Eurocopa 2012

Cristiano a l'horitzó

L'estrella del Madrid obté el seu tercer gol i situa Portugal a les semifinals, a l'espera del que faci Espanya

Cristiano Ronaldo, enun remat acrobàtic, va conduir el triomf portuguès

Cristiano Ronaldo, enun remat acrobàtic, va conduir el triomf portuguès / AFP / GABRIEL BOUYS

3
Es llegeix en minuts
Carlos Marcote
Carlos Marcote

Periodista

ver +

Amb el lideratge indiscutible de Cristiano Ronaldo, Portugal es va convertir ahir a Varsòvia en la primera semifinalista de l'Eurocopa. L'estrella del Madrid va tornar a treure pit davant la República Txeca, que no va poder replicar a la seva efectivitat. Va marcar el seu tercer gol per empatar amb Mario Gómez, Dzgoev i Mandzukic -els dos últims ja a casa-, i va tornar a exhibir el seu mostrari de gestos gens espontanis per celebrar que torna a trepitjar una fase que la selecció lusitana no trepitjava des de l'Eurcopa que va perdre com a amfitrions a Lisboa davant la sorprenent Grècia el 2004.

Portugal va passar i, amb el seu líder al capdavant, ja està també en disposició d'amenaçar i llançar un desafiament a Espanya, si abans la selecció de Vicente del Bosque supera demà a Donetsk la prova francesa. Cristiano Ronaldo ja havia fet saber amb antelació, no se sap si amb sinceritat, que prefereix Espanya, la selecció que es va proclamar campiona del món fa dos anys després de deixar-lo aparcat amb tot el seu equip en els vuitens de final (1-0, amb gol de Villa i aportació crucial de Llorente). Cinc mesos després la selecció espanyola va malbaratar el seu prestigi precisament amb Portugal a Lisboa, quan va rebre una golejada humiliant, però això és una cosa que a aquestes altures no consola el gran golejador del Madrid.

INSOLIDARITAT / Després de les dues primeres jornades, que va consumir amb més pena que glòria sense gols i amb repetides mostres d'insolidaritat pels seus companys, així com amb injustificades al·lusions a Messi perquè li cridaven el seu nom a cada pas, Cristiano Ronaldo va alimentar el seu ego insaciable amb dos gols a Holanda i un simbòlic pas endavant com a abanderat d'un equip que gairebé sempre promet més del que dóna en les grans cites futbolístiques.

Ahir a la nit va trigar més de mitja hora a rematar a la porteria de Cech, però un cop va ajustar les coordenades de l'objectiu, va començar un altre recital rematador, decidit a sortir de l'Eurocopa distingit com a millor golejador i davanter. Una distinció que l'ajudaria, sens dubte, a reforçar la seva candidatura per aconseguir la Pilota d'Or, un altre dels seus grans reptes amb Messi com a referent a batre.

Dos llançaments a la fusta -ja en suma quatre en el torneig-, un en una jugada i un altre en una falta de més de 35 metres, van precedir el remat de Ronaldo, que va situar Portugal en les semifinals. Un potentíssim cop de cap picat llançant-se en planxa per guanyar la posició al central i connectar amb la pilota enviada per Mourinho des de la dreta. Sentit de l'anticipació i ambició per començar ara a pensar en Espanya si la Rojaaconsegueix també passar.

Notícies relacionades

DUBTES I ESTIL / Un aparellament que serviria també per rememorar en certs aspectes els intensos clàssics entre el Barça i el Madrid. El futbol directe i de contraatac de la selecció portuguesa contra l'elaboració de l'espanyola, malgrat que molesti algú, amb clara inspiració barcelonista. Però Espanya encara ha de dissipar els dubtes amb què ha arribat als quarts i potser França li serveix per a això i reforça així la fe en un estil irrenunciable. La delegació espanyola viatja avui a Donetsk per jugar després d'entrenar-se ahir a Gniewino a porta tancada i Del Bosque no ha vacil·lat a renovar el seu discurs.

«Amb aquest sistema, amb aquesta filosofia, encara que cada vegada ens coneguin més els rivals, és com millor podem encertar la tecla per salvar les dificultats que ens posin al davant. Aquesta selecció té recursos per vèncer tots els obstacles», va assegurar ahir a Efe el seleccionador espanyol, que no pot contemplar que els jugadors que dirigeix pateixin el «bloqueig inexplicable» que els va assaltar en determinats moments del partit contra Croàcia. «Però Espanya es va superar i va guanyar i ara comença un altre torneig», va afegir Del Bosque.