CONTRA EL DESAPROFITAMENT

Un canvi d'hàbits podria evitar que el 34% dels aliments d'un menjador escolar acabessin a les escombraries

És una de les conclusions extretes d'un estudi que han fet sis investigadores del CREDA-UPC-IRTA a cinc escoles de Badalona, Esplugues, Barcelona i Granollers

foto 3577338

foto 3577338

2
Es llegeix en minuts
ACN

Si els nens i nenes que fan ús del menjador escolar canviessin el seu comportament abans de consumir els aliments es podria evitar que el 34% del menjar acabi a les escombraries. 

Aquest és una de les dades extretes d’un estudi que han fet sis investigadores del CREDA-UPC-IRTA a cinc escoles de la regió metropolitana de Barcelona. 

Es calcula que cada menjador escolar estaria malgastant uns 20 quilos al dia i, per això, els responsables d’aquest estudi creuen que amb un canvi d’hàbits es podria evitar. 

Que els nens sabessin el menú amb temps, menjar només en funció de la gana que tinguin i aprendre a pelar bé les fruites són només alguns dels canvis que proposa l’estudi per no llençar tants aliments a les escombraries.

L’estudi, que ha sigut liderat per la investigadora del CREDA Berta Vidal, especifica que si els nens i nenes canviessin el seu comportament abans i després de cada àpat el desaprofitament alimentari es reduiria. 

Idees per reduir el desaprofitament

Segons ha explicat Berta Vidal, durant el procés previ d’observació, que va durar 10 dies, es va detectar que molts nens i nenes no saben el menú que hi ha cada dia. 

Per això, el que van fer va ser incloure al menjador un cartell on s’explica el menú del dia, de manera que els nens i nenes poden saber abans què hi ha per menjar. «D’aquesta manera, els alumnes calculen la gana que tenen i si l’aliment els ve de gust o no per tenir en compte a l’hora de servir-se», comenta.

Semblant a aquesta mesura s’ha aplicat durant l’estudi el ‘semàfor de la gana’, que pretén aconseguir que els nens i nenes mengin segons la gana que tenen. «Els nens s’identifiquen amb animals com els ossos, les guineus i les formigues, i mengen una ració més gran o més petita segons la gana», va detallar Berta Vidal.

Un dels aspectes que més ha sorprès les investigadores és el desaprofitament que es fa de les postres, i més concretament amb la fruita, «perquè els nens i nenes no saben pelar-la». Per evitar que part de les peces de fruita vagin a parar a les escombraries, el que es va fer als menjadors que van participar en l’estudi va ser introduir un tallador específic de fruita que va reduir el desaprofitament.

Tots aquestes idees preventives que s’han elaborat a partir de l’estudi es posaran a disposició de totes aquelles escoles que vulguin reduir el desaprofitament al seu menjador escolar a través d’un blog a internet titulada ‘Escoles contra el malbaratament alimentari’.

L’estudi, que ha sigut premiat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), s’ha dut a terme en cinc escoles de Badalona, Esplugues, Barcelona i Granollers.

Notícies relacionades

A la regió metropolitana mengen cada dia 432.423 alumnes i es malgasten unes 20 tones diàries de menjar. Si l’estudi s’apliqués a totes les escoles, es podrien deixar de malgastar 550.000 racions.

Més notícies d’Esplugues