, tot al contrari. "Potser demà els parlarem d'empitjorament, potser demà serem molt alarmistes, perquè l'estat del senyor Schumacher segueix sent fràgil i crític", ha insistit Payen.

Un TAC molt revelador

L'equip que atén Schumacher, que s'ha vist reforçat al llarg de les últimes hores per tota la comunitat mèdica, segons ha destacat Payen, ha assistit sorprès aquesta nit a un TAC que no s'esperaven. Per això, després de consultar la família de l'expilot alemany, especialment la seva dona, Corinna, i el doctor Saillant, havien demanat autorització per sotmetre'l a una segona intervenció quirúrgica, amb l'objectiu de millorar l'estat de Schumacher, intentar fer desaparèixer, com així ha passat, alguns hematomes ("en tenia un dins del mateix cervell", ha explicat el doctor Gay) i, sobretot, disminuir la pressió intracranial.

"Si no haguéssim vist, gràcies al TAC, que el senyor Schumacher no podia suportar aquesta segona intervenció, no l'hauríem proposat, però ara estem satisfets d'haver-la fet, ja que ha permès una lleugeríssima millora del pacient". Aquesta segona operació ha durat, segons els metges, poc més de dues hores.

Canvis constants 

Payen i, molt especialment, Gay han reiterat que la situació de Schumacher segueix sent "delicada, crítica, incerta i fràgil", sobretot perquè continua en coma artificial i amb la mateixa teràpia que diumenge. "No pensem canviar res perquè la millora és molt lleu. Tampoc volem moure'l d'aquest centre, ja que és aquí on ha de ser atès, no podem plantejar-nos traslladar-lo a cap altre centre. No està fora de perill", han repetit a l'uníson Payen i Gay. "L'estat varia cada hora, i si en algun moment millora, al següent empitjora", han afegit.

Els dos metges, en presència de la directora de l'hospital i davant l'atenta mirada del doctor Saillant, han revelat que el mateix TAC que els va animar a fer aquesta segona intervenció "ens ha descobert altres lesions al cervell, que no havien aparegut a l'altre examen".

Viure cada hora

"Estem guanyant temps, hem guanyat temps", ha remarcat el doctor Payen, que fins i tot, a petició d'alguns periodistes, ha parlat una estona en anglès, tot i que la roda de premsa l'ha fet en francès. "Guanyar temps en aquests casos és vital, molt important. Les hores són crucials per a tots i tenim un cert marge d'oportunitat tant quirúrgica com terapèutica". Payen s'ha vist en la necessitat, potser després de relatar tots els esforços que estan fent per salvar o millorar la vida de Michael Schumacher i, fins i tot, al parlar de la col·laboració de la comunitat mèdica, de recalcar que "en aquest centre, tots, tots els pacients són tractats de la mateixa manera i tots nosaltres posem el mateix interès i dedicació per ajudar-los a millorar la seva salut".

No parlaran de futur

Notícies relacionades

Enmig de les diferents intervencions dels doctors Jean-François Payen i Emmanuel Gay, el seu col·lega Gérard Saillant, que no ha parat de repetir una i mil vegades que es va traslladar de París a Grenoble "com a amic" per estar "amb la família de Michael per al que faci falta", s'ha aixecat del seu seient a la cantonada de la taula per, col·locant-se a l'esquena del doctor Gay, inclinar-se sobre les dues dotzenes de micròfons de ràdios i televisions que hi havia a la sala i dir amb fermesa: "Som, sobretot els doctors, molt objectius en la informació que us estem subministrant perquè volem ser transparents. Però no parlarem mai del futur, del que pot o no passar amb Michael Schumacher. Només parlarem del que ha passat i del que està passant, però mai del demà".

En aquest sentit i, minuts més tard, la directora del centre ha assenyalat als periodistes: "No ens sentim en l'obligació o necessitat de fer una conferència de premsa cada dia, només parlarem o ens posarem en contacte amb vosaltres quan tinguem alguna cosa a dir-vos".