La repercussió mediàtica

Admiració mundial

La premsa de tot el planeta dedica les seves portades al triomf d'Espanya al Mundial de Sud-àfrica

Els diaris coincideixen a destacar el gran joc col·lectiu de l'equip

Els aficionats es remullen per la calor a la Gran Via de Madrid, ahir.

Els aficionats es remullen per la calor a la Gran Via de Madrid, ahir. / JUAN MANUEL PRATS

4
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ / Barcelona

La premsa de tot el món destacava ahir a les seves portades la victòria de la selecció espanyola al Mundial de Sud-àfrica. Tots els diaris coincidien a afirmar que Espanya va obtenir el títol de forma merescuda, ja que la seva aposta pel bon futbol es va imposar amb justícia al joc brut i agressiu d'Holanda.

HOLANDA Resignació per la tercera final perduda

Ni la tercera va ser la bona. Aquesta vegada tampoc. Per això la premsa d¿Holanda es va despertar amb resignació al veure com per tercera vegada en la història de la selecció taronja s¿escapava la copa del món. Aquesta acceptació, no obstant, venia acompanyada del reconeixement al millor joc del campió. «La Rojava demostrar ser el millor en la final», titulava el diariDe Volkskrant,que afegia que la derrota no podia justificar-se ni en l¿arbitratge, molt condescendent amb els holandesos.

ElDe Telegraaf va qualificar la derrota de «trauma» i lamentava la gran ocasió desaprofitada per Robben en l¿un contra un que va tenir amb Casillas. El diari també criticava «l¿excessiu joc dur» exhibit en el partit, però en culpava els dos equips.

Per la seva part,Het Parool intentava buscar el costat positiu de la derrota. «Han perdut, però han fet un Mundial brillant», destacava en portada d¿una selecció que havia estat més de 20 partits invicta. També a la televisió pública holandesa, NOS, es lamentava la gran ocasió desaprofitada per Robben i mirava sense èxit de buscar fora de joc en el gol d¿Iniesta.

FRANÇA «Una gran Espanya, campiona del món»

«Espanya es consagra entre els grans països del futbol amb un joc extraordinari», destacava ahirL¿Équipe,que va recórrer al castellà per al seu títol de portada: «Campeón del mundo». El diari deia a les seves pàgines interiors que els jugadors de la selecció espanyola «són els autèntics galàctics» del Mundial i en aquest sentit destacava de forma molt especial Casillas i Iniesta, a qui qualificava d¿«artista major» i destacava el detall que va tenir amb el desaparegut Dani Jarque. «Tot i que en la final no va jugar tan bé, aquest títol consagra la constància d¿un dels millors equips de la història», afegia.

«Espanya entra en la llegenda», titulavaLe Parisien, que valorava el triomf en paràmetres que van més enllà de l¿aspecte esportiu. «La selecció ha donat molt més que un títol a un país en crisi i a un pas de la fallida».

Le Figarovalorava que Espanya «va donar la raó als oracles» que van vaticinar el seu triomf i també tenia paraules crítiques per a Holanda. «La seva tàctica per afrontar la final va ser ultradefensiva i molt agressiva»,Libérationtitulava «la gran Espanya» i es rendia a la qualitat d¿Iniesta.

ITÀLIA «El cavaller pàl·lid de Fuentealbilla»

La premsa italiana destacava que «el model espanyol» imposa la seva qualitat en el futbol mundial. «Conquistadors», titulaLa Gazzetta dello Sport,que es rendia a l¿«enorme qualitat d¿Iniesta, aquell cavaller pàl·lid de Fuentealbilla que és més indispensable que Messi. Un geni petitó, una joia que salta del Barça al món». Pel diari, el blaugrana és el millor exponent «del joc del tiqui-taca inspirat en el Barcelona», una filosofia i una forma d¿entendre el futbol «que ha de servir de lliçó i reflexió al futbol italià».

La Stampaatribuïa l¿èxit a la mà de Del Bosque i a la unió dels jugadors del Barça i del Madrid.

ANGLATERRA «Espanya sobreviu a una final brutal»

La premsa anglesa va aplaudir el nou regnat d¿Espanya, però també es recordava de l¿àrbitre Webb. «Va fer història al treure 15 targetes», deiaThe Sun, que el va criticar.The Guardian titulava «Viva España» i destacava que l¿equip de Del Bosque «sobreviu a una final brutal». «Els holandesos van intentar per la força bruta que Espanya no es convertís en la vuitena campiona del món».

The Timesacusava els holandesos de «goril·les» i de «tacar la seva història», i aplaudia la gran victòria espanyola. «És just el que necessitava el futbol. El triomf d¿Holanda hauria estat un insult per a aquest bell esport», sentenciava.

ARGENTINA «El geni d¿Iniesta porta Espanya al cel»

Andrés Iniesta era també el gran protagonista pels diaris argentins. «Per Iniesta i la seva màgia, Espanya és campiona del món per primera vegada», es llegia a les pàgines deClarín, que considerava el blaugrana com «la gran figura de la final».

La Nación, per la seva part, va carregar contra l¿àrbitre anglès. «La duresa d¿Holanda i la complicitat de l¿àrbitre quasi aconsegueixen acabar amb la fúria espanyola», i valorava que es va fer justícia. «La copa va ser per a l¿equip que va buscar el triomf des del primer minut».

Notícies relacionades

BRASIL «Benvinguts al club dels campions»

La premsa brasilera es felicitava per l¿arribada d¿un nou membre, el vuitè, al selecte club dels campions del món. «Benvinguda al club, Fúria», titulavaExtra,mentre que el diariFolha de Sao Paulo valorava que «el futbol agraeix» l¿arribada de la selecció de Del Bosque.O Globo, per la seva part, deia que «fins al Mundial del Brasil 2014 l¿exemple a seguir és el de la tècnica i l¿esperit ofensiu d¿Espanya».