Marc Cortés: "En uns anys incorporarem la tecnologia al cos"

Entrevista amb el director general de RocaSalvatella, expert en nous models de negoci en la xarxa i publicitat interactiva

foto-marc-cortes

foto-marc-cortes

5
Es llegeix en minuts
XANTAL LLAVINA

És un gran coneixedor de les oportunitats de l'economia digital. Expert en nous models de negoci en la xarxa i publicitat interactiva. Sap identificar el futur de la comunicació de les empreses i de les institucions i és docent en Direcció de Màrqueting d'ESADE. Ara la seva empresa, RocaSalvatella, patrocina  +Humans, una exposició que reflexiona sobre el futur de la nostra espècie i com serem amb les tecnologies emergents.

¿Com serem els humans d'aquí 100 anys?

Aquesta pregunta és apassionant perquè posa sobre la taula el debat de la incorporació dins del cos d'elements digitals. Fins ara ens sembla normal tenir un rellotge, que mesuri les pulsacions o analitzi les nostres hores de son. ¿Per què seria tan diferent portar aquest mateix sensor inserit al cos? I si seguimo aquest raonament, ¿per què no a través d'aquest sensor rebre “ordres” o “estímuls” per dormir millor o per regular el nostre ritme cardíac?

Apassionant ¿Ens acostem a una hibridació home-màquina?

Això ens porta a pensar que segurament d'aquí uns anys haurem incorporat la tecnologia al cos, en gran mesura per prevenir malalties o desajustos que posin en risc el nostre cos. I segur que això anirà lligat a multitud de debats ètics sobre qui i com es controla aquesta tecnologia, sobre si podem millorar-nos a nosaltres mateixos o millorar els nostres descendents o a si perdem facultats o capacitats de preses de decisió els humans en el cas d'hibridar amb la tecnologia.

"La tecnologia permet saber quants turistes entren cada dia en un país i què és lo que fan"

Mentre arribem a això, dissenyes estratègies perquè les empreses s'acostin als 'social media'. ¿Què ha canviat per a millor?

Des de l'aparició de les xarxes socials i la democratització de la comunicació digital, el canvi fonamental és que ara: qualsevol pot emetre un contingut amb potencial de molta audiència. El canvi és que les fonts d'emissió de continguts cada vegada són més nombroses (ara hi ha usuaris a Youtube, que amb els seus vídeos, tens gairebé més audiència que algun canal de TV). Això implica més competència entre elles i hauria de portar a més qualitat de continguts.

¿Què han de saber els directius i els empresaris a a prop de la Big Data?

Crec que el més important no és la Big Data sinó la Big Question, és a dir, un directiu ha d'entendre que en l'actualitat la tecnologia permet acumular i treballar milions de dades, i que li permet treure conclusions. Per exemple, la tecnologia permet saber quants estrangers entren cada dia en un país gràcies a l'activació del servei de 'roaming' dels operadors. Això fa temps que és possible. El més interessant és quan algú decideix analitzar aquestes dades, agrupant en funció de l'origen i analitzar on passen més temps en aquell país que visiten o per on es mouen. Això ofereix informació molt rellevant als destins turístics o a les cadenes hoteleres per poder adaptar els seus productes i serveis.

¿I com ha canviat el rol del consumidor?

Ara mateix estem més i més connectats, en qualsevol moment tenim accés a informació, ens sentim més apoderats amb la capacitat de demanar, recomanar o queixar-nos obertament en qualsevol suport digital. També tenim menys temps o menys voluntat d'accedir a gaires continguts i tenim més expectatives (els nivells d'exigència han augmentat). Això fa que les empreses hagin d'adaptar els seus processos de prevenda, venda i postvenda per captar, vendre i aconseguir fidelitat.

"Els polítics han d'entendre que no sempre poden exercir a les xarxes el control que volen"

I les xarxes socials entren cada vegada més en política. ¿La política i les xarxes socials són un bon negoci?

Com sempre la relació entre tots dos depèn de l'ús que se'n faci. Les xarxes socials són un mitjà molt potent perquè permet viralitzar de forma molt ràpida un contingut entre una audiència molt variada, però els polítics han d'entendre que no sempre poden exercir en aquests espais el control que volen. Els usuaris de les xarxes esperen, que qui les usi no sigui només per emetre, sinó que de tant en tant interaccionin, que siguin transparents i que sempre hi siguin. A vegades, sembla que les usin quan per algun motiu no volen fer una roda de premsa amb preguntes!

¿Com es podria  evitar, en el cas de Twitter, que els tuits del passat d'un polític no tornin a aparèixer? ¿Hi ha alguna manera?

La millor manera d'evitar que alguna cosa del passat no torni és no haver-ho fet. Ja sé que sembla una obvietat però tots hem de ser conscients que quan llancem a les xarxes socials un contingut perdem el control sobre el mateix. Per tant, doncs, cal pensar dues vegades abans d'escriure o bé assumir que tot el que un llança a internet pot tornar. Aquí el tema és que Twitter és un espai que a vegades alguns usen per llançar “rots emocionals” i després se'n penedeixen. En un míting les coses s'obliden o es barregen entre molts altres continguts, però a les xarxes i a Twitter en particular les coses queden registrades.

“Gent que viu en una ciutat s'ofereix per fer de guia als turistes”

Parles últimament d'economia col·laborativa. La cultura del compartir, reutilitzar i estalviar com a motor econòmic. Posa'm un parell de bons exemples…

En els últims temps s'han desenvolupat molts models, és a dir, iniciatives que es basen a compartir entre iguals béns infrautilitzats tenint com a suport l'ús d'Internet. Addicionalment als exemples que s'usen de forma recurrent, com AirBnb o Uber, hi ha altres com trip4real, on la gent que viu en una ciutat s'ofereix per fer de guia als turistes o Couchsurfing, on la gent intercanvia el sofà del saló de casa per poder dormir quan un està de viatge.

Espanya és el cinquè país de la Unió Europea amb més potencial de creixement en economia col·laborativa… ¿Es passarà a quart aviat?

És difícil de dir, el cert és que s'han desenvolupat molts models d'economia col·laborativa, gràcies a les múltiples iniciatives relacionades amb Internet. Però per poder fer aquest salt es necessita capacitat d'inversió i atracció de talent, segurament els dos principals reptes que presenta ara mateix el sector digital.

Notícies relacionades

Si us agrada saber més sobre el futur de la tecnologia, us recomanem l'exposició +Humans, que serà al centre de Cultura Contemporània de Barcelona fins al 10 d'abril del 2016.

Entrevista TalentoDigit@l en col·laboració amb Lexus Barcelona