
TRACTAMENT.Les pintes metàl·liques per a la retirada de llémenes i les locions són d’ús comú. /
Una cosa que passa cada vegada que arriba el setembre, i amb ell, l'inici d'un nou curs escolar és que també comencen els constipats i els símptomes febrils habituals en els més petits. Però sens dubte el que més temen els pares és l'arribada de la temporada de polls i el possible contagi dels seus fills. Aquests petits, quotidians i molestos paràsits, que s'alimenten de la sang de qui els allotja i fan tot el seu cicle vital en el cuir cabellut, són un suplici per a escolars, progenitors, i fins i tot per als docents. El seu fàcil contagi sempre ha generat moltes creences populars entre pares que moltes vegades no són certes.
Sovint s'ha sentit que els polls apareixen als caps de les persones perquè estan bruts. Una cosa totalment falsa. «Aquests paràsits sorgeixen pel contagi d'una persona a una altra, i el que els polls prefereixen -explica la doctora en dermatologia Asunción Vicente, de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona- són els caps nets, on no hi hagi gens de greix, perquè així tenen més facilitat per moure's entre els cabells i posar-hi les llémenes».
I l'aparició de l'enemic més temut pel cuir cabellut, per desgràcia, no es pot prevenir. Els símptomes habituals són la sensació de picor i les molèsties que produeixen. Per «intentar» que no apareguin als nostres caps és recomanable tenir una bona higiene i sobretot prendre algunes precaucions, com no compartir pintes ni gorres, encara que això no garanteixi al cent per cent que no acabin instal·lats als nostres cabells.
Tampoc és cert que volin -de fet, no tenen ales-, el que fan és passar d'un cap a un altre pel simple contacte físic, és a dir, quan els cabells de les persones es toquen. Aquesta és la principal raó per la qual prefereixen els caps dels més petits, amb els quals s'ha de «tenir més cura», avisen els dermatòlegs com Asunción Vicente. Els nens juguen, comparteixen roba i tenen més contacte físic entre ells que els grans, encara que això no significa que un adult no en pugui tenir. Tots estem en risc.
Malgrat que molts pares encara no els coneguin, hi ha productes eficaços per acabar amb els polls. A més dels tractaments preventius que es comercialitzen hi ha dos tipus de tractaments bàsics: el que ofega i el que mata el poll. En els primers s'utilitzen locions basades en olis que impedeixen al poll el contacte amb la pell, cosa que provoca que no pugui respirar. Els segons es porten a terme amb permetrina, que enverina l'insecte. El tractament es fa una vegada i es repeteix al cap d'una setmana. «No s'ha de fer cada setmana com molta gent es pensa. Això és un error», avisa la doctora. Després d'aplicar la loció es retiren els polls morts i les llémenes. Els productes preventius, solucions líquides d'ús diari, ajuden a repel·lir aquestes bestioles, però són mètodes que fallen. A més a més, és habitual veure com moltes persones utilitzen aquestes locions, però si n'abusem, es tendeix a aconseguir que «l'animal es faci resistent al producte». És el que passa amb qualsevol fàrmac. El seu ús freqüent aconsegueix al final que sigui ineficaç.
DISTINGIR LA CASPA DE LES LLÉMENES / Entre els grups d'edat més afectats hi ha els nens. Això provoca que les escoles, el lloc on conviuen els més petits durant gran part de l'any, es converteixin en el principal focus de contagi. «El primer símptoma que ens alerta de la seva presència és observar que un nen es rasca molt el cap. Per això els centres educatius han d'estar alerta», aclareix la doctora Vicente. La seva detecció és una cosa que no resulta tan difícil com pot semblar a simple vista. Per exemple, per diferenciar les llémenes de la caspa només cal saber que aquesta última caurà només movent una mica el cap, mentre que les llémenes s'agafen totalment als cabells i no cauran tan fàcilment.
Notícies relacionadesL'Agència de Salut Pública recomana «seguir unes mesures preventives per evitar el contagi»: raspallar-se els cabells cada dia, mantenir nets els raspalls, rentar els llençols diàriament, informar els nens que no han de compartir objectes personals, revisar els cabells un mínim de tres vegades per setmana i avisar el col·legi i el professor si malgrat tot al final el menor s'encomana dels polls.
El protocol habitual davant la detecció d'un cas consisteix a avisar els pares perquè tractin el nen i demanar-los que passi un dia a casa per evitar-ne la transmissió. Si se'n detecten diversos casos a la vegada, els professors hauran de repartir un formulari a totes les famílies en què se'ls informarà i se'ls demanarà que comprovin si el seu fill s'ha contagiat. Fins i tot hi ha alguns centres escolars que inclouen als seus plans educatius tallers perquè els alumnes aprenguin què són els polls i què s'ha de fer quan apareixen.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Aquest dilluns L’onada de calor activa avisos per altes temperatures a tot Espanya i eleva a vermell el llindar de risc per la salut