Tecnologia

Autoritzen l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues a imprimir òrgans en 3D per preparar cirurgies

És el primer centre de Catalunya que podrà operar amb aquesta tecnologia

fotonoticia 20161006140725 640

fotonoticia 20161006140725 640

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues (Baix Llobregat) és el primer centre de Catalunya autoritzat per fabricar i subministrar a altres hospitals reproduccions d’òrgans impreses en 3D per planificar cirurgies complexes.

El centre ha rebut recentment, per part de la Generalitat i de l’Agència Espanyola de Medicaments, la llicència per a la fabricació de productes ortoprotètics a mida, ha explicat aquest dijous l’hospital en un comunicat.

Gràcies a la tecnologia en 3D, en el cas d’operacions molt complexes els cirurgians poden disposar d’una reproducció exacta i a mida real de l’òrgan que han d’intervenir i, d’aquesta manera, poden planificar quina és la millor manera d’abordar la intervenció abans d’entrar al quiròfan.

Les impressores 3D permeten, a més, crear guies de tall i recolzament per a la intervenció totalment adaptades a les particularitats de cada pacient, millorant la seguretat, eficàcia i resultat de l’operació, i reduint riscos.

Camp emergent

Al tractar-se d’un camp emergent, la fabricació de dispositius mèdics no estava regulada fins ara al marc europeu i la majoria d’hospitals que els utilitzaven ho feien en el marc de la recerca.

Ara, l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha rebut, per part de la Generalitat de Catalunya i de l’Agència Espanyola de Medicaments, la llicència per a la fabricació de productes ortoprotètics a mida.

Aquesta llicència és el requisit imprescindible que estableix la nova normativa europea, aprovada recentment i que va entrar en vigor el mes de maig passat, per poder realitzar productes sanitaris a mida i en 3D amb finalitats sanitàries o educatives.

«La planificació en 3D i la creació de dispositius mèdics a mida és ja una realitat al món medicoquirúrgic que ajuda a protocolitzar intervencions i personalitzar els tractaments a les necessitats de cada pacient i professional», ha destacat el responsable tècnic de la Unitat 3D de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Arnau Valls.

Notícies relacionades

«És un canvi de paradigma que trasllada el desenvolupament de dispositius de fàbriques en cadena a productes únics, personalitzats i produïts gairebé al moment al lloc de demanda», ha afegit.

Més notícies d’Esplugues en l’edició local d’EL PERIÓDICO