Increment del 277,89%

Esplugues suspèn el cobrament de factures «abusives» de gas i aigua a lloguers protegits

Uns 60 veïns de pisos que Visoren gestiona en règim de lloguer protegit han denunciat que la companyia els vol cobrar amb caràcter retroactiu una pujada «abusiva»

zentauroepp55738783 soc espluguesayuntamiento de esplugues201103210422

zentauroepp55738783 soc espluguesayuntamiento de esplugues201103210422

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat (Baix Llobregt) ha ordenat a l’empresa gestora de vivendes de protecció oficial Visoren i a la seva filial Sermavi suspendre cautelarment el cobrament de les factures d’aigua calenta sanitària i gas, després de les denúncies dels veïns per pujades «abusives».

Uns seixanta veïns d’Esplugues de tres blocs de pisos que Visoren gestiona en règim de lloguer protegit han denunciat que la companyia els vol cobrar amb caràcter retroactiu una pujada «abusiva» de la factura del gas i l’aigua calenta del període comrpès entre el febrer i el desembre del 2022.

En concret, els reclama un increment del 277,89% al preu de la calefacció i de l’aigua calenta sanitària, així com del 6,5% –corresponent a l’IPC– a la tarifa fixa mensual (concepte que inclou el lloguer del comptador o el manteniment de les instal·lacions), cosa que repercuteix en imports que oscil·len entre els 1.000 i els 3.500 euros.

Els veïns han denunciat que no van rebre cap comunicació prèvia sobre aquests increments, tot i que així figura al contracte, i que en anys anteriors, quan les actualitzacions afavorien els inquilins, no s’havia aplicat aquesta revisió.

Suspensió cautelar

Davant d’aquesta situació, el consistori ha ordenat, per decret de l’alcaldessa, la suspensió cautelar, per un període de tres mesos, del cobrament de les factures, i ha requerit a les companyies la justificació tècnica i econòmica, així com la fonamentació jurídica, d’aquestes actualitzacions de preu, i també la pretesa aplicació retroactiva d’aquests preus i l’aplicació de manera individualitzada a cada inquilí.

Es requereix així a totes dues empreses que facilitin de manera desglossada i detallada la formulació que sustenta les pujades de subministraments traslladades als veïns, tant el 2022 com al nou preu del 2023.

«L’Ajuntament d’Esplugues vol avaluar així les pujades de preus i estudiar amb els serveis jurídics si es tracta d’increments abusius, com denuncien els veïns», ha detallat el consistori.

En aquesta línia, l’informe jurídic sol·licitat per l’ajuntament ja apunta que les empreses no podrien haver aplicat el cobrament amb caràcter retroactiu dels subministraments d’aigua sanitària i calefacció.

Més enllà de les qüestions referents al cobrament de subministraments, tècnics de l’ajuntament van portar a terme la setmana passada una inspecció de les tres finques per fer un informe del seu estat, que també ha sigut motiu de queixa per part dels inquilins per diferents deficiències.

Notícies relacionades

«L’Ajuntament d’Esplugues es mantindrà vigilant perquè l’empresa concessionària dels tres edificis dotacionals compleixi les seves obligacions contractuals», ha afegit el consistori.

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO