Vivendes protegides
Sis municipis encarreguen una auditoria de gestió dels pisos de Visoren davant l’«abús» de preus
Servirà per aclarir si la intenció de l’empresa d’aplicar nous augments de preus per al 2023 és legal
Els augments són de més del 20%, tot i que en alguns casos s’han donat increments molt més exagerats

Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), Bigues i Riells (Vallès Oriental), Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), Calaf (Anoia), Tiana (Maresme) i Canet (Maresme) han fet front comú per emprendre accions contra l’actualització de preus que l’empresa Visoren vol aplicar sobre els inquilins de les vivendes socials que gestiona i que consideren un «abús».
En aquests municipis hi ha unes 250 famílies que sembla que han patit un augment «encobert» del lloguer del 20% de mitjana a partir d’un increment de les tarifes relatives als consums d’aigua i gas.
Els ajuntament encarregaran ara una auditoria de gestió dels pisos per «carregar-se de raons jurídiques» en defensa dels veïns. De moment, els ajuntaments afectats, a més d’altres que es podrien afegir els pròxims dies a aquest front comú, com Cunit (Baix Penedès), Palafolls (Maresme) o Manresa, han acordat amb l’empresa una suspensió cautelar dels augments previstos per un període de tres mesos.
En paral·lel, es vol treballar ara amb la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Agència Catalana de Consum per estudiar les accions que cal emprendre.
Aclarir si la situació és legal
«No és una problemàtica senzilla, perquè es tracta de contractes privats entre l’empresa i els inquilins», avisa l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz. L’auditoria, detalla l’alcaldessa, servirà per aclarir si la intenció de l’empresa d’aplicar nous augments de preus per al 2023 és legal.
També s’analitzarà si l’augment retroactiu comunicat als veïns, l’1 de gener del 2022, es pot aplicar o no als nous rebuts. En general, de mitjana, els augments són de més del 20%, tot i que en alguns casos s’han donat increments molt més exagerats.
«Només per escalfar l’aigua calenta, el que a principis del 2022 eren 50 euros, a la tardor ja eren 75 euros, i ara hi havia un intent de cobrament de 200 euros», assegura Pilar Díaz.
L’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat apunta que no tots els casos són tan desproporcionats, però defensa que factures com aquestes les ha vist després que alguns veïns s’hagin dirigit a l’ajuntament per demanar empara.
Tanmateix, l’auditoria, afirma, ajudarà a donar «seguretat i transparència» als veïns per poder actuar. En aquest sentit, l’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, recorda que en alguns dels pisos afectats viuen famílies vulnerables i denuncia que l’empresa vulgui efectuar un «augment encobert del lloguer de vivendes per una via secundària».
Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Salut Demanar un Cacaolat en una cita i que internet es posi a riure: l’estigma de ser abstemi
- A les Corts Una escola de Barcelona intenta salvar el seu pati amb un acord ‘in extremis’
- Investigació en marxa Els Mossos vinculen l’ordre de matar Valentín Moreno amb el narcotràfic de cocaïna
- Per obres MAPA | El popular mercat ambulant de la Zona Franca es trasllada al costat d’una parada de metro
- Referèndum per a la independència Marta Rovira (ERC) creu que l’1-O «no va tenir prou legitimitat interna»
- Fragilitat bancària De Lehman Brothers a Credit Suisse, què ha canviat i què no
- Epicentre a Arenys de Mar Un terratrèmol de 2,7 graus es deixa notar al nord de l’àrea metropolitana de Barcelona
- Aquest diumenge Catalunya activa la prealerta per ratxes de fort vent
- MUNDIAL DE MOTOGP Bagnaia s’apropia del Mundial després d’un incomprensible error de Márquez
- Ciclisme Evenepoel guanya l’última etapa i Roglic la Volta