MUNDIAL A CHENNAI

El noruec Carlsen, nou campió del món d'escacs

El jove gran mestre, de 22 anys, ha derrotat l'indi Anand, de 43, per 6,5 a 3,5 sense perdre cap joc

Magnus Carlsen, a la roda de premsa posterior a proclamar-se campió del món, a l’hotel Marriott de la ciutat índia de Chennai.

Magnus Carlsen, a la roda de premsa posterior a proclamar-se campió del món, a l’hotel Marriott de la ciutat índia de Chennai. / AP / ARUN SANKAR

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / Barcelona

L'escaquista noruec Magnus Carlsen, que el dia 30 farà 23 anys, s'ha proclamat nou campió del món d'escacs després de  derrotar l'indi Viswanathan Anand, de 43, pel resultat de 6,5-3,5 (tres victòries de Carlsen i set taules). Després de la desena partida, que ha finalitzat en taules després de  quatre hores i 45 minuts de joc, la distància ja és insalvable per a Anand, per la qual cosa no serà necessari esgotar el calendari de 12 partides previst inicialment.

Carlsen, que amb 13 anys es va convertir en el gran mestre més jove de la història, també és el número u de l'escalafó mundial (rànquing Elo, una classificació equivalent a l'ATP del tennis) des que tenia 19 i ha arribat fins i tot a superar la marca del mateix Kaspàrov. Fins ara s'havia imposat en infinitat de torneig, però li falta el títol més important simbòlicament.

Amb la seva victòria, el noruec es converteix en el primer occidental que es corona campió del món des que el 1975 ho va fer el nord-americà Bobby Fischer.

La desena partida, en què Carlsen conduïa les blanques, s'ha iniciat amb una defensa siciliana, ha evolucionat cap a un mig joc equilibrat i ha acabat amb un estrany final de peons i cavalls amb coronació de dames per tots dos costats. A diferència del que alguns preveien, l'última partida ha distat molt de ser un joc de cortesia.

El premi

El Mundial estava dotat amb 2,24 milions de dòlars en premis (1,6 milions d'euros), dels quals el campió s'embutzaca el 60%.

El campionat del món s'ha celebrat a la ciutat de Chennai, l'antiga Madràs, lloc d'origen d'Anand, però el suport incondicional del públic no ha estat suficient per derrotar el geni noruec, que ha desplegat un joc precís i brillant. De fet, Carlsen només ha passat realment dificultats en una partida, la novena.

"Em sento honrat i feliç de guanyar aquest títol", ha dit concisament el nou campió després de concloure el duel. "Em sento molt honrat de succeir Anand, un dels millors jugadors de tots els temps", ha afegit. L'indi era campió del món des del 2007.

Notícies relacionades

"¡Felicitacions a Magnus pel triomf! Segueix superant les expectatives més altes amb el seu talent i tenacitat", ha tuitejat Kaspàrov al final del partit.

El Mozart dels escacs, com és conegut popularment, és un ídol de masses a Noruega -a l'altura dels millors esquiadors-, es defensa notablement amb el futbol i ha participat en diverses campanyes publicitàries. En l'última de gran abast, anunciant una marca de roba, la seva foto adornava les marquesines de les parades de bus en companyia de l'actriu Liv Tyler. Però del que més pot estar orgullós és de la seva memòria: segons assegura, és capaç de reproduir els moviments complets de 2.500 partides jugades al llarg de la història.