PROMOCIÓ I OCUPACIÓ

La Diputació de Barcelona liderarà la reactivació econòmica de la província

La institució mobilitza 30 milions d'euros en un pla per impulsar el desenvolupament econòmic local

L'objectiu és reforçar l'ocupació i el teixit empresarial dels pobles i ciutats de Barcelona

diputacio

diputacio

5
Es llegeix en minuts

La crisi de la Covid-19 ha deixat un món nou. Ara, més que mai, és necessari reinventar-se, ampliar competències i repensar els models de negoci. És per això que la Diputació de Barcelona ha decidit posar a disposició dels municipis 30 milions d’euros a través de plans de reforç i recolzament a les estructures econòmiques locals i de nous programes i polítiques públiques que assentaran les bases per situar novament l’economia en el camí del creixement, la sostenibilitat i el benestar social.

La triple T: treball, talent i tecnologia

La triple T: treball, talent i tecnologiaL’ús intensiu de la tecnologia ha sigut una necessitat davant la crisi del coronavirus, tant per les persones, com els negocis i les institucions. Per això, la Diputació de Barcelona promou una nova política pública dotada amb 10 milions d’euros, on la tecnologia és el motor transformador i l’eina multiplicadora d’oportunitats de progrés econòmic i social en els municipis de la província.

El programa busca, en primer lloc, detectar les necessitats reals que tenen les persones i les empreses de cada territori relacionades amb la tecnologia, fer partícip el teixit socioeconòmic i fomentar la col·laboració publico-privada i entre organismes públics.

La Diputació busca disminuir la bretxa tecnològica de les persones, millorar la seva ocupabilitat i facilitar la seva inserció laboral

En segon lloc, es persegueix disminuir la bretxa tecnològica de les persones, millorar la seva ocupabilitat i facilitar la seva inserció laboral. Així, el programa inclou formació professional de base tecnològica a mida de les necessitats empresarials detectades. El resultat és doble: desenvolupar les competències digitals dels participants i augmentar les oportunitats d’accés a feines més qualificades i més ben remunerades.

Finalment, el programa pretén impulsar la competitivitat de les empreses minimitzant l’impacte de la crisi i acompanyant-les en el procés de digitalització i definició dels seus models de negoci. Per tant, el TTT es converteix en una política proactiva en tots els municipis de la província, que impulsa un model de creixement sostenible, competitiu i que minimitza les desigualtats socials.

Ocupació estable i de qualitat

Ocupació estable i de qualitatAtenent una de les principals reivindicacions dels ajuntaments de la província, en aquest pla de reactivació econòmica la Diputació destina bona part dels recursos als plans locals d’ocupació. Així, són 12 milions d’euros els que dedica la institució a reforçar i impulsar aquests plans, essencials per al foment de la contractació estable, la formació i la capacitació professional, i que la Diputació de Barcelona impulsa des del 2014. Els plans locals d’ocupació estan dirigits, preferentment, a persones en situació d’atur i vulnerabilitat amb un doble objectiu: proporcionar-los uns ingressos econòmics mentre milloren el seu currículum professional.

Atès l’increment de l’atur, és vital actuar de forma immediata i els plans locals d’ocupació es converteixen en instruments contundents per pal·liar l’efecte més directe de la crisi: la destrucció de llocs de treball. Les tres modalitats de recolzament, combinables entre si, són: la contractació directa de persones per les administracions públiques locals, les subvencions a la contractació en empreses privades i el desenvolupament d’activitats formatives.

Estructures municipals fortes

Estructures municipals fortesUn dels pilars del pla de reactivació de la Diputació se centra que les persones i les empreses més afectades per la pandèmia tinguin, en el seu municipi, la millor atenció possible a les seves necessitats. Per aquesta raó, la Diputació de Barcelona destina 5 milions d’euros a reforçar les estructures de promoció econòmica i ocupació locals, entenent aquests serveis com a essencials per a la recuperació econòmica.

Els serveis locals d’ocupació, fonamentals a l’hora de gestionar les ofertes de treball de les residències i centres de gent gran en els moments d’emergència sanitària i davant l’increment de l’atur, han augmentat els seus usuaris exponencialment. Amb el reforç econòmic de la Diputació de Barcelona, aquests dispositius podran incrementar la seva plantilla un 55%, cosa que beneficiarà 50.000 usuaris potencials i oferirà els seus serveis al 60% de la gent aturada. Els serveis locals d’ocupació cobreixen actualment el 85% del territori, treballant en xarxa per oferir feines dignes a les persones i els millors professionals a les empreses. L’any passat més de 35.000 persones van trobar feina gràcies a aquests serveis.  

El pla també preveu que les oficines tècniques laborals incrementin el seu personal un 40%, atès l’augment de persones afectades per ansietat i depressió, cosa que beneficiarà unes 800 persones usuàries. Actualment hi ha 18 oficines tècniques laborals a la província, que vetllen perquè les persones amb un trastorn de salut mental trobin una feina digna.

Pel que fa a les empreses, aquest paquet de mesures també preveu ajuts als centres locals de serveis a les empreses, perquè puguin augmentar en un 40% la seva capacitat de resposta als nous usuaris, cosa que beneficiarà 30.000 persones emprenedores i 15.000 empreses. L’objectiu és, en aquest sentit, triple: que les empreses puguin parar el cop, repensar els models de negoci i atendre un nou perfil de persones emprenedores. Els centres locals de serveis a les empreses cobreixen actualment el 98% del territori, acompanyant les persones emprenedores i empresàries en la gestació, creació, posada en marxa i consolidació d’activitats econòmiques. L’any passat van atendre prop de 75.000 persones emprenedores i 36.000 empreses.

També podran ampliar al voltant d’un 15% la plantilla els observatoris de desenvolupament econòmic, que recopilen, organitzen, generen i difonen informació territorial d’interès per a la presa de decisions.

Mercats digitalitzats, mercats en línia

Mercats digitalitzats, mercats en líniaAmb l’objectiu d’afavorir el negoci dels mercats municipals, però també, de millorar els equipaments públics, la Diputació destina un milió d’euros al programa Mercats en líniaEl pla ofereix recolzament econòmic a la seixantena d’ajuntaments que disposen de mercat municipal a la província de Barcelona, 93 en total, per a la contractació d’una plataforma tecnològica de comerç electrònic. I és que, durant l’estat d’alarma, el tiquet de compra als mercats va augmentar un 18% gràcies, en part, a les experiències dels paradistes que han explotat la venda per internet.

Aprendre del present per repensar el futur

Notícies relacionades

Aprendre del present per repensar el futurEl pla per a la reactivació econòmica dels municipis de Barcelona forma part del pla de xoc de la Diputació per pal·liar els efectes de la crisi econòmica i social provocada per la Covid-19. També es fixa, no obstant, en els nous escenaris, planificats o no, als quals ens aboca la nova normalitat. És en aquest sentit que preveu recolzament econòmic, per exemple, en diverses proves pilot de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU).

Més informació a: www.diba.cat/reactivacioeconomica