Inserció laboral

Un any d’èxit d’El Convent, referent per a l’ocupació juvenil

L’espai de referència per a joves a la recerca de treball va celebrar dijous passat el seu aniversari en un esdeveniment que va incloure tallers lúdics i concerts

Raquel Gil, regidora de Promoció Econòmica i Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Històrica de lAjuntament de Barcelona a lacte institucional de celebració del primer aniversari dEl Convent.

Raquel Gil, regidora de Promoció Econòmica i Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Històrica de lAjuntament de Barcelona a lacte institucional de celebració del primer aniversari dEl Convent. / Barcelona Activa

3
Es llegeix en minuts
Alba Mármol Arnan

El Convent de Barcelona Activa, l’espai de referència per a joves a la recerca d’ocupació, formació o orientació professional, ha complert un any des de la seva inauguració. Per commemorar aquest aniversari, dijous passat es va portar a terme un esdeveniment que va incloure tallers lúdics i concerts, al mateix edifici de l’equipament. Des d’octubre de 2022 fins al setembre de 2023, Barcelona Activa en el seu conjunt ha atès 14.000 joves i ha realitzat 2.500 activitats en El Convent, amb la participació de 5.452 persones i la col·laboració de 451 empreses i entitats.

Durant l’esdeveniment, es van portar a terme dues taules rodones. Una d’elles es va centrar en les perspectives d’ocupació juvenil, moderada per Javier Rodríguez, Comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, amb la participació de Foment del Treball, PIMEC, Acció Jove i Avalot. L’altra taula, moderada per Gabriel Ubieto, periodista d’El Periódico va abordar les expectatives laborals dels joves, amb la participació de representants de diverses entitats.

Finalment, la clausura de l’esdeveniment va estar a càrrec de Raquel Gil, regidora de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica del Ajuntament de Barcelona. A continuació, els assistents van ser convidats a una festa de celebració en el claustre d’El Convent, on es van portar a terme diverses activitats i tallers organitzats amb entitats que col·laboren amb Barcelona Activa en els programes per a joves. La celebració va acabar en el claustre amb un concert de Les Coco i l’actuació musical de LU-LA, del taller de músics.

Un primer any d’èxits


Durant el seu primer any, El Convent de Barcelona Activa ha arribat amb èxit a les seves metes. El Servei Telemàtic Jove, l’objectiu del qual és donar informació i derivar recursos per al col·lectiu jove, ha realitzat ja 11.000 atencions (en el 603805131), i el Punt d’Informació Jove ha assistit 591 joves. A més, des del Proyecto Singulars, destinat a joves amb més vulnerabilitat i dificultats d’accés al mercat laboral, s’han desplegat 281 itineraris personalitzats d’orientació, formació i inserció laboral o retorn al sistema educatiu. Actualment, el 48% dels joves atesos estan treballant o continuen estudiant. Finalment, en el Proyecto de Vida Professional, que orienta a joves estudiants, van participar 15.911 joves de 175 centres educatius, amb 739 activitats sobre orientació professional, visites a empreses i conferències.

Més de 5.000 joves

Obert al barri i a les entitats, El Convent es va inaugurar l’octubre de 2022 i ha recolzat més de 5.000 joves menors de 30 anys. Aquest equipament, ubicat en el centre cívic del Convent de Sant Agustí, a Ciutat Vella, ofereix serveis d’orientació juvenil i organitza diverses activitats per acostar el mercat laboral als joves. Proporciona assessorament personalitzat, sessions grupals i de coaching, així com sales per simular entrevistes o gravar videocurrículums.

Un espai d'El Convent. /

Barcelona Activa

La taxa d’atur dels joves barcelonins és del 22%, un percentatge que triplica la xifra de la ciutat en el seu conjunt, per la qual cosa serveis com El Convent són imprescindibles. De fet, més de la meitat dels menors de 30 anys de Barcelona que no tenen feina han passat per aquest nou servicio.El consistori barceloní ha apostat per un equipament únic que ofereix recursos tecnològics i experts. "Només reduint les desigualtats educatives i fomentant la qualificació professional especialitzada podrem arribar a un ventall més ampli d’oportunitats al món laboral (...). El Convent es converteix en una peça clau de trobada per a joves que desitgen créixer professionalment, trobar el seu camí, vocacions i impactar positivament en la societat", concreta la regidora Raquel Gil.

Barcelona Activa és clau

Notícies relacionades

De gener a novembre de 2023 es van formalitzar 338.006 contractes a persones menors de 30 anys a la ciutat. D’aquests, el 43,7% van ser indefinits, marcant una fita històrica. Barcelona Activa juga un paper essencial en l’impuls de l’ocupació i col·labora amb 350 empreses i 100 entitats per generar oportunitats per a la població jove. Així, 1.800 joves han realitzat processos d’acompanyament personalitzat amb un orientador professional aquest any.

Les activitats previstes a El Convent per al primer trimestre de 2024 van des de sessions d’entrevistes fins a la potenciació d’habilitats amb videocurrículums i l’exploració d’oportunitats laborals a través d’Instagram.

Temes:

Barcelona