L'italià Santambrogio, de qui ja se sospitava, dóna positiu al Giro

El ciclista italià compartia equip amb Di Luca i molts corredors havien expressat en públic i privat els dubtes sobre el seu rendiment

Mauro Santambrogio celebra la victòria en la 14a etapa del Giro.

Mauro Santambrogio celebra la victòria en la 14a etapa del Giro. / AP / GIAN MATTIA D'ALBERTO

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Barcelona

Hi ha notícies que no sorprenen . Almenys en els àmbits del ciclisme. Per això, aquest dilluns, per desgràcia, ningú s'ha sentit estrany quan la Unió Ciclista Internacional (UCI) ha comunicat que el corredor italià del Vini Fantini, Mauro Santambrogio, que va arribar a lluitar pel podi del Giro i que va guanyar la 14a etapa de la ronda italiana, havia donat positiu per EPO, concretament en la primera etapa de la prova; sens dubte, un error de càlcul del ciclista.

Notícies relacionades

Santambrogio va córrer el Giro amb un modest equip, el Vini Fantini, un equip dels que volien lluitar de tu a tu amb els grans conjunts del ciclisme; comparat amb el futbol com si un equip de Segona Divisió, de mitjana taula, tractés de disputar la Champions als més famosos clubs del continent. I va arribar a ocupar la quarta plaça i fins i tot Vincenzo Nibali va tenir pietat d'ell i no li va disputar el triomf el dia que es va escapar i va voler guanyar l'etapa. I el Vini Fantini, curt pressupost, un munt de petits patrocinadors per cobrir les despeses, el mateix conjunt que va fitxar sense qüestionar res a Di Luca, positiu el 2009 i de nou positiu el 2013, estava tots els dies al capdavant del pilot, quan no atacava un ho feia un altre. Molts corredors anaven amb la mosca al nas. Alguns més explosius que d'altres. Per exemple el corredor francès Anthony Roux (FDJ) que va escriure un text bastant singular en el seu compte personal de twitter, poques hores després d'oficialitzar-se el positiu de Di Luca, una referència que després va esborrar, segurament aconsellat per la direcció del seu equip. "No ha d'anar gaire gent amb aigua a Vini Fantini. ¡Després del de Di Luca espero Santambrogio i altres lladres!".

Els ciclistes saben, coneixen, estudien els seus rivals, i reconeixen fins a quin punt gestes que fan alguns entren dins de la normalitat que els atorga la seva classe i altres pretenen ser el que no són. El conjunt Vini Fantini va ser convidat pel Giro i ha respost a la direcció de la prova amb dos positius, tots dos amb EPO, una substància que, afortunadament, apareix ja en qualsevol control antidopatge. Aquest dilluns, als pocs minuts de conèixer-se el positiu nombrosos corredors professionals van començar a recordar-se de Santambrogio i les seves gestes a les xarxes socials. Una altra prova de com els ciclistes es prenen ara aquests assumptes a diferència del passat.